İkna edilmesi istenen MHP ve BDP ne diyor?

Haberin Devamı

“MHP ve BDP de bu yöntem üzerinde mutabık kılınabilirse, AK Parti bu komisyonun kurulmasına ilke olarak olumlu bakmaktadır. Şu aşamada CHP’ye bu yöntemle ilgili olarak BDP ve MHP’yi ikna etmek görevi düşmektedir.”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik‘in, Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun görüşmesinin ardından yaptığı açıklamanın en kritik bölümü hiç şüphesiz bu.

İktidar partisi, Ana Muhalefet’ten; Meclis’teki diğer iki muhalefet partisi MHP ve BDP’yi de sürece katkı verme konusunda ‘ikna etme’sini istiyor.

Peki;

1) MHP ve BDP’yi ikna etmek için tek başına CHP’nin girişmeleri yeterli olur mu?

2) Daha da önemlisi bu iki parti ikna edilebilir mi?

MHP cephesi

Milliyetçi Hareket Partisi, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin son Meclis Grup konuşması ile kapıyı peşinen kapatmıştı.

Bahçeli, dün ise Erdoğan - Kılıçdaroğlu görüşmesinin hemen ardından yaptığı yazılı açıklamayla, o kapalı kapıyı, bir de içeriden kilitledi.

Yazılı açıklama sonrası MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ile konuştum.

Vural söze, “Bizim kapalı kapılar ardında konuşacak bir şeyimiz yok” diye başladı.

- Biz dışarıdan söyleyeceğimizi söylüyor, görüşlerimizi açık bir şekilde ortaya koyuyoruz. Ayrıca tabii, bu sürecin ülkeyi bir ‘çözüm’e değil, ‘çözülme’ye götüreceğini düşünüyoruz. Kim bilir, bu sürece belki İmralı’yı da katabilirler.

- Böyle bir endişeniz mi var?

- Olmadı mı yani? Başbakan’ın özel temsilcisi yapmadı mı bunu? Keza, bu görüşmeleri Oslo’da da yapabilirler.

- Anladım ama bir tek MHP’nin bu sürecin dışında kalması, siyaseten size zarar vermez mi?

- Biz bu sorunun çözümü konusunda bir öneri getirmiyor değiliz. Görüş ve önerilerimizi şeffaf bir şekilde, milletimizin önünde ifade ediyoruz. Bir arada olacakları komisyon arzu ederse bizim dışarıdan, açık açık dile getirdiğimiz görüşleri, önerilerimizi dikkate alıp, bunlardan faydalanabilir.

BDP cephesi

Barış ve Demokrasi Partisi’nden de Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan ile görüştüm.

- İktidar partisi, CHP’den; MHP ve BDP’yi ikna etmesini istedi. Bu sizce ne anlama geliyor?

- Buradan iki şey çıkar. Birincisi, bu işi yokuşa sürmektir. “Nasılsa MHP yanaşmayacak, bu iş bitecek” düşüncesi. İkincisi de, ikna etmek için sadece teklif sahibine değil kendilerine de bir çaba düşer. Siz samimiyseniz, siz de görüşebilirsiniz. Bu konuda ikisi de, iktidar da, ana muhalefet de samimiyet testindedirler.

- Sizin CHP ile görüşmeniz ne zaman?

- Bize henüz bir randevu talebi gelmedi. Gelince görüşürüz. Genel olarak kapılarımız açıktır. Bu konuda herkes bilmeli ki, bu sürecin en olumlu aktörü BDP olacaktır.

- MHP’nin tavrı ortada. Dört partinin de katılımı olamayacak gibi görünüyor. Bu durumda sonuç alınabilir mi?

- Parti gruplarının BM Güvenlik Konseyi gibi veto hakkı yok. Meclis’in ezici çoğunluğu bu konuda çalışmak isterse, parti grupları arasında istenen, beklenen uzlaşı ortamı doğmasa da böyle bir süreç başlayabilir. Böyle bir mutabakat halinde, Meclis bu mesele üzerinde çalışabilir.

- Ankara’da bunlar konuşulurken, bölgeden sürekli çatışma ve şehit haberleri geliyor. Bu zamanlamayı manidar buluyor musunuz?

- Hayır. Her yaz bu dönemlerde genellikle çatışma süreçleri artar. Zaten hükümetin de askeri ve siyasi operasyonlarını artırarak devam ettirdiği biliniyor. Dolayısıyla ben son dönemdeki çatışmalara, zamanlama olarak ayrı bir anlam yüklemiyorum.

***


Ankara’da dün akşam itibariyle, son durum işte böyleydi...

*****


KEŞKE...

Kargaya sadece kendi yavrusu değil, başkalarının yavruları da, arada sırada bile olsa ‘kuzgun’ görünse.

DİĞER YENİ YAZILAR