Bu yıl, LYS-3 Edebiyat-Coğrafya sınavı için 772 bin 734 başvuru yapıldı, geçen yıl 752 bin aday başvuru yaptı, bunlardan 719 bini sınava katıldı. Zaten en fazla başvurunun yapıldığı sınav LYS-3, bunu LYS-1 (Matematik-Geometri) sınavı takip ediyor.
Türk Dili ve Edebiyatı testinde bulunan 56 sorunun Türkiye ortalaması yaklaşık 19 net. Matematik-Geometri ya da Fen Bilimleri testindeki düşük ortalamayı anlarım da, bu testteki ortalamanın düşük olmasını kesinlikle anlayamam! Neden bu ortalama bu kadar düşük, sakın bana kimse sorular zor filan demesin, hayatta inanmam…
Doğru düzgün çalıştıktan sonra, yapamamayı kesinlikle kabul etmem. Edebiyat-Coğrafya, yapılması gereken, soru kaçırılmaması gereken bir sınav. Oturur çalışırsın, yeterince tekrar yaparsın, çıkan soruları incelersin, çıkabilecek soruları çözersin oldu bitti…
Biraz dikkatli olursanız, işi biraz daha ciddiye alırsanız, bu testteki 56 sorudan 47-48 net çıkarmak işten bile değil!
Gelelim Coğrafya-1 testine… Topu topu 24 soru var bu testte, 24 sorunun Türkiye ortalaması 8,7 net. E yani… Sınava giren adaylar, ancak 3 sorudan birini doğru yanıtlamış. Olmaz, kabul edilemez; böylesi kolay bir sınavda, bu netler çok düşük. 24 soruda hedefiniz 18-19 net olmalı; inandıktan sonra neden olmasın, olmaması için bir neden yok!
Edebiyat-Coğrafya sınavı, hem TM hem de TS puanı için olmazsa olmaz, sonucu belirleyen en önemli sınav. Az önce de belirttiğim gibi, kazanmak istiyorsak, artık bu sınavdan çok iyi netler çıkarmamız gerekiyor. TM ve TS puan türlerinde aday sayısı çok, alınan aday sayısı az, dolayısıyla bu puan türlerinde amansız bir yarış var. TM’de her 3 adaydan biri, TS’de de her 8 adaydan biri ancak üniversiteye yerleşebiliyor. Bundan dolayı bu sınav son derece önemli…
Her sınavın bir belirleyicisi var, bu sınavın belirleyicisi de Coğrafya-1 testi. İyi kötü herkes Türk Dili ve Edebiyatı testini yapmaya çalışacak, ancak Coğrafya testine yaklaşım daha farklı; bu teste önyargılı yaklaşan, sevmeyen, yapamam diyen aday sayısı çok fazla. İlk testin yanına bunu da ekleyen, amacına kesinlikle ulaşacaktır.
Coğrafya-1 testine yüklenin diyorum, boşuna demiyorum; aşağıda TM ve TS paun türlerinnde 2014 yılında Türkiye genelinde alınan toplam öğrenci sayısı tablosunu verdim, bu tabloyu inceleyin, neden böyle dediğimi çok daha iyi anlarsınız:
Koskoca iki puan türünden alınan aday sayısı 200 bin var yok, sadece devlet üniversiteleri olsun dediğinizde, bu sayı 160 bine iniyor. Oysa bu puan türlerinden tercih yapan aday sayısına baktığınızda, neredeyse 1 milyona yakın adayla karşılaşıyorsunuz... Bilmem derdimi anlatabildim mi?
EN ÇOK BU KONULARDAN
SORU ÇIKTI:
- Türk Dili ve Edebiyatı Testi: Paragrafta anlatım türleri, Paragrafta Düşünce, Tanzimat Edebiyatı, Serveti Fünun Edebiyatı, Milli Edebiyat, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı.
- Coğrafya-1 Testi: Sanayileşme-Şehirleşme-Göçler, Akarsular, Grafik okuma, Türkiye’nin Yerşekilleri, Türkiye’nin İklimi, Bölgeler Coğrafyası, Enerji kaynakları, Atıklar ve Ekolojik denge.