Ağlamak yerine ağ örenler de var

Alevi Vakıfları Federasyonu ile Türkiye Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Sosyal Dayanışma Vakfı,

Asuri Süryani Derneği ile Hak-İş, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı ile Kaos GL Derneği, İnsan Hakları Derneği ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, İzmir Romanlar Derneği ile Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı TESEV ile Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği bir arada, aynı masada...

Ve farklı amaçlarla kurulmuş, bazıları ideoloji ve hayat görüşü itibariyle birbirine taban tabana zıt; toplam 186 sivil toplum kuruluşu... (Ama şimdilik. Üye sayısı sürekli artıyor.)

Hepsi aynı 'ağ'ın üyesi:

"Denge ve Denetleme Ağı"nın...

***

Denge ve Denetleme Ağı (DDA), ismini evrensel bir sistemden alıyor. İngilizce ifadesi ile 'check and balance' sisteminden...

Türkiye'de bu isimle bir ağ oluşturarak yola çıkanlar, aslında şimdiden büyük mesafe kaydetmiş durumda. Çünkü geride bırakılan 2 yılın sonunda, sivil toplum farklı bir bilinç seviyesine ulaşmış.

Hareketin, yani 'ağ'ın sloganı, temel bakışı özetlemeye yetiyor: "Farklı düşünüyoruz, bir arada çözüyoruz."

Haberin Devamı

www.birarada.org adresinde yer alan deklarasyonda "Ne istiyoruz?" başlıklı bölüm şu cümle ile başlıyor:

"Toplumsal adaletin sağlandığı, yönetimin hesap verdiği, hak ve özgürlüklerin garanti altına alındığı çoğulcu bir Türkiye istiyoruz."

Gayet açık, gayet net.

***

Denge ve Denetleme Ağı'nın sekretaryasında görev yapan gönüllülerden Sait Fehmi Ağduk, "Ağ üyesi sivil toplum temsilcilerinin en büyük motivasyon kaynağı, aynı masada oturabilmek duygusu oldu" diyor.

Birbirinden çok farklı kesimlerin temsilcileri; insan hakları, kadın hakları gibi konularda çözüm üretmek için ortak akıl yaratmayı başarmış.

Ağduk, "6 çalışma grubumuz var. Ve bir de, bu çalışma gruplarının - biri kadın biri erkek - eş başkanlarından oluşan koordinasyon grubumuz. Ulusal medyada pek fazla yer bulamıyoruz ama yerel medyanın ilgisi bize hem umut hem de güç verdi" diyor.

***

DDA, ülke gündemindeki önemli konulara eğiliyor, tespitlerini, değerlendirmelerini raporlar halinde, ilgilileri ve kamuoyu ile paylaşıyor. Ama bu kadar değil...

Haberin Devamı

En önemlisi, her konuda 'çözüm önerileri'ni sıralıyor.

Yani, "Yanlışları söylüyorsunuz, iyi güzel de; çözüm öneriniz var mı, ne öneriyorsunuz" şeklinde özetlenebilecek o klasik söylem bu sivil toplum ağı için geçerli değil.

***

Denge ve Denetleme Ağı'nın uyguladığı yönteme ve çalışmalarına baktığımda, benim gördüğüm şu:

Bu insanlar; "Benim istediğim olsun" değil, "Bizim istediğimizi birlikte gerçekleştirelim" anlayışı ile hareket ediyor.

'Denetleme' şeffaflığın anahtarı.

'Denge' de, bu ülkede, her alanda öncelikli ihtiyaçlarımızdan.

Bu iki sözcüğün etrafında örülen bir 'ağ' var Türkiye'de. Ve çoğumuzun bundan haberi bile yok.

Olsun istedim.

DİĞER YENİ YAZILAR