1 puan fazla bile onbinler ediyor

Yaklaşık 2,5 milyon adayın yarışacağı YGS’ye sayılı günler kaldı. Yükseköğretime geçişin ilk basamağı olan YGS, müfredat kapsamı bakımından, 12’inci sınıf öğrencisi düzeyinde olmayan bir sınav. Adayların öncelikle bunu çok iyi kavramaları gerekiyor…

YGS’nin kapsamı, 9’uncu sınıf müfredatına kadar uzanıyor; dolayısıyla sınava giren adayların, biraz kendilerine güvenmeleri gerekiyor çünkü kendi düzeylerinin çok altındaki konulardan sorumlu olacaklar.

YGS’yi sadece bir baraj sınavı olarak görmek, yapılacak en büyük hatadır. Evet, sınavı kazanmak için 150, LYS’ye katılmak için 180 barajı var, ama hedef sadece bu olmamalı ya da sadece bu kadar olmamalı.

160 sorudan ve 4 ana testten oluşan YGS, alan ve tercih ayrımı olmaksızın tüm adayların gireceği bir sınav. YGS testlerinin en önemli özelliğinin, yerleştirme puanlarının hesaplanmasında farklı ka tsayılara sahip olması. Örneğin kendi alanındaki bir test 3 puan kazandırırken, çapraz alandaki bir test sadece 1 puan kazandırabiliyor; ancak çapraz testlerden (sayısalcılar iç in Sosyal Bilimler testi, sözel öğrenciler için Fen Bilimleri testi) elde edilecek puanlar, sizi sıralamada önlere taşıyacaktır. Aralarında 1 veya 2 puan fark olan öğrencilerin başarı sıralarındaki farkın on binleri bulması , bu du rumun en çarpıcı örneği. Kısaca söylemek gerekirse , bu örnekler ve sınav ın içeriğini, yapısını anlamak sizlere YGS stratejinizi belirlemeyle ilgili oldukça önemli ve ha yati ipuçları sunar.

Haberin Devamı

YGS, avantaj sınavıdır, ne yapıp edip, LYS’lere göre çok daha kolay olan bu sınavdan avantajlı bir şekilde ayrılmamız gerekiyor. Gerek YGS, gerekse LYS’ler, kelimenin tam anlamıyla birer sıralama sınavıdır. Asıl test, yan test (alan) ayrımı yapmaksızın, mümkün olduğunca fazla ney yapıp, puanımızı yüksek tutarak, sıralamada en yukarılarda yer almaya çalışmalısınız…

- YGS’de 150 puan almak için 160 sorudan 20 net yapmak gerekiyor, yani adayların herbir testten 5’er net çıkarması şart!

- YGS’de 180 puan alıp, LYS’lere katılma hakkı elde etmek için de, 160 sorudan 32 net çıkarmak gerekiyor, bu da herbir testten 8’er net çıkarmak anlamına geliyor…

Haberin Devamı

1 puan fazla bile onbinler ediyor

LYS puanlarının yüzde 40’ı YGS’den

YGS, avantaj sınavıdır; LYS puanlarının önemli bir bölümü, YGS’den yapacağınız netlere bağlı. Puan türlerine göre değişiklik göstermekle birlikte, LYS puanlarının oluşumunda yaklaşık yüzde 40’lık pay, YGS’den geliyor. Yüzde 40, önemli bir katkı; üstelik bu katkı, böylesine kolay bir sınavdan geliyor.

Sınavın tabii ki bir heyecanı olacak, ancak bunu n’olur aşırıya kaçırmayın. Heyecanınızı kontrol altına almadığınız taktirde, sizi eleyen sorular olmayacak, sizi eleyen bir başka aday da olmayacak, sizi eleyen testler de olmayacak, kendi kendinizi elemiş olacaksınız! Onun için, olaya objektif bakmaya çalışın. Bir heyecan olsun, ama bu heyecan; yükseköğretime giriş heyecanı olsun, emeklerin sonuca dönüşmesi coşkusu olsun…

YGS, daha önceden uyguladığınız deneme sınavlardan farklı olmayacak, hatta daha kolay bir sınavla karşılaşacağınızı şimdiden söyleyebiliriz. Bu sınav, Türkiye geneline göre hazırlanıyor, yani her düzeydeki öğrenciye hitap edecek türden sorular var. YGS’de soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı da normal, yüzde 20’si zor, yüzde 10’u da çok zor düzeyde; aslına bakarsanız sınavın yaklaşık yüzde 70’i rahatlıkla yapılabilir düzeyde. Düzenli çalışan, ders seçimi yapmayan, olaya ciddiyetle yakşan bir adayın, bu sınavdaki 160 sorudan 110 soruyu rahatlıkla yapması çok da zor değil!

Haberin Devamı

1 puan fazla bile onbinler ediyor

Önyargılı olmayın

2,5 milyona yakın adayın yarışacağı bir sınavda, şu yaklaşım çok doğru olmasa gerek: Ben, (x) dersini sevmiyorum, bu testin bana puan katkısı az, uğraşsam da yapamam… Böyle bir lüksünüz yok, sakın böyle bir hata yapmayın. Bütün testlere, bütün sorulara bakın, hepsiyle uğraşın, mümkün olabildiğince fazla net çıkarmaya çalışın, ikinci sınava avantajlı girmeye çalışın. Geçen yıl YGS’ye 2 milyona yakın aday katıldı. Türkçe’deki 40 sorunun Türkiye ortalaması 19 net. Sosyal Bilimler testindeki 40 sorunun ortalaması ise 11 net. Hadi diyelim ki, T. Matematik ve Fen Bilimleri zor, peki bu testlerde mi zor, bu testlerdeki başarı düzeyi neden bu kadar düşük? Birkaç nedeni var; bence en önemli neden, ‘bu kadarı yeter’ düşüncesi…

Haberin Devamı

Asla bu kadarı yetmemeli, daha fazlası elde edilmeli, YGS’de avantaj sağlanmalı. LYS daha kapsamlı bir sınav, daha fazla bilginin istendiği bir sınav. O sınava rahat ve avantajlı girmenin yolu bu sınavdan, YGS’den geçiyor, bu kolay olan sınavdan geçiyor… Sorulara bakmanız, biraz uğraşmanız bile size tahminlerinizin ötesinde yarar sağlayacak, buna inanın!

1 puan fazla bile onbinler ediyor

YARIN: Hız-zaman dengesi sınav kazandırıyor

DİĞER YENİ YAZILAR