“AK Parti’de ne olacağını bir Allah bilir, bir de Tayyip Erdoğan. Allah’ın işine karışılmaz, Tayyip Erdoğan da işine karıştırtmaz.”
Bu cümle TBMM eski Başkanvekili Sadık Yakut’a ait. Ankara’da kaynayan siyaset kazanı hakkında yorum yaparken Yakut’un bu sözlerini bir kez daha ve en baştan hatırlatma gereği duydum.
Balkona neden yalnız çıktı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 25 Haziran sabaha karşı Ak Parti Genel Merkezi’nde geleneksel konuşması için balkona bu defa tek başına çıkması dikkatlerden kaçmadı. Balkon konuşmasına yanında sadece eşi Emine Erdoğan olduğu halde çıkmak bilinçli bir tercihti.
İstanbul’dan Ankara’ya gelirken danışmanlarının balkona yalnız çıkması yönündeki önerisine “Tamam” dedi Erdoğan. ‘Balkonda tek başına’ görüntüsünün birden çok nedeni var. Bu tercihte kamuoyunun yanı sıra partiye ve yakın çalışma arkadaşlarına mesajlar da vardı.
Birincisi, yeni sistemde icranın başında artık tek kişi var.
İkincisi, seçmen “AK Parti’den çok Erdoğan” dedi.
Üçüncüsü, “Balkona o çıktı, bu çıkmadı” türünden yorumların; “O vardı, ben niye yoktum” benzeri tartışmaların önüne geçmek.
Dördüncüsü de balkonda Erdoğan’ın arkasında yer alanların yeni dönemde ön planda veya bazı makamlarda olacağı şeklinde bir algıya yol açmamak.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün İstanbul’da, Tarabya Köşkü’nde Binali Yıldırım ile kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yaptı. Tam 6 saat süren toplantıda sadece yeni sistemdeki işleyiş masaya yatırılmadı. İkilinin yeni dönemde sırasıyla hangi siyasi adımların atılacağını ve bu süreçte, 2019 Mart’ındaki yerel seçimler de göz önünde bulundurularak, hangi isimlerin nerelerde değerlendirileceği konularını da masaya yatırdığını tahmin etmek güç değil.
Vekillerden bakan olacak mı?
Ankara’nın siyasi gündemindeki sorulardan biri, AK Parti’nin 295 milletvekilinden bir kısmının istifa ederek bakan olarak görevlendirilip görevlendirilmeyeceği. Kulislerde, İçişleri, Dışişleri, Adalet ve Enerji Bakanlarının bu görevlerine devam etmeleri için milletvekilliğinden ayrılabilecekleri konuşuluyor olsa da, hakim görüş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekili sayısının düşmesini tercih etmeyeceği yönünde.
Yapılan yorumlar, “MHP ile devam eden Cumhur İttifakı’nda işlerin yolunda gitmezse, gün gelir bir milletvekili bile kritik önem kazanabilir. O yüzden Erdoğan Meclis Başkanı seçildikten sonra 294’e düşecek sandalye sayısını daha aşağı çekmek istemeyecektir” şeklinde.
Meclis Başkanlığı ve yerel seçim
Ankara’da TBMM Başkanlığı için akla gelen ilk isim Başbakanlıktan ayrılacak olan Binali Yıldırım. Ancak yine kulislerde Erdoğan’ın Yıldırım’ı 9 ay sonraki yerel seçimlerde İstanbul büyükşehir belediye başkanlığına aday göstermesi ihtimaline dikkat çekiliyor. Ve bu sebeple Meclis Başkanlığı için Bekir Bozdağ’ın tercih edileceği konuşuluyor.
Yok eğer Yıldırım Meclis Başkanı olursa, İstanbul için Süleyman Soylu favori gösteriliyor. Kulislerde İstanbul adaylığı için adı geçen diğer isim Numan Kurtulmuş. Yani Erdoğan’ın başkan yardımcılıkları ve bakanlıklar için yapacağı tercihlerde, yerel seçim planlarının da etkisi olacak.
Yemin töreni 8 Temmuz’da
Tayyip Erdoğan Cuma günü Ankara’da AK Parti MKYK ve MYK toplantılarına başkanlık edecek. Yeni döneme ilişkin ilk istişare niteliğindeki bu randevuda Erdoğan’ın isimler bazında herhangi bir işaret vermesi beklenmiyor. Cumhurbaşkanı daha çok çalışma arkadaşların fikirlerini alıp kimin ne düşündüğünü görecek.
Bu arada, Meclis’in 8 Temmuz’da toplanacağı ve vekillerin yemin ederek yeni yasama dönemine başlayacakları belirtiliyor. Ardından yeni parlamentonun huzurunda yemin ederek göreve başlayacak olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk yurt dışı gezilerini, gelenek olduğu üzere Kuzey KKTC ve Azerbaycan’a yapması bekleniyor.
Ve son bir not...
Cumhurbaşkanı Erdoğan bir yandan çalışmalarına devam ederken, bir taraftan da seçim gecesi Huber Köşkü’nün kapısındaki bariyerlere bacağı sıkışarak yaralanan Mehmet Yahya’nın sağlık durumunu takip ediyor. Son gelen bilgilere göre, 6 yaşındaki çocuğun hayati tehlikesi yok ama bariyere sıkışan bacağını kaybetme riski sürüyor.