Edebiyat-Coğrafya-1 (LYS-3) sınavı dün yapıldı. Sınava 666 bin 163 aday katıldı. Bugün yapılacak Fen Bilimleri (LYS-2) sınavıyla maraton tamamlanıyor.
Gelelim dünkü sınava... Sınav zordu! Bilhassa Coğrafya soruları çok zordu, geçen yıldan da zordu. Ciddi bilgi gerektiren sorular vardı. Tek bir paragrafta 3-4 konuyu barındıran sorular bulunuyordu. Edebiyat-Coğrafya-1 sınavında belirleyici, eleyici test, Coğrafya olacak. Coğrafya’da grafik soruları genelde kolay olan sorulardır, ‘çıtır’ sorulardır. Verilen grafiği dikkatli okuyan bir öğrenci rahatlıkla sonuca gidebilir. Ancak bu yılki grafik soruları da zordu, grafiği dikkatli okumakla iş bitmiyor, konu hakkında ciddi bilgiye de sahip olmak gerekiyordu.
Değerlendirmeye doğrudan Coğrafya testinden başladım çünkü geçen yıldan farklıydı, daha zordu, sizi çok zorladı...
Coğrafya, öğrenciye ters gelen bir derstir. Öğrenciyi tedirgin eder çünkü olay sadece okumakla, bilgi sahibi olmakla bitmiyor. Başka şeyler de istiyor, bilinenleri kullanmayı, bilinenler arasında bağıntı kurmayı da istiyor. İşte bunlar, öğrenciyi rahatsız ediyor. Bir de testin standartı yüksek oldu mu, iş kopuyor!
Edebiyat soruları zor muydu? Zordu ama geçen yıldan farklı değildi. Geçen yıldan farklılık göstermedi, geçen yılla aynı zorluk derecesine sahipti yani şaşırtmadı. ‘Zordu’ dedik, neye göre ‘zodu’ diyebilirsiniz? Edebiyat soruları, bilhassa 24’üncü sorudan itibaren gelen sorularda yazar ve eser adları soruluyor, eserlerin özellikleri ve birbirleriyle etkileşimleri soruluyor, eserlerden paragraflar geliyor... Bütün bunlar, bilgiye ve çalışmaya dayanıyor. Çalışırken bunlarla tanışan, bu isteklere hazırlıklı olan öğrenciler için zor değildi, onlar rahatlıkla bu soruları yanıtlar ama az çalışan, çalışırken sıkılan öğrenciler için sorular zordu, onlar zorlandılar...
ÖSYM’ye dikkat edin. Size bir mesaj veriyor, “işin şakası yok, benim ise hiç şakam yok” diyor. “Sınavlara iyi hazırlanıp gelin, öylesine ‘geçiyordum uğradım’ şeklinde gelmeyin. Benim o türden öğrenciyle işim olmaz. Ben iyi hazırlanan öğrenci istiyorum” diyor. Bilmem bu mesajı net olarak alabildiniz mi?
Sınav zordu ama herkes için zordu. Hemen karalar bağlamayın. Bir testin Türkiye soru çözüm ortalaması düşerse o sorunun puan değeri yükselir dolayısıyla kaybedilen bir şey olmaz. Hemen moralinizi bozmayın, sonucu bekleyin. Tercihleri de bize bırakın...
Son yılların en zor sınavıydı
Haberin Devamı