İstanbul Kültür Üniversitesi akademik kadrosuyla fark yaratıyor

Haberin Devamı


Ağırlıklı olarak tam zamanlı akademisyenlerden oluşan 600’e yakın öğretim üyesinin yer aldığı akademik kadrosu ile İstanbul Kültür Üniversitesi; öğrenmeyi ve öğretmeyi hedef edinen, öğrencilerine teorik bilginin

yanında uygulama olanağı sunan staj ve sanayi işbirliklerini destekleyen bir eğitim vizyonuna sahiptir

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), eğitimi yaşam boyu sürdürülmesi gereken bir etkinlik olarak ele alıyor. Bu noktada üniversiteye giriş sürecinden akademik kadrosuna, fiziki ve sosyal olanaklarından bölüm ve program içeriklerine kadar tüm noktalarını dengeli ve istikrarlı biçimde geliştirmeye özen gösteriyor. İKÜ’nün sosyal ve iş yaşamının merkezine yakın olmasını sağlayan konumu, öğrencilere önemli avantajlar sağlarken vakıf üniversiteleri kulvarındaki ayırt edici bir diğer yönü ise temel bilimler alanında en yüksek burslu öğrenci mevcuduna sahip üniversite olmasıdır.

Eğitim içerikleri güncelleniyor

İstanbul Kültür Üniversitesi temel bilimler, sosyal bilimler, hukuk, mühendislik, iletişim, iktisadi ve idari bilimler olmak üzere geniş bir alanda akademik eğitim veriyor. İKÜ’nün Fen-Edebiyat, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik ve Mimarlık ile Sanat ve Tasarım Fakültesi olmak üzere 5 fakültede 19 bölümü, İşletmecilik ve Teknik Bilimler, olmak üzere 2 meslek yüksekokulunda 13 programı bulunuyor. Akademik programlarında tam, % 50 ve % 25 burslu kontenjanları da bulunan İKÜ’de eğitim içerikleri, dünya standartlarında güncelleniyor. Ağırlıklı olarak tam zamanlı akademisyenlerden oluşan 600’e yakın öğretim üyesinin yer aldığı akademik kadrosu, öğrenmeyi ve öğretmeyi hedef edinen, öğrencilerine geniş bir teorik bilginin anında uygulama olanağı açacak staj ve sanayi işbirliklerini önemseyen ve destekleyen bir eğitim vizyonuna sahiptir. Yayın ve araştırma bazında da ön plana çıkan akademik kadrosunda ayrıca sektörde deneyim kazanmış, sahada edindiği deneyimleri başarıyla öğrenciye aktarabilen öğretim görevlileri de bulunuyor.

10 öğrenciye 1 akademisyen

İKÜ, alanında uzman akademik kadrosuyla da fark yaratıyor. 10 öğrenciye 1 akademisyenin destek vermesini sağlayan güçlü akademik kadrosu, İKÜ’nün ayırt edici bir diğer yönü olup öğretim kadrosu da ağırlıklı olarak tam zamanlı öğretim elemanlarından oluşuyor. Bununla birlikte İKÜ’de, öğrencilerin lisans ve önlisans eğitimlerinde edindikleri teorik bilgileri güçlendirmelerine olanak sağlayacak teknik donanıma sahip, güncel bilim ve araştırma merkezleri de bulunuyor. Bu olanak, öğrencilerinin edindiği her bilgiyi sahada kullanmaya yönelik refleksleri kazandırmak açısından son derece önemli olup mesleklerine hazırlanan gençlere açıktır.

Zengin burs olanakları

Eğitimde föğrenci ihtiyaçlarını bir bütün olarak ele alan İKÜ, burs politikasıyla ekonomik koşulları öğrenci başarısının önündeki bir engel olmaktan çıkarmayı hedefliyor. Başarıda sürekliliğe önem veren İKÜ’de, “İKÜ Burs Yönergesi”ne göre ÖSYM tarafından yapılan sınavın belirleyici olduğu burslu eğitim kontenjanı dışında öğrencilerimiz için başarı ve indirim bursları, ihtiyaç bursları (nakdi burs), katkı payından indirim bursları olmak üzere üç genel burs olanağı mevcut. İKÜ’nün burs olanaklarını öğrencilerimiz web sitemizde ayrıntılı olarak bulabilirler. Üniversitemizde ayrıca ebeveynlerin meslekleri ve kardeş eğitimine göre Kültür Eğitim Vakfı’nın belirlediği indirim olanakları da vardır. Bununla birlikte “Ortaöğretim IB” programları başarısı, sporda başarı durumuna göre de İKÜ’de öğrencilere indirim olanakları sunuluyor. Yüksek lisansa devam da belli indirimlerle İKÜ’de destekleniyor.

Bilimsel çalışmalara katılıyorlar

İKÜ, akademik eğitimi mesleki formasyon kazandırma işlevinin yanında çok yönlü bir donanım süreci olarak görüyor. Bu süre zarfında öğrencilere alan derslerini destekleyecek zorunlu seçmeli ders alternatifleri de sunuyor. Öğrencilerine akademik eğitim sürecinde edindikleri bilgilerin uygulama sahasını göstermek için bünyesindeki akademik merkez ve birimleri de büyük katkı sağlıyor. Burada gerçekleştirilen bilimsel etkinlikleri ve çalışmaları izleme ve onlara katılma olanağı veriliyor. İKÜ akademik bilgilerin sahada kullanım sürecini öğrencilerine kazandıracak üniversite-sanayi işbirliklerine önem veriyor. Bunun yanı sıra bölgesinin kültür ve sanat merkezi olma yolunda önemli bir alt yapıya sahip İKÜ’de öğrenciler, güzel sanatlar etkinliklerine katılımı desteklenerek entelektüel yönleri gelişmiş bireyler olarak yaşama atılıyor.

Geleceğin bilim insanları İKÜ’de yetişiyor

Proje bazlı etkinliklerin yanı sıra gelenekselleşen bilimsel çalışmaların da temelini oluşturan İKÜ Araştırma ve Uygulama Merkezleri alanında öncü çalışmalara imza atıyor. Hukuk, temel bilimler ve sosyal bilimler olmak üzere farklı disiplinlerde 12 ayrı araştırma merkezi ve 9 birime sahip olan İKÜ, bu kapsamda ulusal ve uluslararası alanda da işbirliklerini sürdürüyor

21. YÜZYILIN gerektirdiği değişimler doğrultusunda teknolojik, akademik ve fiziki olarak başarıyla güncellenen İKÜ Araştırma Merkezleri ve Birimleri, eleştirel düşünceyle birlikte bilgiyi etkin ve etik olarak kullanabilme becerisini öğrenciye kazandırmayı amaçlıyor. Kurulduğu günden bu yana bilimsel çalışmaları desteklemeyi ve geliştirmeyi ilke edinen İstanbul Kültür Üniversitesi’nin bünyesindeki araştırma merkezleri ve birimler, farklı üniversitelerle birlikte ticari ve sanayi kuruluşlarıyla da araştırma ve geliştirme çalışmalarına destek veriyor.

Akademik bilginin üretim ve paylaşım sürecinde doğru ve nitelikli araştırmaların belirleyici olduğu ilkesinden hareket eden İKÜ; Ceza Hukuku, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Geomatik başta olmak üzere bilim dünyasına yön veren merkez ve birimlere sahiptir. Çığır açan yeni çalışmaların yanı sıra disiplinlerarası araştırmalara da olanak sağlayan İKÜ merkezleri arasında Ceza Hukuku Araştırma Merkezi (CEHAMER), Beyin Dinamiği Kognisyon ve Karmaşık Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi (BEYİNMER), Geomatik Uygulama ve Araştırma Merkezi (GEOMER), Ekonomi-Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOMER), Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKÜSEM) kendi alanlarında uygulamaya ve teoriye yönelik çalışmaları başarıyla gerçekleştirirken öğrencilerine de bilgilerini pekiştirme konusunda tam destek veriyor.

Araştırma Merkezleri

Araştırma ve Uygulama Merkezleri; öğrencilerin teorik bilgilerini geliştirmenin yanı sıra düzenlediği panel, konferans, sempozyum vb. etkinliklerle İKÜ’ nün bilgiyi topluma taşıma ve geniş kitlelere yayma misyonunu da başarıyla taşıyor. Ülkemizde üniversitelerin hızla artan ve kimi zaman giderek keskinleşen rekabet ortamında ayakta kalabilmesi için temel bilimlere ciddi yatırımlar yapılması gerektiğini belirten İKÜ Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, ileri düzeyde araştırma merkezleri kurmanın ve bunları geliştirmenin İstanbul Kültür Üniversitesi’nin vizyonunun vazgeçilmez bir parçası olduğunu söylüyor. İşte akademik fark yaratan Araştırma Merkezleri’nden bazıları:

- Geomatik Uygulama ve Araştırma Merkezi (GEOMER): Geomatik, doğal afetler ve atmosferle ilgili konulara yönelik araştırma, etüt, proje ve yayın çalışmaları gerçekleştiren GEOMER, alanında devrim olarak nitelendirilen CORS TR projesi ile Türkiye'nin her yerinde 7 gün 24 saat santimetreler mertebesinde konum belirlenmesi yapmaktadır.

- Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (CEHAMER): İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde kurulan Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (CEHAMER), disiplinler arası bir yaklaşımla, ulusal ve uluslararası hukuk alanında, bilimsel yöntemlerle Ceza Hukuku Bilimlerine ilişkin sorunların çözümüne katkısı bulunan kolokyum, sempozyum vb. etkinlikleriyle fark yaratmaktadır.

- Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGMER): Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGMER) tarafından gelenekselleşen ve bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Aile İşletmeleri Kongresi ülkemizde aile yönetim ve denetimindeki işletmelere dönük bilimsel araştırmaları sektörle buluşturmaktadır.

- Beyin Dinamiği, Kognisyon ve Karmaşık Sistemler Araştırma Merkezi Merkezi (BEYİNMER): Sağlık bilimleri alanında önemli atılımlardan biri olan merkezde beyin fonksiyonlarının araştırılmasına yönelik önemli bilimsel çalışmalar yapılmaktadır.

- Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GpoT): 2009 yılında İKÜ çatısı altında bağımsız bir araştırma birimi olarak kurulan Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT), bölgesel ve uluslararası politikadaki güncel eğilimleri inceleyerek, yenilikçi ve farklı politik öneriler üreten uluslararası çalışmalara imza atıyor.

- Ekonomi-Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi: Ulusal ve uluslararası ekonomi, maliye, planlama gibi makro ekonomik ve ekonominin alt sektörleriyle ilgili konularda araştırma, etüt, proje, yayın ve benzeri çalışmalar EKOMER çağdaş bir anlayışla çalışmalarını sürdürmektedir.

- Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKÜSEM): İKÜ Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi misyonu gereği, eğitim, danışmanlık, araştırma ve yayın alanlarında başarılı çalışmalara imza atmanın yanı sıra düzenlediği yabancı dilden kariyer gelişimine çok geniş bir perspektifte düzenlediği sertifika programlarıyla da fark yaratmaktadır.

İKÜ, özgür bir üniversite yaşamı sunuyor

İSTANBUL’UN her noktasından kolayca ulaşılan merkezi konumu, öğrencilere rahat ve güvenli konaklama imkânı sunan yurtları, periyodik olarak geliştirilen modern dersliklerin, laboratuvarların, atölyelerin, stüdyoların bulunduğu yerleşkeleriyle İKÜ, öğrencilere dinamik ve özgür bir üniversite yaşamı sunuyor. Bugüne kadar 5 bini aşkın mezun veren İKÜ, Ataköy, Şirinevler ve tamamen meslek yüksekokullarının eğitimine ayrılan İncirli yerleşkeleriyle akademik eğitim alanında yeni bir vizyon yaratıyor.

ATAKÖY YERLEŞKESİ: Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü-Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün yer aldığı İKÜ Ataköy Yerleşkesi’nde eğitim ve öğretimin verimliliğini arttıran teknolojik donanıma sahip derslik ve amfiler, uygulamalı eğitime olanak sağlayan Zemin Mekaniği, Malzeme, Fizik, Kimya, Elektronik ve Bilgisayar Laboratuvarları, işlikler ve kütüphane öğrencilere verimli bir akademik eğitim yaşamı sunuyor.

ŞİRİNEVLER YERLEŞKESİ: Hukuk Fakültesi, İngilizce Hazırlık Okulu, Kız Öğrenci Evi-Yurdu, Erkek Öğrenci Yurdu’nun bulunduğu İKÜ Şirinevler Yerleşkesi ulaşım olanakları ve sosyal imkanlarıyla öğrencilerinin eğitim yaşamlarını başarı ve güvenle sürdürebilecekleri alt yapı özellikleri sunuyor.

İNCİRLİ YERLEŞKESİ: Açılışı 2009-2010 akademik yılında yapılan ve bütünüyle meslek yüksekokullarının eğitimine ayrılan İncirli Yerleşkesi ön lisans öğrencilerinin, staj ve uygulamalı çalışmalarını kolaylaştıran, onların mesleki, sosyal ve kültürel gelişimine olanak tanıyan merkezi konumuyla fark yaratıyor.

Üniversite-sanayi işbirliği projesi

İKÜ, lisans bölümlerinin ve ön lisans programlarının içeriğinde sahaya dönük uygulamaları dengeli biçimde öğrencilerine sunmaya önem veriyor. Ülkemizde üniversite mezunlarının istihdamına yönelik yaşanan sorunlarla, üniversite mezunu gençlerin, teorik bilgilerini sahaya aktarım sürecinde karşılaştıkları zorlukları göz önünde bulundurarak özellikle staj ve iş yeri uygulamalarını geliştirecek projeler gerçekleştiriliyor. Özellikle 2008-2009, 2009-2010 ve 2010-2011 yılında bu konuda MYO’lar düzeyinde önemli işbirliklerine imza atan İKÜ’de üniversite-sanayi İşbirliği projelerinde en önemli ölçüt imzalanan protokollerin kağıt üzerinde kalmaması.

Büyük şirketlerle protokol imzalandı

Öğrencilerini doğru ve kurumsal firmalarla buluştururken ülke ekonomisine katkıda bulunan sanayi kuruluşlarını da akademik vizyona sahip insan kaynağıyla tanıştıran İKÜ’nün SAB Sigorta Acenteleri Birliği ile İşletmecilik MYO Grafik Tasarım ve Reklamcılık Programı, İklimlendirme-Soğutma ön lisans programıyla ALARKO-CARRIER Sanayi ve Ticaret AŞ arasında protokolü bulunuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR