SBS ile ilgili elimizdeki tek veri: SBS’ye 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği, 201 ve üzeri puan alarak tercih yapabilecek öğrenci sayısının da 1 milyon 49 bin 293 olduğu... Peki, elimizde sınavla ilgili başka bir veri var mı? Yok! Neden?
Baştan belirteyim; amacım üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil! SBS ile ilgili elimizdeki tek veri: SBS’ye 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği, 201 ve üzeri puan alarak tercih yapabilecek öğrenci sayısının da 1 milyon 49 bin 293 olduğu... Peki, elimizde sınavla ilgili başka bir veri var mı? Yok!
Neden?
Hani Türkiye soru çözüm ortalamaları, hani testlerdeki başarı oranları, hani standart sapmalar, hani illerin başarı sıralamaları, hani okulların başı sıralamaları, hani kız öğrencilerle erkek öğrencilerin başarı yüzdeleri?
Neden açıklanmadı bunlar?
Bilmememiz gereken şeyler mi var, bilinmesinden çekinilen sonuçlar mı var. Ben ömrü hayatımda böyle şey görmedim, sonuçlar neden ve kimden gizleniyor, bu istatistiki bilgiler neden kamuoyuna açıklanmıyor? İnsanın aklına şunlar geliyor: Acaba Türkiye başarı ortalamaları açıklanamayacak düzeye mi geriledi, illerin başarı ve okulların başarı sıralamalarını açıklarsak başımıza iş mi alırız?
Bu sorular böyle uzar gider...
Bir T.C. vatandaşı olarak, benim bilgi edinme hakkım var! Bu sonuçları açıklamak zorundasınız, hem de hemen!
Kuşkuları giderin!
MEB’in, hatalı değerlendirilen Almanca ve Fransızca sınavına giren 718 adayın sınav kağıtlarını yeniden değerlendirmesine rağmen, kalan bir milyondan fazla adayın puanında ve başarı sırasında herhangi bir değişiklik yapmadığı iddia ediliyor. Sadece hatalı değerlendirilen 718 adayın sınav kağıtlarının değil, sınava giren tüm adayların sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi gerekiyor, sınav sonuçları, sınava giren bütün öğrencilerin performansı dikkate alınarak tespit edilmeli. Böylesi bir değerlendirme, yani adayların ortalama ve standart sapmalarının, yeni duruma göre hesaplanmaması, öğrencilerin başarı sıralamasında hata oluşturur. Sıralamayla öğrenci alınan bir sistemde, bu kabul edilemez bir durumdur!
Böyle tercih yapılmaz!
Neresinden tutsan elinde kalıyor; sonuçlar yanlış, istatistikler yok, tercihin nasıl yapılacağı belli değil, elde sağlam veriler yok. ‘Kör kör parmağım gözüne’ durumu...
Adaylar, tercihlerini yaparken Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’nı (OYP) dikkate alacak. Alacak almasına da, bu puanı ne ile kıyaslayacak, geçen yılki puanlarla mı? Güldürmeyin beni... İki yılın bağıl değerleri birbirinden farklı, bunları nasıl eşleştireceğiz, eşleştirmek mümkün değil, her biri ayrı telden çalıyor.
SBS sonuç belgesinde OYP, öğrencilerin genel başarı sıraları, il başarı sıraları ve yüzdelik dilim belirtiliyor. Az önce belirttiğim gibi OYP ile bir sonuca ulaşmak olası değil, gelelim genel başarı sırası ile il başarı sırasına...
Bu sıraları neden yazdınız?
Sonuç belgesinde yazan genel başarı sırası ile il başarı sırasını ne işe yarayacak, bunu bana bir açıklar mısınız?
Bunun bir işe yarayabilmesi için, benim bunu bir şeyle kıyaslamam, mukayese yapmam gerekir. Peki, ben bunu neyle kıyaslayacağım, siz okulların başarı sıralarını yayınladınız ki!
Neden yayınlamadığınızı ben söyleyeyim... Korktuğunuz veya çekindiğiniz için, okullar birbirlerine karşı mağdur olmasın diye... Puanlar bir işe yaramıyor, sıralamalar kullanılamıyor, geriye kaldı bir tek yüzdelik dilim. Bozdur bozdur harca, eldeki tek veriyle sonuca git!
Özür dilemek bir erdemdir, özür dilediniz sesimizi çıkarmadık, ama n’olur gerçekleri de saklamayın. Daha gerçekçi tercih yapabilmemiz için bu verilere ihtiyacımız var. Gerçeklerden neden korkuyoruz ki, zaten eğitimdeki SEVİYEMİZ belli, bunun için SEVİYE BELİRLEME SINAVI’na ihtiyacımız yok!
LYS tercihleri bugün son
LYS sonuçlarına göre, üniversite tercihlerini bildirme süresi bugün sona erecek. Adaylar tercihlerini yaparken ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilecekleri 2013 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan yararlanabilecek. Adayların tercih işlemlerine başlamadan önce bu kılavuzu dikkatle okumaları gerekiyor. Tercih işlemleri başvuru merkezlerinden veya TC kimlik numarası ve internet şifresiyle ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr adresinden yapılabiliyor.
‘SBS’nin üzerindeki örtüyü kaldırın!’
Haberin Devamı