Bir güneydoğu açılımı da TÜGİAD’tan

Haberin Devamı

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) pazartesi (23 Eylül 2013) günü Diyarbakır’da çok önemli bir süreç başlatıyor.

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, “Bu da bir başka güneydoğu açılımı” diyor.

Bölgeye yatırımı artıracak ve bölge ekonomisine (ama bugüne kadar olduğu gibi ‘sözde’ değil, gerçekten) olumlu katkı yapacak bir ‘açılım’.

***


Ali Yücelen, Diyarbakır’da atacakları adımın, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal’ın isyanı ile ortaya çıktığını anlattı:

- Hakan Akbal, birçok sivil toplum kuruluşunun (STK) Güneydoğu gezileri ve sonu gelmeyen vaatlerine isyan edip, “Zaman geçti ama verilen yatırım sözleri havada kaldı. Türkiye’de ekonomiye yön veren pek çok STK, Diyarbakır’dan rüzgâr gibi geçti gitti ama somut bir gelişme olmadı. Gelip, kebap yiyip gidiyorlar, kebap yemeye her zaman bekleriz ama biz artık somut adım istiyoruz” diye konuşunca biz de kendisine somut adım projelerimizden bahsettik. Sonra da birlikte çalışmaya başladık.

***


Ali Yücelen Güneydoğulu genç iş adamları ile birlikte vardıkları noktayı şu sözlerle özetledi:

- Yatırımcı, kârlı olan her işe, getirisine göre, yatırım yapar. İnsanlara, bir bölgeye zorla yatırım yaptıramazsınız. Çözüm süreci ile birlikte Güneydoğu Anadolu’muza yatırımda artış bekliyoruz ama bu asla yeterli olmayacak çünkü maalesef bölgeler arası yatırım koşulları farkı çok fazla. Dolayısıyla, bizim iyi niyetli fakat yetersiz birkaç yatırımdan daha kalıcı bir işi başarmamız lâzım.

***


Yücelen’in dikkat çektiği bazı noktalar var ki; bölgede yaşayanlar dışında pek kimsenin bilgisi de yok, ilgisi de:

- Bakın, Diyarbakır’da trafikteki araçlar genellikle 01, 33 ya da 27 plakalı. Çünkü Diyarbakır plakalı bir aracın kasko sigortası bedeli diğer illerden 4 kat civarında fazla. Ayrıca bankalar, Diyarbakır’da verecekleri kredilere teminat olarak, batı’da aldıklarının 2 veya 3 katı ipotek veya teminat istiyorlar. Finansal Hizmetler Sektörü çözüm sürecine pek inanmamış gibi görünüyor. Ayrıca, bizim başımıza da bela olan, bankaların uzun vadeli kredileri istedikleri zaman geri çağırmaları (ödemelerde aksama ya da finansal tablolarda bozulma olmadan bile) durumu orada çok daha vahim. İsteyen banka, kredili çalışan, geleceğe yönelik yatırım yapmış her firmayı istediği zaman batırabilir.

***


Pekiyi TÜGİAD ne yapacak da bölge ekonomisinde bir şeylerin değişmesine katkı sağlayacak?

Ali Yücelen bu soruya gerçekçi ama umutlu yanıt veriyor:

- Dünyada uygulanan yöntemleri hayata geçireceğiz. Profesyoneller, girişimciler, iş adamları ve akademisyenler dersler verecek. Üniversiteler ve eğitim kurumları ile birlikte girişimcilik alanında eğitim ve sertifika programları, yarışmalar, sempozyumlar düzenlenecek. Girişimcilik merkezleri, ofisleri kurulacak. Özetle, bölge gençliğini girişimciliğe teşvik edeceğimiz ama aynı zamanda bunun nasıl yapıldığını onlara anlatacağımız bir süreç başlıyor. KOBİ’lerle, yeni firmalarla ilgili değil, fikri olan girişimcilerle ilgili bir süreç. Diğer yatırımcıların, fon sağlayanların, büyük şirketlerin insafına bırakılmamış, halk tarafından, daha az kaynakla gerçekleştirilecek değerlerin ortaya konulmasını sağlayacak bir süreç.

KEŞKE

‘Gaziler Günü’ diye bir günümüz hiç olmasaydı.

DİĞER YENİ YAZILAR