Günde 24 saat tercih yapıyorum; doğru ve tutarlı tercihin yollarını gösteriyorum. Onlardan edindiğim izlenimleri sizlere aktaracağım, çünkü sorunları ve soruları ortak. Eminim, sizin de aklınıza takılan sorular benzer doğrultudadır.
1- Üst sıraya yazmak avantaj mı?
Şu soruyu, o kadar çok duyuyorum ki: Hocam, herhangi bir bölümü biz 4. tercihimize yazarsak, bir başka aday da ilk tercihine yazarsa, o aday mı kazanır?
Yanıt, kesin ve net: Kimin puanı yüksek ise, o kazanır.
Peki, Hocam; ya puanlar eşit ise...
Mümkün değil, iki adayın puanlarının eşit olması, çok çok zor bir ihtimaldir...
Herhangi bir tercihi, üst sıraya yazmanın anlamı şudur: Demek ki, bu aday; üst sıraya yazdığı bu bölümü, diğer tercihlerinden daha çok istiyor, ilk önce bu bölüme girmek istiyor...
Bir başka adaya, bu şekilde bir üstünlük sağlayamazsınız; ilk sözü ve son sözü söyleyen puandır.
2- Yeni açılan bölümlere kolay mı girilir?
Herhangi bir bölüm, yeni açılmış bile olsa; aslında onun bir standartı vardır. Örnek vereyim: Diyelim ki, Marmara Üniversitesi'nde (X) bölümü yeni açılmış olsun; şayet bu bölümün aynısı, İstanbul Üniversitesi'nde varsa, MÜ'deki bölümün puanı da aşağı yukarı bu doğrultuda olacaktır. Belki, yeni açıldığı için biraz daha düşük olabilir, ama ona yakın olacaktır.
Adayların Türkiye sıraları Haftalık Dergisi'nde
Tercihleri yaparken, en sağlıklı yolun; bölümlere yerleşen adayların Türkiye sıraları olduğuna değinmiştik. Bu veriler, adaylar ve veliler için eşi emsali bulunmayan bir kaynak niteliğinde. Tam isabetli tercihlerde bulunmak için, en sağlam ve kesin yol; bu verileri elde etmekten geçiyor. Haftalık dergisi, Salı günü çıkacak olan yeni sayısında; tüm üniversite adaylarının işine yarayacak olan bu bilgileri veriyor.
Bu dosya sayesinde, hangi bölümleri kazanmaya aday olduğunuzu rahatlıkla öğrenebileceksiniz. Bugün, ODTÜ'nün bazı bölümlerini yayınlıyoruz... 2004-ÖSS'de, ODTÜ'yü kazanan adayların puan türlerine göre Türkiye sıraları şöyle gerçekleşmiş:
En çok sorulan hayati sorular
Günde 24 saat tercih yapıyorum; doğru ve tutarlı tercihin yollarını gösteriyorum. Onlardan edindiğim izlenimleri sizlere aktaracağım, çünkü sorunları ve soruları ortak. Eminim, sizin de aklınıza takılan sorular benzer doğrultudadır
Haberin Devamı