Dil puan türünde her üç adaydan biri kazanıyor!

2014-LYS’de, Yabancı Dil Sınavı (LYS-5)’nda 65 bin adayın sınavı geçerli sayıldı. Burada aslan payı İngilizce’de... İngilizce’den 62 bin, Almanca’dan 2 bin ve Fransızca’dan da bin aday barajı geçti.

LYS-DİL puanı, son derece avantajlı bir puan türü. LYS-5 sınava katılan ve barajı aşan aday sayısı oldukça az, 65 bin dolayında… Bu puan türü, Türkiye genelinde yaklaşık 20 bin öğrenci alıyor, yani her üç adaydan biri bu puan türünde başarılı oluyor. Bu oran, MF puan türünün sağladığı avantajdan sonra gelen ikinci en yüksek oran. Kazanma oranı açısından birinci sırada MF geliyor, onu yakın bir oranla DİL puan türü takip ediyor, daha sonra TM ve en sonda da TS puan türleri var…

80 soruda İngilizce testinin Türkiye soru çözüm ortalaması 21 net, Almanca’nın 25 net, Fransızca’nın da 33 net. Bu netler düşük gibi gözükse de, yine de diğer sınavlarla karşılaştırdığımızda oldukça yüksek ve başarılı netlerdir. Dil sınavının şöyle karakteristik bir yapısı vardır; ‘hani geçiyordum uğradım, kendimi deneyeyim’ türünden adayları bu sınavlarda göremezsiniz; yani yabancı dil bilgisi iyi olmayan, kendine güvenmeyen adaylar bu sınava katılmıyorlar. Diğer bir ifadeyle, gerçekten bu puan türünde karar kılmış adayların girdiği bir sınav türü…

Haberin Devamı

Dil puan türünde her üç adaydan biri kazanıyor

DİL’deki üç puan türünden, tabii ki en çok tercih yapılanı DİL-1 puan türü. Öğretmenlikler, mütercim tercümanlık, dil edebiyatlar bu puan türünde toplanıyor ve bunlar arasında da amansız bir yarış var. Dolayısıyla bütün yarış, bu bölümler arasında geçiyor ve bu bölümlere girmek için de iyi netler gerekiyor. Bazen iyi net çıkarmak da yetmiyor, OBP’nin de yüksek olması gerekiyor.

Aşağıdaki tabloda, geçen yıl Dil puan türünden Türkiye genelinde alınan öğrenci sayılarını görüyorsunuz:

Son bir bilgi daha vereyim: 2014-LYS DİL-1 (İng.) sınavında 480 puan alan aday sayısı 1, 420 puan alan saysı 1.453, 380 puan alan aday sayısı 4.60, 340 puan ve üzeri alan aday sayısı da 8.811…

***

DİL tercihi yapacak adaylara ilginç bir örnek aktarayım: Önceki yıllarda tercih yaparken, genç bir hanım geldi. ‘Hocam, beni hatırladınız mı; yıllar önce tercihimi siz yapmıştınız, şimdi kız kardeşimin tercihi için geldim’ dedi…

Haberin Devamı

Tabii o kadar çok öğrenciyle bir aradayız ki, hatırlayamadım. ‘N’oldu, nereyi kazandınız?’ diye sorduğumda; ‘Siz, bana İstanbul Üni. İspanyol Dili ve Edebiyatı’nı yazdırmıştınız, orayı kazandım. Çok da severek okudum. Bitirdikten sonra işletmede yüksek lisans yaptım. Şu anda İspanya’da yaşıyorum, çok uluslu bir firmanın üst düzey yöneticisiyim ve çok mutluyum. Hem teşekküre geldim, hem de kardeşim için soracaklarım var…’

Öncelik, istediğiniz bölümlerde olsun, buna sözüm yok; ancak olaya bir de bu örnekten bakmanızı tavsiye ederim…

DİĞER YENİ YAZILAR