CHP’ye adaylık soruları

Haberin Devamı

Cumhuriyet Halk Partisİ(CHP) yönetiminin yerel seçimlerdeki adaylarını belirleme sürecinde yaşananları biliyorsunuz.

Söz konusu ‘ana muhalefet’. Teknik olarak ‘iktidar adayı’. Yani en azından öyle olması gerekiyor.

Dolayısı ile insan hele de son Parti Meclisi toplantısında yaşananları ve oradan çıkan ilçe adaylarını görünce sormadan edemiyor:

1) Elinizde; geçmişte belediye başkanlığı yapmış bir partilinin oğlunun da belediye başkanlığına uygun bir aday olduğu görüşünü destekleyecek ne tür veriler var?

2) ‘Baba oğul’luk ilişkisi belirleyici bir kriter ise; o zaman, eski belediye başkanı ‘baba’nın görev yaptığı dönemdeki başarı ya da başarısızlığı, seçilmesi hâlinde oğlunun performansına dair bir fikir verebilir mi?

3) Size; yıllardır belediye başkanı olan bir partilinin eski eşinin de bırakın başarılı olup olmaması boyutunu -belediye başkanlığı için biçilmiş kaftan olduğunu düşündüren nedir?

Adaylık için ‘eski eş’ sıfatının yanında aranan özellikler arasında; popüler olmak, düzgün fiziksel görünüm ya da yaklaşık 454 kilometre yürüyebilmek de var mıdır?

4) Adı partiniz ile özdeş, eski başbakan ve cumhurbaşkanının torunu olmak, belediye başkan adaylığı için yeterli midir?

5) İdeolojik olarak partinizin tam aksi istikametinde yer alan bir eski başbakanın yeğenini aday olarak belirlemiş olmanızın -o kişinin geçmiş bürokrasi kariyeri ve donanımı ne denli parlak olursa olsun- en azından ‘soyadı’ itibariyle seçmeninize sempatik gelmemesini garipsiyor musunuz?

6) Aday tespitinde, ilçe ya da kentin özelliğine göre; soyadı, etnik köken veya mezhep aidiyetine göre pozitif ayrımcılık yapılmış mıdır?

Eğer kimi yerlerde misal -Kürt kökenli ya da Alevi olmak belirleyici kriter olarak göz önüne alındı ise bu yaklaşım doğru mudur?

Durum böyle ise bu, genel siyasette hep eleştiri konusu olan etnik ya da mezhepsel temelli siyaset anlayışının yerel bazdaki tezahürü değil midir?

7) Özellikle bazı anakent ya da il belediyeleri için tespit ettiğiniz adayların politik kökenlerinin, yine partinizin geçmişte mücadele ettiği siyasi akımlardan olmasının beraberinde getirdiği eleştirileri tutarlı buluyor musunuz?

8) Son Parti Meclisi toplantısında yaşanan “Nasuh Mahruki vak’ası” için yorumunuz nedir?

Bu durum, parti içi demokrasi ya da çok sesliliğin bir örneği olarak mı görülmeli?

9) Bir ana muhalefet partisinin kendisine avantaj sağlayacak siyasi atmosferi yakalayabilmesi için; şu an Türkiye’de var olan gergin tartışma ortamı ve iktidar partisinin merkezinde yer aldığı mevcut siyasi konjonktürden daha uygun bir zemin bulabileceğini düşünüyor musunuz?

10) Partinizin, aday belirleme sürecindeki performansı ile yerel seçime bir buçuk ay kala, seçmen gözündeki imajı hakkındaki kanaatiniz nedir?

Teşekkür ederim.

KEŞKE...

Her eleştiriyi düşmanlıkmış gibi algılamasak.

DİĞER YENİ YAZILAR