VATAN ’ın manşetten duyurduğu, çatısına kurulan anti drone (drone savar) sisteminden sonra TBMM’de alınan ekstra güvenlik tedbirleri var şimdi Ankara’nın gündeminde.
Güvenlikten sorumlu Meclis İdare Amiri Salim Uslu ile görüştüm dün. Uslu TBMM Güvenlik Koordinasyon Kurulu’nda alınan ve Başkanlık Divanı’nın onayladığı kararları bir süredir zaten uyguladıklarını söyledi.
İşte Salim Uslu’nun ağzından TBMM’de alınan tedbirler, uygulama (ya da uygulanamama) aşaması ve halihazırdaki durumun ayrıntıları:
Drone alınmayacak, kapılar ayrılacak
- Çatıya kurulan anti drone sistemi (drone savar) çalışıyor. Onun dışında, Meclis’e herhangi bir drone alınması gibi bir durum yok. Ne yapacağız biz droneu?
- Çankaya ve Dikmen Kapıları’ndan girişlerde kontroller artırıldı. Çankaya’dan sadece protokol, Dikmen’den ise sadece ziyaretçi girişi olacak.
- Bugüne kadar aldığımız yüzlerce önlem var ama ne yaparsanız yapın, iş sayın milletvekillerinde bitiyor. Şimdi bakın sayın milletvekili gelmiş, arabasına almış üç kişi, beş kişi… Onlara kart aldırmıyorsa, kusura bakmasın, ben almam onları içeri. Senin dokunulmazlığın olabilir ama onların dokunulmazlığı yok.
- TBMM'ye girişlerde yüz tanıma sisteminin uygulanması için çalışmalar sürdürülüyor.
- Kartlara çip takılması, genel kurulun kartlarının farklı olması, ana binayla halkla ilişkiler binalarının ayrıştırılması… Bunları yaptık zaten. Uyguluyoruz da.
Bir tek burada, girişlere turnike koyulması gerekiyor. Yani ola ki kapıdan bir kişi geçtiyse, turnikeden geçemeyecek. İyi de, mesela vekil turnikeye geldi… Vekilin yanında var 10 tane adam. Vekil, “Onları da içeriye alıyorum” dedi. Oradaki polis şayet, “Buyurun efendim, geçin” diyorsa, o zaman sorun devam ediyor demektir ve sorun bu. Bunu nasıl engelleyeceğimiz sorusunun cevabı yok işte.
Danışmanlara GBT
- Milletvekili danışmanlarından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na uymayan fiilleri işleyenler varsa, bu durumda olanlara giriş kartı verilmiyor.
- Şayet buradaki konumunu suistimal eden danışman varsa, 657 sayılı kanuna aykırı fiili tevsik edilen (belgelenen) varsa ya da bu konuda MİT’ten, Emniyet’ten ya da Başbakanlık’tan bize bir uyarı gelmişse onu dikkate almak zorundayız.
- Bütün danışmanlar için GBT (Genel Bilgi Taraması) yapıldı.
- Mesela şu anda kulislerde danışmanların bulunması yasak. Hatta tüneli kullanmaları yasak. Ama gelin görün, sabahtan akşama kadar buralarda oyalanan danışmanlar var.
16 bin kart iptal edildi
- 16 bin civarında giriş kartını iptal ettik. Yapılan en büyük iş budur aslında. Her milletvekilinin 10’ar tane var, düşünün işte… Herkes dağıtıyor. Misal, ilçe başkanı değişiyor ama eski kartı kullanıyor… Bunların hepsi tespit edildi ve o kartlar iptal edildi. Bu çok büyük bir başarıdır. Bunun arkasından, randevulu sisteme geçtik. Kim gelirse gelsin, kime, saat kaçta gelecek, randevu alacak. Bu çok uygar bir davranıştır.
- Bakıyorsunuz, vekilin ya da bakanın arkasında onlarca adam var, kim olduğunu bilmiyorsunuz.
- Hiç kimse gelip burada milletvekillerinin arkasında fonda bulunmak suretiyle basın toplantısı salonuna giremez diye madde var. Bu kararlar, bu yasaklar kişilere kurumlara göre alınmaz, onlara göre de değişmez.
Basın toplantı salonuna sınır
- Bakın her milletvekili o basın toplantısı salonunu kullanabilir. Lâkin mesela geçen dönem gördük, bazı milletvekilleri var ki, altı ay sekiz ay süreyle adam basın toplantısı salonunu kapatmış. Prime time saatleri kapatmış. Bu örnekler üzerine şimdi bir haftadan fazla süre vermeyeceğiz dedik. Belki sonra değişir ama bugün gerekli bu karar.
Gazetecilere kulis yasağı yok
- Danışmanlar ile birlikte gazetecilerin de kulislere girmesinin yasaklanacağına dair çıkan haberler uydurma. Kim çıkardı bilmiyorum ama öyle bir konu hiçbir şekilde geçmedi. Öyle bir şey yok yani.
- Sadece, “Danışmanlar sabahtan akşama kadar kulislerde oturuyor” denildiğinde, birisi de dedi ki, “İki kadın gazeteci var, onlar da yıllardır sabahtan akşama kadar orada oturuyorlar.” Evet, olabilir ama onlara bir şey diyemeyiz ki, onlar gazeteci. Yani öyle bir durum yok.