8 Haziran Cumartesi günü yapılacak SBS’de her testin puana etkisi farklı olacak. Puanlar Türkçe’de 6.518, Matematik’te 7.678, Fen ve Teknoloji’de 5.594, Sosyal Bilgiler’de 5.745, Yabancı Dil’de ise 4.404 ile çarpılarak hesaplanacak.
Son kez 8 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da yapılacak olan Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) 2 gün kala öğrencilerle birlikte velilerin de heyecanı artıyor. Adaylar, daha önceki yıllarda çıkan sorulara benzer sorularla karşılaşacak. Çok soru çözen öğrenci avantajlı olacak. Sınavda her testin puana etkisi eşit olmayacak. Puanlar, Türkçe testinde 6.518, Matematik testinde 7.678, Fen ve Teknoloji testinde 5.594, Sosyal Bilgiler testinde 5.745, Yabancı Dil testinde ise 4.404 ile çarpılarak hesaplanacak. Sınavda alınan puanlara 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları eklenip ikiye bölünecek. TÜBİTAK ile satranç, spor ve sanatta uluslararası ödül kazananlara da ek puan verilecek. Bu yıl en değerli test Matematik olacak. Her 3 yanlışın 1 doğru yanıtı götüreceği sınavda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Yabancı Dil olmak üzere 5 test olacak.
En karmaşık konu
Aileler ve öğrenciler 6 ve 7. sınıf müfredatından soru sorulup sorulmayacağını merak ediyor. Hayır sorulmayacak. Sadece 8. sınıf müfredatından soru sorulacak. Ancak bu sistemin en karmaşık konusu burası. Her ne kadar sadece 8. sınıf konuları sorulacak dense de gerçekte bu konuda kesin bir çizgi çizmek zor. Çünkü sarmal öğretim sistemine göre hazırlanmış olan yeni müfredat programlarında aynı konular hem 6 hem 7 hem de 8. sınıflarda birbirini tamamlamaktadır. Bu nedenle sadece 8. sınıf konularına çalışılarak SBS’de yüksek başarı elde etmek zor olabilir. Soru içeriğinin 8. sınıf öğretim programına odaklı olması, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas alınacak. Ancak soru ve sınav tekniğinin gereği olarak daha önce elde edilmiş kazanımlar da sorularda kullanılabilecek.
Sınavda nelere dikkat edilmeli?
- Soru kitapçığının A ve B olmak üzere iki ayrı türü olacaktır. A kitapçığını kullanıyorsanız cevap kâğıdında kitapçık türü bölümünün “A” yuvarlağını, B kitapçığını kullanıyorsanız “B” yuvarlağını işaretleyin.
- Her sorunun 4 seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilir.
- Cevap kâğıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirmeye alınmaz.
- Soruyu iyi anlayın.
- Emin olmadığınız soruları işaretlemeyin.
- Cevabına o an ulaşamadığınız sorulara takılmayın.
- Önce soru kökünü sonra paragrafı okuyun.
- Doğru seçeneği hemen göremiyorsanız yanlışları eleyin.
- Bazı soru kökleri “hangisi değildir” gibi olumsuz olarak verilmektedir. Çoğunlukla soru içindeki ifadelerin olumlu yönde algılanması durumu olduğundan bu tip soruları yanlış cevaplandırma ihtimali yüksektir.
- Altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadelere dikkat edin.
- Kolay sorularla karşılaştığınızda “Nasıl olsa yaparım” düşüncesiyle doğru olduğunu düşündüğünüz ilk seçeneği işaretlemeyin, bütün seçenekleri değerlendirin.
- Sınavda, şimdiye kadar girdiğiniz deneme sınavlarından daha farklı bir taktik uygulamanız zorlanmanıza neden olabilir.
- Dikkatinizi zamana değil sorulara verin.
- Sınavda size verilen süreyi sonuna kadar kullanın.
SBS’de en değerli test matematik olacak
Haberin Devamı