Ek yerleştirmede puan düşmesi söz konusu değil. Buna göre ilk yerleştirmede kazanamadığınız bir bölümü tekrar tercih etmeyin. Çünkü o bölümün taban puan düşmeyecek.
Üniversitelere kayıtlar 7 Eylül’de sona erdi. Aradan 20 günlük bir süreç geçmesine rağmen hâlâ kontenjanlar belli değil. ÖSYM’nin sitesine bakıyorum, kılavuzun 6 Ekim’de yayınlanacağını söylüyor. Yani ek yerleştirmenin başladığı gün. Kılavuzun yayınlandığı gün ek yerleştirme başlamış olacak. Böyle bir şey olur mu? Bunun daha önceden yayınlanması gerekmiyor muydu? Boş kontenjanlar belli, yeni açılacak bölümler belli, daha neyi neden bekliyorsunuz ki? Bu yıl her şey bir tuhaftı zaten, yanlışların doğrulardan fazla olduğu bir yıl yaşadık. Dört yanlış bir doğruyu, hep öğrencilerde götürmeyecek ya, biraz da ÖSYM’den götürsün! Hem de öyle bir götürdü ki, ortada doğru filan kalmadı, hatta ÖSYM taban puanı aşamadı bile!
Gelelim ek konumuza...
Ek yerleştirme süreci, dikkatli davranılması gereken bir süreç. Şimdi herkes ağız birliği yaparcasına aynı şeyleri söyleyecek: “Yok ne kadar şanslısınız, yok bu fırsatı kaçırmamalısınız, bu iş seneye kalmamalı vb.” İşin şakası yok, benden uyarması. Aklı başında davranın, fevri hareket etmeyin. Tercihinizin arkasında durun, gerekirse seneye tekrar sınava girmeyi göze alın, sadece şu “an”ı düşünmeyin, daha büyük düşünün. Bu süreç sonunda kimi aday sevinecek, kimi aday üzülecek, kimi adayın da canını yanacak. Fevri davranmak, ne yazık ki telafisi olmayan sonuçlar doğuruyor.
Ek yerleştirme deyip işi hafife almayın. Normal yerleştirmenin küçük çaplısından söz ediyoruz. Temmuz ayındaki süreç nasıl işlediyse, neler yaptıysak, burada da aynısını yapacağız, aynı kurallar işleyecek. Sadece tercih sayısı daha az, kontenjan daha kısıtlı. Değişen başka bir şey yok. Kaç tercih yapacağımızı da daha bilmiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 8 tercih yapıyorduk ama o dönemlerde asıl tercih sayısı 24’dü. Şimdi asıl tercih sayısı 30’a çıktığına göre bunun da 8’den daha fazla olması gerekir.
Büyük olasılıkla 10 veya 12 tercih yapacağız. Yapmış olmak için tercih yapmayın. Ek yerleştirme, “kazanalım da bir bakarız” mantığıyla geçiştirilmemeli, yoksa vebali ağır olur. Çünkü kazanıp da pişman olursanız, seneye önemli derecede puan kaybına uğrarsınız. Kayıt yaptırın veya yaptırmayın, hiç fark etmez. Kazandınız mı iş bitti.
Örneğin AOBP’niz 400 ise seneye tekrar sınava girdiğinizde gitti 30 puan!
Sakın olayı duygusallık düzeyine indirgeyip de “neresi olursa olsun gireyim, puana yazık olmasın” düşüncesiyle hareket etmeyin. Önemli olan, illaki bir yere yerleşmek mi, yoksa istediğin bölüme yerleşmek mi, hangisi? Önce bu soruyu dürüstçe yanıtlamak gerekir. 120 bin dolayında boş kontenjan olduğunu tahmin ediyoruz, bunun 37 bini lisans programlarına, geri kalanı önlisans yani 2 yıllık bölümlere ait. Boş kalan lisans kontenjanlarının 13 bini devlet, 11 bini vakıf, 13 bini KKTC, yaklaşık bini de yurt dışındaki üniversitelere ayrılmış durumda. 2 yıllık programlarda fazla boşluk kaldı. Devlette 60 bin, vakıflarda da 20 binlik kontenjan sizleri bekliyor. Ek yerleştirmede 2 yıllık tercih yapıp da sonradan pişman olan çok öğrenci gördüm. Buradan 2 yıllıkları sakın yazmayın sonucunu çıkarmayın, öyle bir şey söylemiyorum. Sizin dikkatli davranmanız gerektiğini vurgulamak istiyorum.
Kararınız “net” olsun. 2 yıllık yazıyorsanız, okuyun;
sadece 4 yıllıkları istiyorsanız, o zaman 2 yıllıkları kesinlikle yazmayın. Bir kısım aday ek yerleştirmeye çok bel bağlıyor, kazanacağına kesinlikle inanıyor veya inandırılıyor. Şunu çok iyi bilmek gerekir: Ek yerleştirmede puan düşmesi diye bir olay söz konusu değil yani ilk yerleştirmede kazanamadığınız bir bölümü tekrar tercih edemezsiniz, çünkü bu bölümü zaten kazanamamışsınız.
Bu durumda aynı bölümü tekrar yazmanızın bir anlamı yok.
Taban puan da düşmeyeceğine göre ısrar etmekte bir mana yok. Ek yerleştirmelerde fırsat yaratan 3 farklı kontenjan olur:
1- İlk yerleştirmede dolmayan bölümler: Taban puanları oluşmadığı için ek yerleştirmede bütün adaylar tercih edebilir.
2- Kontenjanı dolmuş olmasına (gözükmesine) rağmen kesin kayıt aşamasında fire verilen bölümler: Bu bölümlerde tercih yapabilmeniz için oluşan taban puanın üzerinde bir puana sahip olmanız gerekiyor.
3- Yeni açılan bölümler: Bu bölümler için herhangi bir puan kriteri söz konusu değil yani tercih yapacaksınız ve bekleyeceksiniz.
Açık Öğretim hariç, bir bölümü kazanan adaya ek yerleştirme yok
SORU: Normal yerleştirmede AÖF İktisat Bölümü’nü kazandım. Şimdi ek yerleştirmeye başvurabilir miyim? (Selma Elmas)
CEVAP: Evet, AÖF’yi kazanan adaylar ek yerleştirmeye başvurabilirler. Ayrıca önümüzdeki yıl tekrar sınava girmek isterseniz herhangi bir puan kaybına da uğramazsınız.
SORU: Normal lise mezunuyum. 2 yıllık bir programı kazandım fakat kayıt yaptırmadım. Şimdi 4 yıllık bir bölümü düşünüyorum. Ek yerleştirmede bölümümü değiştirebilir miyim? (Tülin Çabuk)
CEVAP: Ne yazık ki hayır! Ek yerleştirme, “bölüm değiştirme” anlamına gelmiyor. Kazandığınız bölüme (2 yıllık veya 4 yıllık olsun farketmez) kayıt yaptırıp yaptırmamanız önemli değil, kazanmış olmanız yeterli. Normal yerleştirmede herhangi bir bölümü kazanan adaylar, ek yerleştirmeye başvuramazlar.
SORU: İlk yerleştirmede kazanamadığım bölümde 3 kontenjanlık bir boşluk kalmış. Yazdığımda kazanma şansım olur mu? (Alpaslan Uçar)
CEVAP: Ek yerleştirmede puan düşmesi söz konusu değildir. Yani ilk yerleştirmede kazanamadığınız bolümü tekrar yazmanızın bir anlamı yok. Ek yerleştirmede puan düşmesi olmayacak. Değil 3, 13 kişilik boşluk bile kalsa, bu bolümü yazamazsiniz, çünkü puanınız yetmemış. Siz tercih listenizde, kendi puanınız ve kendi puanınızın altındaki boş kalan kontenjanlara yer verebilirsiniz.
SORU: Ek yerleştirmede kaç tercih yapma hakkımız var? Kontenjanı fazla olan yerlere öncelik vermek, şansımızı artırır mı? (Kemal Aşar)
CEVAP: Kaç tercih yapılacağı henüz açıklanmadı. Bunu 6 Ekim’de kılavuz açıklandığında öğreneceğiz. Ancak 10 tercih yapma hakkı verilecegini tahmin ediyoruz. Kontenjanı fazla olan bölümlere öncelik vermek, kısmi bir avantaj yaratır. Fakat çok büyük bir avantaj yaratacağını söyleyemeyiz. Ek yerleştirme biraz da şans işidir. Öngörüde bulunmak oldukça zor. Yazıp bekleyeceğiz.
Ek yerleştirmeyle ilgili her şeyi sorun, Sadık Gültekin yanıtlasın
İşte sorularınızı göndereceğiniz adres: sgultekin@gazetevatan.com
İlk tercihte kazanamadığınız bölümü ek yerleştirmede yazmayın
Haberin Devamı