ÖSS sonuçları bugün açıklandı; önceliklle hayırlı olsun. Lütfen, tercihlerinizi yaparken aceleci davranmayın. Tercihlerin son günü 3 Ağustos olduğuna göre, o güne kadar zamanımız var. Bu süreç zarfında, üniversiteler ve meslekler hakkında bilgi toplamaya çalışın.
Şimdi, tercihler konusunda en çok merak ettiğiniz konulara değineceğim; aklınıza takılan soruların yanıtlarını vereceğim.
İşte, merak ettikleriniz:
* Taban puanlar, geçen yıla göre farklılık gösterecek mi?
Taban puanlarda fazla bir değişiklik olmayacak; çünkü Türkiye Soru Çözüm Ortalamaları fazla değişmedi. Aşağıdaki tabloda incelendiğinde; Sosyal Bilimler ve Matematik testlerinde fazla oynama olmadığı, Türkçe testinde ortalamanın 1 net yükseldiği, Fen Bilimleri testinde ise 1 net azaldığı görülecektir.
* Peki, bu durum bize ne sağlayacak?
Önümüzü daha rahat görmemizi sağlayacak; yani tercihlerimizi yaparken geçen yılın puanlarını ve yüzdelik dilimlerini baz olarak kullanmamızı sağlayacak. Ancak yine de her yılın, kendine özgü bir yapısı olduğunu da unutmamak gerekir.
* Tercihleri yaparken, yüzdelik dilimleri mi kullanmalıyız, yoksa taban puanlara mı bakmalıyız?
Aslında, ikisi birbirinden bağımsız ve farklı şeyler değil; taban puanlar, yüzdelik dilimlerin farklı bir ifade tarzı. Ama yine de, keni yüzdelik diliminizle, tercih edeceğiniz bölümün yüzdelik dilimini kıyaslamanızı tavsiye ederim.
Aslında, bunlara çok daha önemli olan bir veri daha var: Türkiye sıraları...
Ben, tercihleri yaparken; o bölüme yerleşen en son adayın Türkiye sırasına bakarım. Bu veriyi, tercihini yaptığım adayın Türkiye derecesiyle kıyaslarım. Böylelikle, adayın nereyi kazanabileceğini rahatlıkla söyleyebilirim.
Bu verileri, önümüzdeki günlerde VATAN'da bulacaksınız.
* Yeni açılan bölümleri nereye yazacağız?
Evet, sizi en çok zorlayan durum. Yeni açılan bir bölümü tercih etmek istiyorsunuz; ancak o bölümün ne puanı var, ne de yüzdelik dilimi. Peki, bu durumda ne yapmalıyız?
Öncelikle, şunu bilmenizde yarar var: Yeni açılan bir bölüm, yani puanı henüz olmayan bir bölüm; girilmesi kolay olan bölüm, anlamına gelmez. Bir bölüm, yeni açılmış bile olsa; onun bir standartı vardır. Aşağı yukarı, o standartı yakalar. Şöyle ki: Marmara Üniversitesi'nde yeni bir bölümün açıldığını varsayalım. Eğer o bölüm, İstanbul Üniversitesi'nde daha önceden varsa, MÜ'de açılan bölümün puanı ona yakın olacaktır.
* Bir tercihi üst sıralara yazmak avantaj yaratır mı?
Hiç alakası yok; bir tercihi üst sıralara yazarak, bir başka adaya göre, bir avantaj yaratamazsınız. Tercihlerde, ilk ve son sözü söyleyen; puandır. Yani kimin puanı yüksekse; kaçıncı sıraya yazarsa yazsın, o aday şanslıdır. Bir tercihi, üst sıralara veya alt sıralara yazmak; adayın tamamen kendi isteği ve tercihi ile ilgili bir olaydır. Herhangi bir tercihi, diğer tercihlerinden öne yazan bir aday; ilk etapta o bölümü istiyor demektir.
Yarın: Doğru tercihin sırları...
Tercihleri nasıl yapmalısınız?
ÖSS sonuçları bugün açıklandı; önceliklle hayırlı olsun. Lütfen, tercihlerinizi yaparken aceleci davranmayın. Tercihlerin son günü 3 Ağustos olduğuna göre, o güne kadar zamanımız var. Bu süreç zarfında, üniversiteler ve meslekler hakkında bilgi toplamaya çalışın
Haberin Devamı