TOEFL (Test of English as a Foreign Language), ana dili İngilizce olmayan kişilerin İngilizce'yi anlayabilme yeteneklerini ölçen bir dil sınavı. Sınav 1988'e kadar kağıt üzerinde yapılırken, bu tarihten sonra bilgisayar (computer-based) üzerinde olmaya başlandı. Her takvim ayında bir kez TOEFL alma hakkınız bulunuyor. TOEFL, ABD'de ve tüm dünyada geniş kapsamlı olarak kolej ve üniversite başvurularında değerlendiriliyor.
TOEFLa hazırlık konusunda en yetkin kuruluşlardan olan Berlitz-Türkiye, 1 okurumuz için TOEFL bursu sağlıyor. Değerli eğitimci ve Berlitz-Türkiye'nin kurucusu Prof. Dr. Solmaz Ayarslan, geçtiğimiz ay 3 okurumuz için genel İngilizce bursu sağladı. Şimdi de VATAN Gazetesi-Kampus okurlarından 1 kişi için TOFELa hazırlık bursu sağlıyor. Arayın, bu imkanı değerlendirin... 0212 - 293 74 00 www.berlitz.com.tr
Eczacılık 5 yıl olacak
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), eczacılık fakültelerinde öğretim süresinin 4 yıldan 5 yıla çıkarılması için çalışıyor. Eczacılık fakültelerinde öğretim süresinin 5 yıla çıkarılması, Avrupa Birliği'nin direktifleri arasında yer alıyor. Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde ÜAK bünyesinde oluşturulan Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Komisyonu'nca yürütülen çalışmalar kapsamında, diş hekimliği ve hemşirelik meslek gruplarının yanı sıra eczacılık alanında da yeni düzenlemeler bulunuyor. Eczacılık fakültelerinde eğitim süresinin 5 yıla çıkarılmasına ilişkin karar, ÜAK'ın ocak ayında yapılacak toplantısında kesinleşebilir... Türkiye'de 11 eczacılık fakültesi var. Eğitim süresinin 5 yıla çıkarılması halinde, uygulamanın başladığı yıldan itibaren eczacılık fakültelerini kazanan öğrenciler bu uygulamadan etkilenecek.
Burası Kanada değil!
Bu yazı, ders çalışmayı sevmeyen öğrenciler için... Gerçekleri görün, ayağınızı denk alın!
Türkiye'de yükseköğretim çağına gelen nüfusun, ancak yüzde 21'i üniversiteye kayıt olabiliyor. YÖK'ün "Türkiye Yükseköğretim Sistemi ve Sayısal Gelişmeler" adlı raporu, yükseköğretimdeki okullaşma oranı açısından Türkiye'nin sınıfta kaldığını açıkça ortaya koyuyor. Yükseköğretim çağındaki nüfusunun yüzde 79'unu yükseköğretim sistemi dışında tutan Türkiye, yüzde 21'lik oranla raporun son sıralarda yer alabiliyor. Türkiye'nin yanı sıra 47 ülkendeki oranlara da yer verilen raporda, Türkiye ancak 38'nci sırada yer bulabildi. Türkiye'nin önünde bulunan 37 ülke içinde, Peru ve Şili gibi dünya kamuoyunda hem iktisadi hem de sosyal istikrarsızlıklarla gündeme gelen ülkeler var. Yükseöğretimde okullaşma oranı açısından Şili, Türkiye'nin on basamak önünde, Peru ise 32'nci sırada. Türkiye'nin altındaki basamakları Mısır, Ekvator, Kolombiya ve Endonezya gibi ülkeler oluşturuıyor. Listenin ilk sırasında Kanada var. Kanada'da üniversiteye gitmeyen yok! Kanada'da yükseköğretim çağına gelmiş gençlerin yüzde 88'i üniversite eğitimi görüyor. Kanada'yı yüzde 81 ile ABD izlerken, Avustralya yüzde 80 ile üçüncü ülke. AB üyesi ülkelerden Fransa'da oran yüzde 51, Yunanistan'da ise yüzde 47.
Bir TOEFL bursu daha!
TOEFL (Test of English as a Foreign Language), ana dili İngilizce olmayan kişilerin İngilizce'yi anlayabilme yeteneklerini ölçen bir dil sınavı
Haberin Devamı