Meslek, insanın sadece kişisel yaşamı üzerinde değil, çevresi ile olan ilişkilerinde de belirleyici bir etkiye sahiptir. İnsanın toplum içindeki statüsünde, icra ettiği mesleğin büyük rolü olduğu gözardı edilemez.
Buna karşın, mesleklerin ve onu icra edenlerin önem statülerinin belirlenmesinde de, günün ihtiyaçlarının ve toplumsal anlayışların büyük etkisi vardır.
Meslek seçimi yaparken, bireysel özellikler, ülkenin ihtiyaçları ve dünyanın genel gidişatı da dikkate alınmalı, ona göre tercih yapılmalıdır.
Türkiye için yeni bir umut: Biyoteknoloji
Gelecekte önem kazanacağını düşündüğümüz meslekleri, sadece bu yazı dizisindekilerle sınırlı görmek yanıltıcı olur. Mesleği ne olursa olsun, alanında başarılı olmak, her zaman için en değerli olgudur.
Sosyal refahın artmasına paralel olarak, insanların hayata yönelik beklentileri de artmıştır. Daha rahat, daha sağlıklı bir yaşam sürdürme konusunda önemli bir talep patlaması yaşanıyor.
Daha iyi beslenme, daha sağlıklı çevre, daha iyi sağlık hizmetleri, daha üstün yaşam koşulları yönündeki taleplerin doğurmakta olduğu sosyal ve ekonomik baskılar, bu taleplerin yerine getirilmesinde en etkin araç olan biyoteknolojinin her zamankinden daha fazla önem kazanmasına ve bu alandaki çalışmalara daha fazla kaynak ayrılmasına neden olmuştur.
Biyoteknolojinin en başta gelen özelliği, tamamen yeni ürünler yaratabilmesi ve bu ürünlerin, insanların genelde harcama yapmaktan kaçınmayacakları giderlere yönelik olmasıdır.
Yaklaşık olarak 15 yıl kadar önce insanlığın hizmetine sunulan internet, yarının dünyasının yapı taşı haline geldi. İnternette
açılan sitelerin sayısı, işyeri sayısını çoktan aşmış durumda.
Son yapılan araştırmalarda, sadece internetle ilgili 250'ye yakın meslek grubunun geliştiği tespit edilmiştir. İnternette, günlük yaklaşık 3 milyon özgeçmiş (CV) dolaşmaktadır.
'Fortune 500' listesinde yer alan şirketlerin 2005 yılında yüzde 55'i elemanlarını internet aracılığıyla buldu, yani emek borsası da artık internette oluşuyor.
Sıra 'elektronik kağıt'ta
İnsanoğlu, kağıdın tarihini yeniden yazmaya niyetli görünüyor. Geliştirilen yeni teknoloji sayesinde kağıt kalınlığında organik materyallerden yapılmış bükülebilir ekranlar yolda...
Bu ekranlar üzerine, özel kalemlerle yazı yazılabilecek. İşte, bu teknolojiye de elektronik mürekkep adı veriliyor. İlk prototip, görücüye çıktı bile.
Elektronik kağıt kavramını gündeme getiren bu buluş, düşük enerji tüketimi, her türlü ışık altında ve farklı açılardan okunabilmesi ve belki de en önemlisi, katlanabilir yapıda olması gibi hiç alışık olmadığımız bir takım kavramları beraberinde getiriyor.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin siber suçlarla mücadele yasalarının durumu hakkında yapılan bir araştırma, bilgisayar ve internet kullanımının tüm yaygınlığına rağmen, hukuki boşlukların siber suçlara geçit verir yapısını gözler önüne sermektedir.
Siber suçlarla mücadele
Yakın gelecekte, internet kanalıyla işlenen suçlar yüzünden, görmediğimiz, tanımadığımız, hatta davalı olmamıza rağmen belki görmeyeceğimiz uluslararası muhataplarımız olacak.
Görünen o ki, uluslararası hukuku ve bilgisayar dilini iyi bilen hukukçulara ihtiyaç artarak devam edecek...
Yarın: Geleceğin mesleklerine devam ve sizlerden gelen sorulann yanıtları
GÖZDE BÖLÜMLER İÇİN YAPILMASI GEREKEN NETLER
İSTANBUL'DAKİ LİSELERİN 2005-ÖSYS BAŞARILARI
Değişen dünyada geleceğe uzanan önemli meslekler
Yapılan bir araştırmada, "Şimdiki aklınız olsaydı, hangi meslekte çalışmak isterdiniz?" sorusuna verilen cevaplarda bilişimin yüzde 32.8, turizmin 18.2, medyanın 12.4, diğerlerin ise 7.1 olduğu görüldü. "Şu an yaptığım işi" diyenlerin oranının yüzde 12'de kalması, yapılan işten memnun olunmadığını gösteriyor. İleride, bu tür bir 'keşke' ile karşılaşmamak için, her seçeneği iyice değerlendirmek gerekiyor
Haberin Devamı