İslamabad / Pakistan
“Pakistan hükümeti, bu ülkedeki FETÖ’ye ait 23 okulda görevli 108 öğretmenin, aile üyeleriyle birlikte 20 Kasım’a kadar ülkeyi terk etmesini istedi.”
Bu haber önceki gün, yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan’a yapacağı resmi ziyaretin bir gün öncesinde geldi.
Pakistan yönetimi, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliği vasıtasıyla, 15 Temmuz’un hemen ardından başlattığı girişimlere olumlu yanıtı, kendince bir jest zamanlamasıyla hayata geçirdi.
Erdoğan’ın ziyaretinin hemen öncesinde...
Uçaktan iner inmez gelen önemli haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki 130 kişilik resmi heyet ve gazeteciler ile birlikte, iki uçakla geldi Pakistan’a.
Özel uçak ANA da; Cumhurbaşkanı, bakanlar, Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı, milletvekilleri, bürokratlar ve habercileri taşıyan özel uçak TUR’un hemen ardından indi İslamabad’a.
Erdoğan’ı Pakistan’ın başkentinde önemli ve müjdeli bir haber bekliyordu. O havadayken burada bir mutabakat zaptı imzalandı.
Ankara, Maarif Vakfı’nın Pakistan Temsilcisi’ni atamış ve İslamabad’a yollamıştı.
Maarif Vakfı Temsilcisi ve büyükelçiliğin eğitim ataşesi, Pakistan makamlarıyla bir mutabakat zaptına imza koydu. İmzalanan bu resmi anlaşma metni, bu ülkedeki FETÖ okullarının Maarif Vakfı’na devredilmesini karara bağlıyordu.
Erdoğan’ı İslamabad’a inişinde karşılayan işte bu haberdi.
Yani iki ülke arasında FETÖ okullarının devrini öngören bir MOU (Memorandum Of Understanding) yani mutabakat zaptı imzalandığı haberi...
***
İslamabad’da aldığım haberler, Pakistan’ın işlem yaptığı okul sayısının 28, bu okullarda çalışan ve 20 Kasım’a kadar ülkeyi terk etmeleri istenen öğretmen sayısının da 135 olduğu yönünde. Ancak bu noktada, itibar etmemiz gereken, Pakistan İçişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamadaki bilgiler. Yani, alınan kararın 23 okul ve 108 öğretmeni kapsadığı...
Hükümetin kararı, bu eğitmenlerin ülkeyi, aileleriyle birlikte terk etmesi yönünde. Bu da, toplamda 350 ile 400 kişi arasında bir grubun Pakistan’dan bir anlamda deport yani sınır dışı edilmesi anlamına geliyor.
Öğrenciler kalacak, ilk müdürler geldi
Söz konusu okullarda, öğrencilere dokunulmayacak. Eğitim faaliyeti devam edecek. Ancak bu okullardaki eğitim - öğretim faaliyetini artık FethullahGülen’e bağlı kadrolar değil, Maarif Vakfı eliyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yönetici ve öğretmenleri yürütecek.
Hatta aldığım bilgiye göre, devralınan okulları yönetmek üzere Ankara’dan görevlendirilen müdürlerden 9 kişilik ilk grup da Pakistan’a ulaştı ve bugün itibariyle iş başı yapıyor.
Geriye kalan okul müdürleri ve öğretmenler de kısa süre içinde, peyderpey buradaki mesailerine başlayacak.
Medya ve iş dünyasında da varlar
FETÖ’nün Pakistan’daki varlığı okullarla sınırlı değil.
Basın - yayın sektörü ve iş dünyasının farklı kollarında da Gülen bağlantılı çok sayıda şirket ve kişinin faaliyette olduğu bilgisi var.
Türkiye, bu alanlardaki FETÖ mensuplarının da eğitim - öğretim kadroları gibi ülkeden çıkartılması yönünde girişimlerini sürdürüyor.
Son bir not ile bitireyim...
Yukarıda bahsettiğim gibi, Pakistan hükümeti aldığı kararı açıklama zamanlamasında, Türkiye’ye kendince bir jest yaptı.
Türk tarafı muhataplarının iyi niyetinden şüphe duymuyor ama burada şöyle de bir durum çıkmış ortaya.
Kararın açıklanmasıyla birlikte, Gülen’e bağlı kadrolarda, hem yerel yönetimi hem de Türkiye’yi protesto etmek için bir hareketlilik başlamış.
Bu sebeple, Erdoğan başkanlığındaki Türk heyeti için hem burada, İslamabad’da hem de bir sonraki durak olan Lahor’da alınan (ve zaten üst seviyede olan) güvenlik tedbirleri iyiden iyiye artırılmış durumda.