TBMM’de tüm partilerin ortak kararıyla kurulan ve önceki gün çalışmaya başlayan, dün de ikinci toplantısını yapan bir komisyon var:
Aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve boşanma olaylarının araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu...
Komisyon, alanında uzman isimlerle çalışmaya ve farklı kurumlar tarafından şimdiye kadar yapılan çalışmalarda öne çıkan önerileri dinlemeye başladı.
Komisyonun Başkanı, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir. Keşir meslektaşımız. Gazeteciliğinin yanı sıra kadın sorunları üzerine yaptığı çalışmalarla da tanınan bir isim.
Meclis’te böyle bir komisyon kurulunca, ilk algı, Türkiye’de evlilik kurumunun temelinden çatırdağı şeklinde olmuştu ama şimdi görüldü ki, aslında ülkemizdeki boşanma oranları korkulduğu kadar yüksek değilmiş.
***
Peki Türkiye’de boşanmayla ilgili asıl sorun ne? Meclis Araştırma Komisyonu neyi amaçlıyor?
Komisyon Başkanı Ayşe Keşir ile konuştuk.
Keşir, “Aile birliğinin korunması ve boşanma olaylarına tek bir parametreden bakamayız. Konuya bütüncül yaklaşılmasından yanayız. Hem bireylerin hem de ailenin çözüm üretim kapasitesinin artırılması gerekiyor” dedi.
Boşanan çiftlerin yüzde 80’inin yeniden evlendiğine, bunların yüzde 17’sinin ise tekrar birbiriyle evlendiğine dikkat çeken Keşir şunları söyledi:
* Hızlı ve çatışmalı boşanmalarda büyük mağduriyetler yaşanıyor, hukuki süreçler uzuyor, çiftler arasındaki çatışma artabiliyor. Çiftlerin çevre baskısıyla veya intikam duygusuyla sonradan pişman olacağı bir karar almasını önlemek için danışmanlık mekanizması devreye sokulabilir. En azından bu yüzde 17’lik kesimin anlık değil, düşünerek karar vermesine yardımcı olabiliriz.
Olan çocuklara oluyor
Ayşe Keşir’in sözleriyle devam edelim:
*** Yine çatışmalı boşanmalarda özellikle çocuklar çok mağdur oluyorlar ve eşlerin ayrılmasından sonra da çatışmalar, mağduriyetler devam ediyor. Bunların en aza indirilmesi ve çiftlerin olabildiğince çatışmasız, çocuk başta olmak üzere, tarafların mağdur olmadığı, boşanma ve boşanma sonrası sürecin de sağlıklı yürütüldüğü bir sosyal hizmet mekanizması çiftlere yardımcı olabilir.
Keşir’e göre en önemli sorunlardan biri de çocukların velayetini alan tarafın, çocukları eski eşine göstermemesi. Ebeveynlerin çocuklarını icra yoluyla, 400-500 lira ödeyerek görmek zorunda kalmasının büyük bir problem olduğunu vurgulayan Komisyon Başkanı, nafaka konusunda da ayrı bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Bir yılda 130 bin boşanma
Komisyon, bu alanda çalışan hukukçulardan, akademisyenlerden, sivil toplum kuruluşlarından ve işin uzmanlarından görüş alıyor. Dünkü toplantıya davetli isimler arasında Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Alanur Çavlin de vardı.
Nüfusbilim Derneği’nin de başkanı olan Çavlin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaptığı “Türkiye Aile Yapısı Araştırması”nın boşanma bölümünü yazmıştı. Oradaki bilgileri komisyona da aktaran Doç. Dr. Çavlin, Türkiye gibi evliliğin çok yaygın olduğu bir ülkede, 2014 yılında, her bin evlilikten 1 nokta 7’sinin boşanma ile sonuçlanmasının anormal olmadığını, aksine bu rakamın dünya ortalamasının altında olduğunu belirtti. Ancak Çavlin’e göre de boşanma sonrası yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için önlem alınması şart.
Meclis Araştırma Komisyonu’ndan çıkacak rapor önemli. Tabii sadece tespitler bağlamında değil. Asıl bundan sonrasına ilişkin öneriler ve alınacak önlemler kısımlarıyla birlikte.