SMS rekorundan enerji gündemine

Haberin Devamı

SMS rekorundan enerji gündemine



- Son Kadir Gecesi’nde Türkiye’de, 24 saat içinde kaç cep telefonu mesajı gönderildiğini tahmin edebilir misiniz?

Soruyu soran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bizim tahminlerimizi gülümseyerek dinledikten sonra cevabı verdi:

- 1 milyar 40 milyon mesaj atılmış! Ve GSM operatörlerinin o gün yaptığı cironun toplamı tam 90 milyon TL. Sadece bir günde...

***


Üç gazeteci, Dünya Enerji Kongresi’ne katılan Taner Yıldız ile birlikte Güney Kore’nin Daegu kentindeydik üç gündür.

Günlük programının ardından, kaldığımız otelde Bakan Yıldız ve Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başekonomisti Fatih Birol ile bir saatten fazla sohbet ettik.

Sektörden haberleri birazdan aktaracağım ama önce yazının başındaki mevzu ve Yıldız’ın ‘SMS örneği’ni verme nedenini anlatayım.

***


Taner Yıldız; Türkiye’nin enerji ihtiyacının her yıl yüzde 8’e yakın arttığını, örneğin Almanya’da bu oranın sadece yüzde 0,5 olduğunu söyleyip, “Bu artış, insanımızın yükselen refah seviyesine bağlı olarak gereksinimlerinin çeşitlenerek artması ile doğrudan bağlantılı. Bakın şimdi size bazı rakamlar vereyim, sanırım o zaman durum daha net anlaşılacaktır.”

İşte Enerji Bakanı Yıldız’ın verdiği rakamlar:

Türk insanı 2012 yılında:

- Mazot ve benzine 75 milyar,

- Elektriğe 60 milyar,

- Cep telefonu faturalarına da 22 milyar TL ödedi.

(Not: Akaryakıta ödediğimiz 75 milyar liranın 46 milyarı vergi olarak devletin kasasına girdi. Türkiye’de akaryakıtın üzerindeki vergi yükünün boyutunu bir kez daha hatırlatması açısından kayda geçireyim dedim.)

***


Çevremize şöyle bir bakınca, Türkiye’nin enerji ihtiyacındaki yüksek artışa şaşırmamak gerekiyor. Otomobil sahibi olanlarımızın oranı, evlerimizdeki televizyon değil, televizyonlar, sahip olduğumuz cep telefonu değil telefonları vb. örnekleri bir düşünün...

Enerji Bakanı, “Bu boyutta bir tüketim karşısında; su, güneş, rüzgâr gibi kaynakların tümünü kullansak bile yetmiyor” diyor.

Bu noktada da konu, ‘nükleer enerjinin gerekliliği’ mevzuuna geliyor ve sözü UEA Başekonomisti Fatih Birol alıyor.

“Bakın ben Paris’te yaşıyorum. Paris dünyanın en çok turist çeken kenti ve o Paris’in çevresi nükleer santraller ile dolu. Gerektiği gibi, olması gerektiği gibi kurulup işletildiğinde endişe edilecek hiçbir şey yok. Dünyanın iklim değişimindeki nedenlerinin üçte ikisini enerji oluşturuyor. Herkes düşük maliyetli enerjiyi tercih etmek zorunda çünkü.”

***


Soruyoruz:

- (Gülerek) Türkiye’de her seçim öncesi petrol ya da doğalgaz bulunur malum. Önümüzde 3 seçim var. Nedir durum?

Bakan Yıldız cevaplıyor:

- Sırf böyle bir algı var diye bazı gelişmeleri açıklamıyoruz bile. Mesela, Istıranca’nın 64 km kuzeyinde doğalgaza rastlandı ama henüz rezerv tespiti aşamasındayız ve bu çalışmanın biteceği 2014 Kasım ayına kadar duyurulmasını istemedim ama böyle durumlarda genellikle de yerel yöneticiler, olayın heyecanı ile açıklamalar yapıyor.

Soruyoruz:

- Klişedir; “Musul - Kerkük bölgesinin altı petrol deposuyken, bizim Güneydoğu’da nasıl petrol olmaz? Aslında var ama bize çıkarttırmıyorlar” denir hep. Öyle mi gerçekten?

Bakan Yıldız cevaplıyor:

- Soru şu olmalı: Petrol mü sınıra göre var yoksa sınır mı petrole göre çizildi? Size sadece, “Sarkis Gülbenkyan” diyeyim ben. Diğer adı, biliyorsunuz, “Bay yüzde 5”. Portekiz’deki vakfına 3 milyar dolar bırakıyor. yüzde 5’i 3 milyar dolar ediyorsa hesap ortada. 150 milyar dolarlık bir hesap.

***


Son haber Fatih Birol’dan:

- ABD, 5 yıl içinde petrolde Suudi Arabistan’ı, doğalgazda da Rusya’yı geçip, dünyanın en büyük üreticisi olacak. Buldukları yeni teknoloji sayesinde kayagazını (doğalgaz) Avrupa’nın 4’te, Japonya’nın 5’te biri maliyetle çıkaracaklar. Bu da ABD ekonomisinin geri dönüşü anlamına geliyor.
DİĞER YENİ YAZILAR