Irak'ta Bağdat Büyükelçiliği ve Erbil Başkonsolosluğu, Mısır'da Kahire Büyükelçiliği,
Libya'da Trablus Büyükelçiliği ve
Lübnan'da Beyrut Büyükelçiliği.
Özel Kuvvetler mensubu subay ve astsubayların, Polis Özel Harekat timlerinden nöbeti devralacağı dış temsilciliklerden ilk 5'i bunlar.
***
VATAN'ın 3 hafta kadar önce, 22 Eylül 2014 tarihinde birinci sayfa manşetinden duyurduğu haberi hatırlayacaksınız...
"Başbakan Ahmet Davutoğlu Genelkurmay’a talimat verdi. Bundan böyle Türkiye’nin dünyanın kritik bölgelerindeki temsilciliklerini artık Polis Özel Harekat timleri değil, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler koruyacak" şeklindeydi o haber.
Musul Başkonsolosluğu'nda yaşanan acı tecrübe üzerine, Davutoğlu'nun, Başbakan sıfatı ile Genelkurmay Başkanlığı'na verdiği ilk talimat şu şekildeydi:
"Savaş hâlinin hüküm sürdüğü ülkelerdeki temsilciliklerimizin güvenliğini bundan böyle Özel Kuvvetler personelinin üstlenmesini istiyorum. Bu konuda gerekli çalışma ve hazırlığı yapın lütfen."
***
Bu talimat üzerine doğrudan Genelkurmay İkinci Başkanı'na bağlı görev yapan Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda gereken hazırlık yapıldı.
Bordo Bereliler 'askeri eğitim' olarak zaten hazırdı.
İhtiyaç duyulan sadece görev yerlerinin belirlenmesiydi çünkü timlere, gidecekleri ülke ile o coğrafyanın demografik ve beşeri özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi gerekiyordu.
Dışişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'nın koordineli yürüttüğü çalışmanın sonunda, dış görev için yaklaşık 150 Özel Kuvvetler personelinin görevlendirilmesi kararı çıktı.
Her timin 12 kişiden oluştuğu düşünüldüğünde, listede 12 ya da 13 dış temsilciliğin bulunduğu anlaşılıyor.
***
Bordo Bereliler'in ilk planda göreve başlayacağı 5 dış temsilciliğin ikisi Irak'ta.
Bağdat Büyükelçiliği ve Erbil Başkonsolosluğu.
Özel Kuvvetçiler; Irak, özellikle de Kuzey Irak ile ilgili neredeyse 30 yıllık bir tecrübeye sahip.
Bölgede dönüşümlü olarak yıllarca görev yapan TİT (Türk İrtibat Timleri) hep bu seçkin birimin personelinden oluşuyordu.
Hassas görev yerlerinden ikincisi Beyrut Büyükelçiliği.
Bordo Bereliler'in geçmişinde Lübnan görevi de var.
Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği’nde 1996 - 97 dönemine kadar Özel Kuvvetler personeli görev yapıyordu. Askerin bu görevi, 1997 itibariyle Polis Özel Harekât’a devredilmişti.
Özel Kuvvetler mensubu subay ve astsubayların Emniyet Özel Harekâtçılardan nöbeti devralacağı diğer 2 büyükelçilik ise Kahire ve Trablus.
Halen Suriye sınırları içinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti toprağı Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun güvenliğinden sorumlu olan Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda, yeni timler oluşturulurken, görev yapılacak bölgelerde daha önce çalışmış ve/veya o ülkenin dilini bilen personel tercih edildi.
NOT: Geçen hafta bu köşeden, Genelkurmay Başkanlığı'nın bu hafta içinde bir basın turu düzenlemeye hazırlandığını duyurmuştum.
Bordo Bereliler'in Ankara Gölbaşı, Oğulbey'deki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda medya mensuplarını ağırlayacağı bu faaliyet ertelendi.
(Benim 'güven atışında hedefi tutmaya gönüllü olma' talebim de bir başka bahara kaldı yani.)
Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nda devam eden görev, yukarıda bahsettiğim dış temsilciliklerde devralınacak nöbet ve tabii Suriye ile Irak sınır hatlarındaki hassas dönemde üstlenilen rol, belli ki Ankara'da böyle bir etkinliğe ayıracak vakit kalmaması sonucunu doğurdu.
Fazlasıyla anlaşılabilir bir durum bu.