Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye'nin, IŞİD ile mücadele ve Suriye'nin kuzeyindeki durum hakkında tamamen ayrıştığı temel bir nokta var.
Washington'dan son günlerde aleni şekilde gelen açıklamalar ve Ankara'nın değerlendirmeleri aslında durumu açıkça gösteriyor.
İki müttefik, sadece Esed rejimi ile ilgili farklı düşünmüyor. PYD konusunda da 180 derece aksi görüşe sahipler.
ABD için tek, Türkiye için çok hedef var
Amerikan yönetiminin, Irak ve Suriye'nin kuzey bölgelerindeki tek hedefi IŞİD.
Ve ABD, IŞİD terör örgütünü yok etmek için, başını çektiği koalisyonun hava operasyonlarına ek olarak, karada, yerel güçleri desteklemeyi tercih ediyor. Bu stratejinin gereği olarak da Irak'ta peşmerge kuvvetleri ve PKK ile Suriye'de de PYD ile işbirliği yapıyor.
Türkiye'nin yaklaşımı ise "Suriye'de IŞİD ile birlikte PYD ve diğer terörist unsurlar ile eşit ve eş zamanlı mücadele edilmeli" şeklinde.
Ankara PYD ile PKK'nın, bir elmanın iki yarısı olduğunun altını çiziyor.
Kürt koridoru kaygısı
Türkiye, başta ABD olmak üzere bütün müttefik ve muhataplarına, 'büyük fotoğraf'ı gösteriyor.
O büyük fotoğrafta da, 'İran, Irak, Suriye hattından Akdeniz'e ulaşmayı hedefleyen bir Kürt koridoru oluşturma hedefi' var.
Ankara özetle, "Evet, IŞİD'i ortadan kaldırmak gerekiyor ama IŞİD gittiğinde bölge tamamen PYD - PKK hakimiyetine girecek. İran'da PJAK, Irak'ta PKK, Suriye'de PYD... Bu üçlü yapının Kuzey Irak, Kuzey Suriye üzerinden Akdeniz'e açılan bir Kürt koridoru yaratma hedefine izin verilemez, verilmemeli" diyor.
PYD için Türkiye hedef
PYD'nin sınır bölgesinde, Suriye'den Türkiye topraklarına, 'hedef gözeterek atış yaptığı' resmi açıklamalarda yer alıyor.
ABD'nin o PYD'ye silah ve mühimmat yardımı yaptığı da artık (yine resmen) bilinen bir gerçek.
Diğer taraftan, PJAK ve PKK, Amerika'nın terör örgütleri listesinde yer alıyor.
Bu tabloya bakarak, bölgede oynanan oyunda rolleri dağıtan merkezin kafasının karışık olduğunu düşünmek en hafif tabiri ile saflık olur.
Eğitim Serinyolda mı?