‘Sınavda yanınıza alacağınız tek yasal alet çantası, beyninizdir’

Haberin Devamı

Üniversite adaylarına seslenen başarı uzmanı Mümin Sekman, sınavda boyunuz değil, kilonuz değil, bacak kaslarınız değil, beyin kaslarınız kadar puan kazanacaksınız” diyor.

Üniversite sınavına biz hazırlanırız ama asıl sınanan biz değil, beynimizdir. Çünkü bu sınavda öğrenme ve hatırlama yeteneğimize göre puan alırız. Biz beynimizden ibaret değiliz ama sınavda kaç puan alacağımızı belirleyen beynimiz. Beynimiz vücudun yüzde 2’si ama geri kalan yüzde 98’in kaderini belirliyor. Ortalama insan beyni 1.4 kilo ağırlığındadır. Yüzde 80’i sudan oluşuyor. Yani beynimizin ‘suyunu sıktığımızda’ geriye yaklaşık 280 gramlık katı doku kalıyor. Üniversite sınavında boyunuz değil, kilonuz değil, bacak kaslarınız değil, beyin kaslarınız kadar puan kazanacaksınız. Bu sınavda boyunuzun değil beyninizin ölçüsünü alırsınız.

Beyniniz, puanınızı belirleyecek. Puanınız da hayat okulunda hangi ligde yaşayacağınızı, ne iş yapacağınızı, kimlerle arkadaşlık edeceğinizi, hangi semtlerde yaşayacağınızı, ne kadar kazanacağınızı, nasıl bir hayat yaşayacağınızı etkileyecek. Peki o zaman hayatınızı bu kadar şekillendiren bu organın nasıl çalıştığını iyi bilmek gerekmez mi? Maalesef pek çok insan, beynini kullanarak bir çok şeyi öğrenmeye çalışıyor ama beyninin nasıl çalıştığını öğrenmeye çalışmıyor. Platon yaşasaydı ‘kendini bil’ değil, ‘beynini bil’ derdi.

Siz beyninizi yönetmeseniz de beyniniz sizi yönetmeye devam eder. Hayatınızı kontrol etmek istiyorsanız işe en ‘baş’tan yani beyninizden başlamalısınız. Dış dünyayı kontrol edebilmek için önce iç dünyayı kontrol etmek gerekir. Başarı önce içte tasarlanır, sonra dışta gerçekleştirilir. Hayatınız çok karışıksa kafanız karışık olduğu içindir.

Düşünme makinesi

Önce beyinle zihnin farkını bilmek gerekiyor. Beyni televizyona benzetirsek, zihin televizyonun içindeki ekrana benzer. Beyin, televizyonun kabloları gibi somut et parçasıdır. Zihin ise soyut bir öğrenme, hayal etme ve düşünme makinesidir. Zihin, beyinden farklı olarak fizik dünyanın sınırlarına tabi olmadığı için insanlar ilerlemelerini önce kafasında hayal eder sonra hayata geçirir. İnsan kafasında başardığı her şeyi hayatında başaramayabilir ama genellikle kafasında başaramadığını hayatında da başaramaz. Beyin ve zihnin çalışmasıyla ilgili çok sayıda doğru bildiğimiz yanlışlar ve yanlış bildiğimiz doğrular var.

Örneğin çok ders çalışınca ‘beynim sulandı’ deriz. Bu mantıksız bir söylemdir. Çünkü beynin yüzde 80’i zaten sudur. Gerçekte olan, beynimizin sulanması değil, kurumasıdır. Şöyle ki, beynimiz oksijen ve glikozla çalışır. Yani su, beyin için çok önemlidir. Günde 8-10 bardak su içmediğimiz zaman, beyin içine kapanır, algı kalitesi düşer, öğrenme ve hatırlama performansı azalır.

Akıl ve zeka farkı

Ders çalışırken masanızda mutlaka su bulunmalıdır. ABD Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki yıllardan itibaren tüm okullarda öğrenci sıralarının üzerine su bırakılmasını kararlaştırdı. Kısacası, beyin doğuştan bedava veriliyor ama çalışması için içine sık sık su koymak gerekiyor. Çoğu insan akılla zekayı da birbirine karıştırıyor. Beyni bir otomobile benzetirsek zeka arabanın beygir gücüne benzer, akıl ise direksiyondaki şofördür. Bilgi ise arabanın üzerinden gittiği yoldur. Zeka yüzde 80 doğuştan gelir. Akıl ise sonradan çaba gösterilerek yüzde 80’den daha fazla geliştirilebilir. Zeka doğuştan eşit dağılmaz ama akıl, zekanın dağılımındaki eşitsizliği kapatmak için bir fırsat eşitliğidir. Zeki doğmasanız da akıllı ve azimli olarak yine de çoğu zeki insandan daha başarılı olabilirsiniz. Beynimizde 100 milyar ‘nöron’ yani beyin hücresi var. Bu hücreler kendi aralarında 10 bin bağlantı kurarak öğrendiklerinizi kaydediyor, kaydedilenleri istenildiğinde geri getiriyor. Üniversite sınavına girdiğinizde öğretmenleriniz, anne babanız yanınızda olmayacak ama bu beyin hücreleriniz yanınızda olacak. Sınav anında yanınıza alabileceğiniz tek yasal ‘destek ünitesi’ beyninizdir. Kaç puan alacağınızı bu hücreler belirleyecek. Onları iyi tanımak ve onlarla nasıl işbirliği yapacağınızı bilmek gerekmez mi?

Kararsızlık hali

Beynin nasıl çalıştığını bilmek ödüllendiricidir, bilmemenin cezası nedir? Eğer siz de sürekli kararsızlık halindeyseniz, istikrarsız bir ruh haliniz varsa, yarı uykulu yarı uyanık halde yaşıyorsanız, irade gücünüz zayıfladıysa, anlık psikolojiyle yaşayan birine dönüştüyseniz, yılgın ve yorgun bir ruh halindeyseniz, çabuk unutuyor zor hatırlıyorsanız, okuma hızınız düşükse, konsantrasyon problemleri yaşıyorsanız, yeni şeyler öğrenirken çabuk sıkılıyorsanızÖ Siz bu sınavı ‘baş’tan kaybetmeye başlamışsınız demektir.

Bu belirtiler, beyninizin nasıl çalıştığını bilmeden, onu sürekli zorlamanın sonuçlarını yaşadığınızı gösteriyor. ‘Aklınızı başınıza toplamak’ ve hayatınızı ‘baş’tan aşağı değiştirmek için beynin nasıl çalıştığını öğrenmeli, onu kendi fabrika ayarlarına uygun bir şekilde çalıştırmalısınız. Aşağıda yeni başlayanlar için üç bilgi bulunmaktadır:

Başarı beyinde başlar

1- Aklımızdan günde ortalama

70 bin düşünce geçer. Bu düşüncelerin yüzde 80’ini uzun süre bir şeye odaklarsak, o alanda başarılı oluruz. Kafamızda en çok neyi düşünürsek, hayatımızda onu çoğaltırız.

2- Beyin açık havada ve yürürken yaklaşık yüzde 10 daha iyi çalışır. Beden hareket ederken, beynin düşünme kalitesi daha yükselir. Önemli kararlar almanız gerektiğinde, açık havada yürüyerek düşünmeyi tercih etmelisiniz.

3- Beyin kas sistemiyle çalışmadığı için beden gibi yorulmaz. Beyindeki yorgunluk monotonluktan gelir. Beyin çok iş yaptığı için değil, hep aynı işi yaptığı için yorulur.

Kısacası başarı, beyinde başlar. İnsan ‘baş’tan kazanır ya da ‘kafa’dan kaybeder. Başarmak için muhtaç olduğunuz güç, beyninizde mevcuttur. Yapmanız gereken ‘aklınızı başınıza toplamak’ ve azimle aklı birleştirip yolunuzda kararlı bir şekilde devam etmektir.

Yurt dışında okumak isteyen öğrencilere Kanada fırsatı!

20 YILI aşkın bir süredir, lise ve dengi okullarda okuyan ve yurt dışında öğrenim görmek isteyen öğrencilere hizmet veren Globalise tarafından düzenlenen tanışma günleri 26-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilecek tanışma toplantıları, Kanada’nın önemli kolej ve liseleriyle yurt dışında eğitim görmek isteyen Türk öğrencileri bir araya getirecek.

Çok sayıda Türk öğrencinin katılması beklenen tanışma günlerinde, öğrenciler okullarla birebir görüşerek detaylı bilgi edinme şansına sahip olacak. Tanışma günlerine katılan öğrenciler, okullara kabul ve burs alma koşullarını öğrenecekler. İstanbul’da Ceylan Intercontinental Hotel, Ankara ve İzmir’de ise Hilton’da gerçekleşecek buluşmaya katılacak okullar şunlar:

Trinity College School: Akademik programların yanı sıra atletizm ve sanat dallarında da eğitim veriliyor. Kendi rasathanesi olan, Kanada’daki tek okuldur.

Brentwood School College: Akademik progrmalra, atletizm ve sanat disiplinlerinde eğitim veriyor.

Appleby College: 1911’de kurulan Appleby College karma eğitim veren bir üniversite hazırlık okulu. Sanat Tarihi, Biyoloji, Matematik, Kimya, Bilgisayar Bilimleri, Makro İktisat, İngiliz Edebiyatı, Fransız Dili, Coğrafya, Fizik ve Dünya Tarihi dallarında eğitim veriyor.

Shawnigan Lake School: Vancouver Adası’nda bulunan Shawnigan Lake School, Kanada’nın en büyük yatılı okuludur. 8-12. sınıflar için dünya çapında bir eğitim veriyor. Shawnigan Lake öğrencilerinin yüzde 90’ı yatılıdır.

St. Michael’s University School: Fransızca, İspanyolca, Çince, Japonca ve Almanca dillerinde eğitim veren okul, güzel sanatlar ve spor konusunda iddialı.

St.Andrew’s College: Titiz akademik müfredat, zengin etkinliklerle destekleniyor. Okul, 23 spor branşından 56 takımla spor eğitiminde çok ileri aşamada bulunuyor. Sanat, drama, müzik, fotoğraf, halkla ilişkiler ise okulun önem verdiği eğitim dallarının başında geliyor.

Stanstead College: Öğrencilerine geliştirilmiş ön-üniversite programları sunuyor. ESL programları ve yaz okulları, okulun iddialı olduğu dallar arasında yer alıyor.

Upper Canada College: 1829’da kurulan okul, Kuzey Amerika’nın en ünlü erkek liseleri arasında bulunuyor. Toronto’da yer alan Upper Canada College’in mezunları arasında bir çok ünlü isim bulunuyor.

Lakefield College School: Yenilik ve akademik mükemmellik kavramlarıyla kurulmuş bağımsız Kanada okulları arasında lider pozisyonda.

Ayrıntılı bilgi: www.iseworld.org

DİĞER YENİ YAZILAR