Sayılı günler kala, süre nasıl değerlendirilmeli?

TEOG- 2 sınavında son hafta yeni şeyler öğrenmek yerine tekrara dayalı çalışmalarla zaman verimli kullanılabilir.

- Öncelikli olarak sınavlara yönelik olumsuz düşünmemeli, motivasyonumuzu yüksek tutmalıyız. En önemlisi kendimize güvenmeli ve başaracağımıza inanmalıyız.

- Önümüzdeki günleri nasıl değerlendireceğimizi planlamalı, konu eksiklerimizi belirlemeli, belirlediğimiz bu konuları önce tekrar etmeli, sonra da bu konularla ilgili yeteri kadar soru çözmeliyiz. Anlamadığımız konular, yapamadığımız sorular olduğunda, paniğe kapılmadan öğretmenlerimize sorup öğrenmeliyiz.

- MEB’de yayınlanan konu kazanım kavrama testlerini ve değerlendirme sınavlarını mutlaka çözmeli, MEB ders kitaplarımızdaki etkinlikleri gözden geçirmeliyiz.

- Farklı kaynaklardan sorular, deneme sınavları ve önceki yılların sınav sorularını çözerek sonuçlarımızı değerlendirmeliyiz.

- Çözdüğümüz testlerde ya da deneme sınavlarında yapamadığımız soruları renkli kalemlerle işaretleyip tüm sorularımız bittikten sonra işaretli sorulara dönüp tekrar bakmalıyız. Eğer yine çözemezsek, konuya dönüp tekrar yapmalı, takıldığımız soruyu da mutlaka öğretmenlerimize sorup öğrenmeliyiz.

Haberin Devamı

- Deneme sınavlarını çözerken mutlaka süre tutmaya özen göstermeliyiz. Bu şekilde gerçek sınavda zamanı etkin kullanmayı başarır, süreyi yetiştirememe gibi bir endişemiz varsa da, bunu yok etmiş oluruz.

- Evde çözdüğümüz deneme sınavlarında da cevaplarımızı optik forma kurşun kalemle işaretlemek bize gerçek sınavda pratik kazandıracaktır.

- Deneme sınavı sonuçlarımız beklediğimiz gibi gelmediğinde, moralimizi bozup ‘bu gidişle hiçbir şey yapamam’ demek yerine ‘eksiklerimi tespit ediyorum’ şeklinde durumu değerlendirmeliyiz. Unutmayınız ki zamanımız varken eksiklerimizi belirlemek ve kapatmak, TEOG sınavında fark etmekten daha iyidir.

- Kendimizi, başarımızı başkalarıyla kıyaslamamalı, motivasyonumuzu bozacak konuşmalardan uzak durarak, kendi başarımıza odaklanmalıyız.

- Eğer, sınava yönelik çok yoğun bir şekilde endişe-heyecan yaşıyorsak; mutlaka rehber öğretmenimizden veya bir uzmandan bu konuda yardım istemeliyiz.

Haberin Devamı

- TEOG sınavını diğer merkezi sınavlardan farklı kılan en önemli unsur, yanlış cevapların doğru cevapları etkilemeyecek olması. Bu da sizi bu soruyu boş bırakayım tedirginliğinden uzaklaştıran bir unsur. Bu sınavda hiçbir sorunun boş bırakılmaması gerekiyor.

- Hızlı ve doğru okuma, doğru anlama, problem çözme teknikleri bakımından kendinizi geliştirmeniz sınav performansınıza olumlu yansıyor.

- Gireceğimiz sınavın, yıl içerisinde olduğumuz sınavların bir benzeri olduğunu unutmamalıyız.

TEOG’DA YANLIŞLAR DOĞRUYU GÖTÜRECEK Mİ?

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört tür kitapçık verilecek, sınav süresi her ders için 40 dakika olacak. Ortak sınavlara katılamayan ve yedek salonda sınava giren öğrencilerin bilgileri her ders için ayrı ayrı olmak üzere okul müdürlüğü tarafından sınav günü bitiminde e-Okul Sistemi’ne işlenecek.

Haberin Devamı

Geçerli mazereti olmadan ortak sınav/sınavlara katılmayan öğrencilerin, o derse ait sınav puanı 0 (sıfır) olarak değerlendirilecek, e-Okul Sistemi’nde ortak sınav sonuç hanesinde (G)olarak gösterilecek ve ortalamaya dâhil edilecek. Veli, öğrencisinin ortak sınava katılamama sebebini, sınavın tamamlandığı tarihten itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirecek.

TEOG PUANI NASIL HESAPLANIR?

- Yılsonu Başarı Puanı nedir?

Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılır.

- Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı nedir?

Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılır.

Haberin Devamı

- Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması

Öğrencilerin 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılır. TEOG-2 sınavları , Yerleştirme Puanı’nı (Y EP) önemli ölçüde etkiler.

MEB KAZANIM TESTLERİ SAYISINI ARTIRDI

MEB, TEOG sınavına hazırlanan öğrencilere yardımcı olmak amacıyla yayınlandığı kazanım testlerine bir yenisini ekledi. TEOG’a hazırlanan 8. sınıf öğrencilerinin hazırlık sürecinde genel başarı düzeylerini ölçmek, sınav kaygılarını düşürmek, sınav pratiği oluşturmak amacıyla hazırlanan 4. MEB kazanım testi yayınlandı, ayrıca daha önceden çıkmış TEOG soruları da bu sayfada yer alıyor.

Kazanım testlerine ek olarak TEOG çıkmış soruları da ODSM sayfası üzerinden yayınlanıyor. Kazanım testlerinin 4. ncüsü kısa bir süre önce yayınlandı. Millî Eğitim Bakanlığının tüm sınıf düzeylerinde hazırladığı Kazanım Kavrama Testleri ile Değerlendirme Sınavlarına Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün aşağıdaki internet adresinden PDF formatında erişilebilir: “http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar”.

YARIN: DERS DERS HANGİ KONULARDAN SORU GELECEK?

DİĞER YENİ YAZILAR