Muzaffer Şahin, psikolojik ihtiyaçların geçmişte toplum kesimlerinin gündelik yaşamları içerisinde pek yeri olmadığını ancak geleneksel bakış açısının değişmesi ve eğitim seviyesinin yükselmesiyle birlikte hayatımızdaki öneminin giderek arttığını ifade etti.
ŞAHİN, “Bu etkenler hem akademik bir disiplin hem de bir meslek alanı olarak psikolojinin toplumsal alandaki temsilini, bilinirliğini, saygınlığını, popülaritesini ve de tercih edilirliğini üst seviyelere çıkarmaya başladı” diye konuştu.
Psikoloji bölümlerinin, üniversite sınavına giren öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümlerden biri durumuna geldiğini ifade eden İstanbul AREL Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Şahin, devlet üniversitelerinde 40-50 civarında olan kontenjanların, bazı vakıf üniversitelerinde 100’ü geçtiğini belirtti. Bu durumda her yıl yüzlerce yeni psikoloğun alana katıldığını kaydederek şu bilgileri verdi: Toplumda sosyal yapının değişmesi, ekonomik düzey ve eğitim düzeyinin yükselmesiyle birlikte tabular yıkılmaya, önyargılar değişmeye başladı. Eskiden bireyler psikoloğa gidemez, bunu kendisine yakıştıramazdı. Gitmek istese de ekonomik olanakları buna elvermezdi. Toplumumuzdaki geleneksel bakış açısının değişmeye başlamasıyla insanların psikolojik destek aramaya daha fazla yönelmesi sonucunda psikolojinin değeri artmaya başladı.
Toplumsal alandaki saygınlığı
Zamanında geniş toplum kesimlerinin gündelik yaşamları içerisinde pek yeri olmayan psikolojik ihtiyaçların da eskisine nazaran daha önemli ve gerekli bir yer edinmeye başladığını söyleyebiliriz. Tüm bunlar da hem akademik bir disiplin olarak hem de bir meslek alanı olarak psikolojinin toplumsal alandaki temsilini, bilinirliğini, saygınlığını, popülaritesini ve de tercih edilirliğini üst seviyelere çıkardı. Çocuklarının doktor, avukat veya öğretmen olmalarını isteyen anne-babalar artık onları psikoloji bölümlerine de yöneltmeye çalışıyor. Kamusal alandaki hemen hemen her konuda psikologların görüşleri alınıyor ve de psikolojik kavram ve açıklamaları gündelik yaşantımızın rutin bir parçası haline geliyor.
Kontenjanlar 3-4 kata çıktı
Psikolojinin bir meslek olarak çok tercih edilen bir alan haline gelmesi tabii ki öncelikle vakıf üniversitelerinin ilgisini çekti. Özellikle son 5 yıl içerisinde açılan çok sayıdaki yeni vakıf üniversitesiyle psikoloji bölümlerinin kontenjanları eskiye göre 3-4 katına çıktı ve bu kontenjanlar giderek de artıyor. Yukarıda saydığımız nedenlerin arasına üniversitelerdeki lisans programlarının bir çoğundan mezun olan öğrencilerin iş bulmakta sıkıntı çekmesi ve psikolojinin bu açıdan birçok bölüme göre daha iyi konumda olmasını da eklememiz gerekiyor. Kaldı ki psikoloji bölümüne yerleşen öğrencilerin belirli bir kısmı bu bölümü sadece iş olanakları açısından tercih ettiğini belirtiyor. Son yıllarda psikologların bazı başka bölüm mezunlarına göre daha çok istihdam edildiklerini söylemek mümkün. Alandaki psikolog sayısının giderek artması devlet kurumlarında çalışan psikolog kadrolarında doluluk oranlarını arttı. Bunun önemli örneği KPSS puanlarının birkaç yılda 60-65 civarından 85’lere kadar çıkmış olmasıdır.
İletişim kalitesinin önemi
Toplumun psikolojiye bakış açısının değişmesiyle birlikte çocukların, ergenlerin, çiftlerin sorunlarını çözebilmek için psikologlara sıklıkla başvurmaya başlamasıyla birlikte özel klinik, hastane ve terapi merkezlerinde, psikolog ihtiyacının artmaya devam edeceği öngörülüyor. Eğitim ve adalet kurumlarında, orduda, işletmelerde, endüstri ve siyaset alanlarında psikologlara, psikolojik danışmanlara ihtiyaç duyulmaya başlandı. Çocuğun sağlıklı bir birey olabilmesi için ebeveynlerin çocukla doğduğu andan itibaren kurduğu iletişimin kalitesi onun fiziksel ve psikolojik sağlığı için çok önemlidir. Maalesef anne ve babalar çocuğun gelişim sürecini yeterince bilmiyor. Bu nedenle davranış problemleri ortaya çıkıyor. Çocuğun sağlıklı bir birey olabilmesi için farklılıklarının hoşgörüyle karşılandığı ortamların sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Çocuğa ihtiyaç duyduğu sevgi ve şefkat verilirse, koşulsuz kabul edilirse, farklılıklarına saygı gösterilirse çocuklar psikolojik açıdan sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.
Problem yaşayan aileler
Çocuk eğitimine verilen önemle birlikte, gelişim alanında uzman psikolog ve pedagoglara duyulan ihtiyaçlar arttı. Ergen çocuklarıyla problem yaşayan aileler bu alanda uzmanlaşmış psikologlara başvurmaya başladı. Çocukların ve gençlerin yaşadıkları sorunları çözebilmek için aile terapistlerine, evlilikte ortaya çıkan sorunların çözümü için çift terapisine ihtiyaç arttı. Psikolojik sağlığı iyi olan bir psikolog ancak insanların sorunlarını çözmesine yardımcı olabilir. Tüm psikologların kendileriyle ilgili farkındalık düzeyinin yüksek olması beklenir. Yukarda sunulan verilerin ışığında psikolojinin yıldızının parlamaya devam edeceği, alanında iyi eğitim görmüş psikologların istihdam olanaklarının artacağı öngörülüyor.
Gençlerin parlayan yıldızı psikoloji
Haberin Devamı