'Akademik kadro çok önemli'

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü:Lise tercihinde akademik kadro önemli bir faktör

Haberin Devamı

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sinem Vatanartıran, “Bir liseyi ön plana çıkaran en önemli faktör, akademik kadrosunun yetkinliği yani kalitesidir. Bu öğretmenler nerede yetişmişler, kaç yıldır bu kurumda çalışıyorlar, ortaya koydukları başarılar nelerdir? Velilerin bunları çok iyi sorgulaması lazım” dedi

Akademik kadro iyi olunca, akademik başarılara da imza atmak kolay oluyor. Meksika’da “Dünya Fizik Olimpiyatı”nda 1 altın, 1 gümüş madalya aldık. Her iki lisemizde de olimpiyat çalışmalarına başlayalı 3 yıl oldu ama uluslararası başarılar elde etmeye başladık. TÜBİTAK’ın yarışmalarına katılan iki lisemizden 14 öğrencimiz, milli takıma girmeye adım adım yaklaşıyor. Ayrıca Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, robotik alanında tüm dünyadan toplam
51 takımın katılımıyla gerçekleşen “FLL 2010 Avrupa Açık Şampiyonası”nda birinci oldu. Yine 2-3 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen “FLL Avrupa Açık Şampiyonası”nda Türkiye’yi temsil etme hakkını kazanan takımımız, son derece çekişmeli geçen yarışmalar sırasında “En İyi Takım Çalışması” ve “Robot Performans” 1’inciliği kupalarını aldı. Çocukları çok yönlü yetiştirmeye çalışıyoruz. Bizim için işin bu yönü çok önemli. Bilim olimpiyatlarına hazırlanan çocuklarımız, bir yandan da tiyatro ve halk danslarında görev alıyor. Çocuklar zihinlerinde birtakım şeyleri ayrıştırsın istemiyoruz. Fiziği çok seven, spor da yapsın, müzikten de anlasın istiyoruz.

Öğrencilerimizi hayata hazırlıyoruz

Lise, yani ortaöğretim kurumu, çocuğu hem akademik anlamda bir üst eğitim kurumuna (üniversiteye) hem de hayata hazırlayan bir süreçtir. Olayın iki yönü vardır. Bu iki süreci birbirinden ayıramazsınız. Çocuk, kimliğini lisede oluşturuyor. Misyonumuz, önceliğimiz; liselerimize gelen çocukları sadece akademik değerlerle donatmak değil, insani değerlerle de yetiştirmektir. Adil, dürüst, kültürlü, vatanını ve insanlığı seven bireyler yetiştirmenin gayreti içerisindeyiz. Amacımız kendi kültürünü, tarihini bilen, Türkiye’yi kucaklayan, aynı zamanda evrensel düşünebilen bir gençlik yetiştirebilmektir. Sadece bu sene yürütülen bir iki öğrenci projesinden bahsetmek istiyorum. Bahçeşehir Koleji öğrencilerinin kurduğu “Kültüristanbul” grubu, “2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul” için bir dizi büyük çalışmaya imza attı. “İstanbul Kültür Başkenti” diyoruz. Bakın bizim çocuklar bu kapsamda neler yaptı: 3 farklı gazete hazırladılar. Hazırladıkları birinci gazete “Bizans” sürecine yönelik. Yani 1453’e kadar olan dönemi yansıtıyor. İkinci gazete, 1453 ile 1923 arasını kapsıyor.
Üçüncü gazete ise 1923’ten günümüze kadarki süreci işliyor. Çocuklar bir gazeteci gözüyle bu tarihsel süreci birlikte hazırladılar, birlikte paylaştılar. Ekip çalışması yaptılar. “Bu tarihsel süreçlerde gazete haberleri ne olabilirdi?” Araştırdıkları konu buydu. Bu tür projeler gençlere çok şey katıyor. Hayatı tanıyorlar, birlikte üretme sürecini yaşıyorlar, paylaşmayı öğreniyorlar, takım çalışmasının önemini kavrıyorlar. Bu gazete çalışması, bütün bir yıl boyunca yaptıkları etkinliklerden sadece bir tanesi. Bunun gibi daha onlarca etkinlik düzenliyoruz. Bir başka projeden söz edeyim: Bu topraklarda sadece kültürel zenginlikler yok, bilimsel zenginlikler de var. Fen ve matematik derslerinde okuduğumuz teorisyenlerin pek çoğu bu topraklarda yetişmiş. “Anadolu’da Bilimde İlkler” çalışması, yine öğrencilerimizin bir ürünüdür. Sosyal sorumluluk bilincinin kazandırılacağı projelere ağırlık veriyoruz.

Kimler lisemizin öğrencisi olur?

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi
Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, özel fen lisesi statüsünde bir okuldur. Yani öğrencilerin SBS Tercih Kılavuzu’nda özel fen liseleri tablosundan okul kodunu bulup (18526) tercih formuna kodlamaları gerekiyor. Bilindiği gibi Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’ne her sene sadece 24 öğrenci alıyoruz ve hepsine tam burs veriyoruz. Bursluluk kapsamında eğitim, yatılılık, okul kitapları, kıyafetleri, laptop bilgisayar ve cep harçlığı bulunuyor.

Bahçeşehir Koleji Lisesi

Bahçeşehir Koleji’ne ise sadece 8’inci sınıf SBS puanı ile öğrenci alıyoruz. Türkiye genelinde ilk 1.000’e giren öğrencilere tam burs veriyoruz. İlk 1.000-5.000 arası öğrencilere de % 100’den % 25’e kadar değişen oranlarda burs veriyoruz. Bu dilimler dışındaki öğrenciler, Özel Okullar Derneği sayfasından okulumuzun taban puanını takip ederek kontenjanımız dahilinde okulumuza başvurabilirler.

Öğrencilerimiz uluslararası başarılara imza atıyor

Öğrencilerimiz “Dünya Fizik Olimpiyatı”na katılmak amacıyla 3 yıl önce çalışmaya başladı. Bu kadar kısa bir zaman diliminde, bu yıl Meksika’da düzenlenen bu olimpiyatlara katılarak 1 altın ve 1 gümüş madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attık. Bunun dışında birçok alanda büyük başarılarımız var. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi robotik takımı, toplam 51 takımın katıldığı “FLL 2010 Avrupa Açık Şampiyonası”nda birinci olarak göğsümüzü kabarttı. Yine Bahçeşehir Koleji öğrencilerinden oluşon “Kültüristanbul” grubu, “2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul” için bir dizi büyük proje geliştirdi.

İki lisemize de yatılı öğrenci alıyoruz

İSTANBUL’DAKİ kampüsümüz çok özel. İki lise iç içe. Bahçeşehir Koleji ve Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi birarada bulunuyor. Yatılılık ilk kez Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nde başladı. Daha sonra Bahçeşehir Koleji’nde uygulanmaya başladı. Böylelikle kapılarımızı herkese, Türkiye’nin her bölgesinden ve Avrupa’dan gelenlere açmış olduk. Yatılılığın çok artıları var. En büyük farkı, sosyal ve akademik alanlarda ortaya çıkıyor. Çalışma saatleri belli, etüt saatleri belli, dinlenme saatleri belli, bilgisayarı kullanma saatleri belli, yatma saatleri belli. Daha düzenli ve disiplinli oluyorlar. Sistem, onlara bu özelliği kazandırıyor. Daha çabuk olgunlaşıyorlar. Sorunlarına çözüm yolları geliştiriyorlar. Paylaşma duyguları gelişiyor. Hayatta en önemli beceri zaten iletişim becerisi ve ilişki yönetimi. Yatılılıkta öğrenciler özellikle bu becerilerini daha çabuk geliştirebilme şansı buluyorlar.

DİĞER YENİ YAZILAR