Hükümetin, Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı üzerindeki mesaisi sürüyor.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un koordinasyonunda yürüyen çalışmada sona gelindi.
En geç yarın tamamlanması beklenen çalışmayla son şekli verilecek plan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulacak. Davutoğlu da planı, 5 Şubat Cuma günü Mardin’de kamuoyu ile paylaşacak.
100 maddenin altına inecek
‘Master plan’ olarak da adlandırılan Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı’nın ilk hâli 303 maddeden oluşuyordu.
Milli Eğitim’den Çevre ve Şehircilik’e, Sağlık’tan Gençlik ve Spor’a, Aile ve Sosyal Politikalar’dan Adalet’e, Çalışma ve Sosyal Güvenlik’ten İçişleri’ne kadar; neredeyse tüm bakanlıklardan gelen toplam 303 madde masaya yatırıldı, üst üste koyuldu. Farklı bakanlıklardan gelen aynı başlıklardaki, bir anlamda mükerrer olan maddeler birleştirildi.
Planın, Başbakan’a sunulacak son hali 100 maddenin altına indirilecek.
Böylece, Eylem Planı hem kamuoyu ve ilgili kurumlar açısından daha anlaşılır hem de daha kolay uygulanabilir bir hâle gelmiş olacak.
Ekstra güvenlik önlemi yok
Ulaşabildiğim bilgilere göre planda - konuşulanların, yazılanların aksine - ekstra güvenlik tedbirleri yer almayacak.
‘Güvenlik’ başlığında yapılacak olanı; var olanlara yeni önlemler ilave etmek değil, mevcut yapılanmanın yeniden düzenlenmesi olarak özetlemek mümkün.
Genelde terörle mücadelenin sürdüğü bölge, özelde ise sıcak çatışmaların devam ettiği noktalarda öncelik verilecek nokta ‘koordinasyon’ olacak.
Yani asıl hedef; Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgedeki birimlerinin sağlıklı ve verimli eşgüdümü.
Bunun için de mülki idare amirleri ile birlikte, söz konusu bu güvenlik ve istihbarat unsurları tek çatı altında toplanacak, tek merkezden koordine edilecek.
Meskun mahalde terörle mücadele eden timlerin teçhizatındaki eksiklerin giderilmesinden, karakollar gibi üs noktalarının fiziksel koşullarının iyileştirilmesine kadar bir dizi ihtiyaç da, yapılacak işler listesindeki başlıklardan arasında yer alıyor.
Ağırlık ekonomik ve sosyal boyutta
Eylem Planı’na son şekli verilirken, devlet kurumlarından gelen raporların yanı sıra son dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bölge milletvekilleri, bölge illerinin mülki idare amirleri vb kesimlerle yapılan seri görüşmelerden elde edilen bilgi, görüş ve önerilerden de faydalanılacak.
100 maddenin altına indirilecek olan Master Plan’ın ağırlığını ‘güvenlik’ bölümü değil, ‘sosyal ve ekonomik tedbirler’ kısmı oluşturacak.
- Şehir ve ilçe merkezlerinin yeniden inşası, tarihi bölgelerin aslına uygun şekilde restore edilmesi ve gerekli noktalarda kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla tamamlanması başlıklardan biri.
- Plandaki bir diğer önemli başlık; terörün yarattığı ekonomik mağduriyetin ortadan kaldırılmasını hedefleyen maddi destek ve yardım programları. Bölgedeki farklı sosyal kesimlere yönelik kısa ve orta vadeli ekonomik tedbirlerle düzenlemeler detaylarıyla netleştirilip açıklanacak.
- Ve yine çok önemli bir konu; sosyal ve psikolojik rehabilitasyon çalışmaları... Maddi boyutun yanında, başta yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan; özellikle kadınlar, gençler ve çocukların, yaşadıkları psikolojik travmaları atlatabilmeleri için uzman desteği sağlanacak.