Haberin Devamı
Genelkurmay ve Emniyet, Şemdinli bölgesinde çok yoğun operasyonlar ve çatışmalarla geçen bir ayda, terör örgütünün 318 kayıp verdiğini kamuoyuna değil ama hükümete bildirdi.
Hükümete iletilen raporlarda, “7’si tam teyitli olmamakla birlikte, toplam 325 teröristin etkisiz hale getirildiği” bilgisi var. Yani örgütün kesin teyit edilen zayiatı 318.
Bir ayda ve sadece Şemdinli ile kırsalında...
“Şemdinli’de 23 Temmuz’dan bu yana operasyon sürüyor. Operasyonlar sivillerin yaşamadığı yerlerde yapılıyor. (...) Şu ana kadar iki şehidimiz var, 115 terörist etkisiz hale getirildi. Bizim kontrolümüz dışında olan bir yer yok.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ağustos 2102 Pazar günü atv ve aHaber ortak canlı yayınında, 13 günde 115 teröristin öldürüldüğünü işte bu sözlerle açıklamıştı.
Başbakan bu açıklamayı yaparken, Şemdinli bölgesinde operasyonlar sürüyordu.
O günden sonra hem Şemdinli ilçe merkezi hem de kırsal alanda devam eden yoğun çatışmalarda örgüt yine önemli kayıplar verdi.
Ve “Şemdinli’de neler oluyor?” sorusunun gündeme düştüğü ilk günden bir ay sonra örgütün kaybı geçen hafta içinde netleşti.
Genelkurmay Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, 23 Ağustos 2012 Perşembe günü son bir ayda yapılan iç güvenlik harekatlarının sonuçlarını içeren raporu Başbakanlık’a verdi.
Buna göre, Şemdinli bölgesinde 23 Temmuz - 23 Ağustos 2012 döneminde öldürülen terörist sayısı toplamda 318 (üç yüz on sekiz)’e ulaştı.
318, yerinde gözle tespit edilen ve PKK’lıların kendi aralarındaki telsiz konuşmalarından elde edilen bilgiler ile oluşan ‘kesin teyitli’ rakam.
7 de ‘tam teyit edilemeyen’ kaybı var örgütün.
İstihbarat, güvenlik ve hükümet kaynaklarında oluşan ortak kanaat de şu:
17 Ağustos 2012 Cuma günü gerçekleşen, BDP’li milletvekilleri ile PKK’lıların Şemdinli buluşmasının ardında da örgütün 23 Temmuz’dan itibaren verdiği büyük kayıp gerçeği var.
Ankara’da yapılan değerlendirmeler, resmi makamlarca açıklanmayan, bu büyük darbeyi BDP’lilerin bildiği ve o buluşmanın da işte bu yüzden, yani örgüte moral vermek maksadıyla planlandığı yönünde.
Bu arada, konunun dikkate değer, üzerinde düşünülmesi gereken bir boyutu daha var.
‘Sadece bir ayda ve sadece bir bölgede 318 örgüt üyesinin öldürüldüğü’ haberi, kamuoyu ile neden paylaşılmadı?
Resmi makamların tercihi neden bu yönde oldu?
Şehit haberleriyle gerginleşen, sinir uçları açık durumdaki kamuoyu neden bu bilançodan haberdar edilmedi?
Gaziantep’teki cenazede kim eksikti?
Gaziantep’te 20 Ağustos 2012 Pazartesi akşamı yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybedenler, iki gün sonra, 22 Ağustos’ta sonsuzluğa uğurlandı.
Terörün sivil şehitleri için kılınan cenaze namazında, devletin zirvesi Gaziantep Bahaeddin Nakıboğlu Camii’nin avlusunda bir araya geldi biliyorsunuz.
Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı ve devlet protololünü oluşturan diğer zevat tabutların başında saf tuttu.
O acı fotoğraf karesinde, dikkat çekici bir eksik vardı.
Genelkurmay Başkanı yoktu Gaziantep’teki hazin törende.
Orgeneral Necdet Özel, sivil şehitleri uğurlamaya gelmemişti.
Törenin üzerinden bir hafta geçti, ne merak eden çıktı fotoğraftaki bu önemli eksiği, ne soran.
Merak edip soran olmayınca, Genelkurmay Başkanlığı’ndan da konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
Dün telefon ile arayıp, “Orgeneral Özel’in cenazeye katılmama gerekçesini ve yerine, TSK’yı temsilen törene kimin iştirak ettiğini” sordum.
Bu yazıyı gazeteme gönderdiğim saate, yani dün saat 20.00’ye kadar bilgi veren, cevaben arayan olmadı Genelkurmay İletişim Dairesi’nden.
Ben soruma yanıt beklemeye devam ediyorum.
KEŞKE...
Atanamayan öğretmenler, haklarını almak için medyadan medet ummak zorunda kalmasa.