Başlıktaki soruyu dün telefonda, genel yayın müdürüm İsmail Yuvacan sordu.
İsmail Yuvacan, Amerikan Dışişleri Sözcüsü’nün açıklamasındaki “Papaz Brunson ve diğer Amerikalılar” ifadesindeki ‘diğerleri’nden bahsediyordu.
***
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert önceki günkü basın toplantısında, Türkiye ile ABD arasında bir anlaşmaya varılıp varılmadığı sorusuna şu cevabı verdi:
“Eğer herhangi bir anlaşmaya varmış olsaydık, Papaz Brunson’u, diğer ABD vatandaşlarıyla birlikte buraya, evlerine dönmüş olarak görürdünüz.”
Diğer ABD vatandaşları…
***
Nauert, aynı basın brifinginin bir başka bölümünde de şu ifadeleri kullandı:
“Eğer bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediğini soracak olursanız, sanırım bizim istediğimiz ilerleme, Papaz Brunson, Türkiye’deki yerel temsilcilik çalışanlarımız ve diğer ABD vatandaşlarının eve dönmesidir. Bu bizim arzu ettiğimiz ilerleme ve belli ki henüz orada değiliz.”
2. ABD Vatandaşı Serkan Gölge
Şimdi gelelim, başrolünde Andrew Brunson’un olduğu gergin gündemdeki o ‘diğerleri’ne…
Konuyla ilgilenen kaynaklardan aldığım bilgilere göre; Türk ve Amerikan makamları arasındaki yazışmalarda toplam 5 kişinin adı geçiyor. Brunson dışında 4 kişinin yani.
Bunlardan Amerikan vatandaşı (aslında çifte vatandaş) olan sadece Serkan Gölge.
15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından, Ağustos 2016’da ABD’den Hatay’a gelen NASA çalışanı (iki ülke arasındaki yazışmalarda “Nasa ‘eski’ çalışanı” olarak geçiyor) Gölge, kripto FETÖ elemanı olduğu ve ABD’ye ajanlık yaptığı iddialarıyla gözaltına alınıp tutuklanmış, İskenderun cezaevine konulmuştu.
Gölge, Hatay 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve ABD’nin Adana Konsolosluğu yetkililerinin başından sonuna duruşma salonunda takip ettiği FETÖ davasında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmış ve 9 Şubat 2018’de 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Amerikan Dışişleri Sözcüsü’nün bahsettiği ‘diğerleri’nden Amerikan vatandaşı olan kişi, hükümlü olarak halen cezaevinde yatan, NASA eski çalışanı Serkan Gölge.
Ve üç yerel çalışan
Sözcü Nauert açıklamalarında, Papaz Andrew Brunson, diğer ABD vatandaşları ve ‘Türkiye’deki yerel temsilcilik çalışanlarımız’ diyor.
Amerikan kaynakları, Brunson ve Serkan Gölge’nin dışında, daha önce isimleri medyada yer almış üç yerel çalışanın da listede bulunduğunu doğruluyorlar.
- FETÖ davalarında sanık olan bu üç kişiden ilki, casusluk suçlamasıyla tutuklanması iki ülke arasında vize krizine yol açan İstanbul Başkonsolosluğu görevlilerinden Metin Topuz.
- İkinci yerel çalışan (ABD misyonunda görev yapan Türk vatandaşı) yine İstanbul Başkonsolosluğu’nda bölgesel güvenlik ofisinde görevli Mete Cantürk.
Bu kişiyle ilgili Şubat 2018’de yayınlanan haberlerde Cantürk’ün gözaltına alınıp sorgulandığı ve ‘elektronik kelepçeyle ev hapsi’ şartıyla serbest bırakıldığı bilgisi yer alıyor.
- Ve üçüncü isim ABD’nin Adana Konsolosluğu’nda politik işler danışmanı ve tercüman olarak görev yapan Hamza Uluçay.
Uluçay da ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle, Mardin’de tutuklu yargılanıyor.
***
Sonuç olarak…
Amerikan Dışişleri Sözcüsü’nün isimlerini vermeden bahsettiği kişiler bunlar.
Ve bu isimler şimdi, Amerikan tarafınca, iki ülke ilişkilerinin yeniden yoluna girmesi için Washington DC’de iki ülke heyetleri arasında başlayan görüşmelerde masaya getiriliyor.