Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Mare-Cerablus’a ortak harekat teklifine değinirken, ABD’nin Türkiye’yle mi ittifakını sürdüreceği yoksa YPG’yle mi ittifak geliştireceğine karar vermesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin Suriye’deki kırmızı çizgisi olan Mare-Cerablus hattında ABD ile YPG’nin ortak hareket etmesi ve Türkiye’nin ABD’ye yaptığı teklifi değerlendirdi. Türkiye’nin hiçbir şekilde maceracı davranmayacağını ve verilmiş bir karar veya uygulamaya alınmış bir plan olmadığını belirten Kurtulmuş, özetle sorulara şu yanıtları verdi:
- Mevlüt Çavuşoğlu’nun bir açıklaması oldu. Amerikan özel birlikleri ve Türk özel birliklerinin birlikte Cerablus hattında operasyonu birlikte yapması. Bu konuda biraz ayrıntı verebilir misiniz? Amerikalıların tam yanıtı ne oldu?
“Biz başından itibaren Cerablus hattının batısına yani Türkiye’ye yakın ve birebir Türkiye’yi ilgilendiren noktanın Türkiye’nin öncelikli ulusal güvenlik hattı olduğunu Amerikalılarla ve diğer müttefiklerimizle sürekli konuştuk. Bu hattın batısına hem PYD’nin hem IŞİD’in geçmesinin Türkiye’nin güvenliğini tehdit edeceğini ifade ettik. Ne yazık ki bu hassasiyetimiz ciddiye alınmadı, dikkate alınmadı. Dolayısıyla Türkiye’nin bundan sonra hele hele Kilis’in bombalandığı, Gaziantep havalimanına roketin atıldığı bir ortamda tabii ki bu anlamda bundan sonraki gelişmelere seyirci kalması mümkün değil. Böyle bir teklifin masada olduğunu biliyoruz ama teferruatını isterseniz ifade etmeyeyim... Hacette çok zor durumda kalınırsa burada IŞİD’e karşı bir ortak mücadele yapılabilir, Türkiye’nin sınır güvenliğinin korunması için.”
- Çok zor durumda kalınırsanın sınırları?
“Şartlara göre bakacağız.”
YPG’NİN İLERLEYİŞİ
- Dün YPG Teşrin barajını geçti, Münbiç’e doğru ilerliyor, 8-10 tane de köyü de ele geçirdi. Eğer Münbiç’i YPG ele geçirirse bizim tepkimiz ne olacak? Fiilen Fırat’ın batısına geçmiş oldu anlamına gelecek çünkü?
“Bu konuyla ilgili, bütün endişelerimiz ve hassasiyetlerimizi sürekli koalisyon güçleriyle paylaşıyoruz. Türkiye’nin belli sınırları olduğunu herkes biliyor. Bu anlamda tabii Türkiye tekraren söylüyorum, Türkiye’yi bir maceraya atmadan, sonu belirsiz olan bir işin içerisine girmeden, denge içerisinde bütün bunlar takip ediliyor. Sonuçta tabii ABD’nin de çok açık söyleyeyim, vereceği bir karar var. Yani, Türkiye gibi uzun yıllardan NATO kapsamında müttefik olduğu bir ülkeyle mi ittifakını sürdürecek yoksa Türkiye’ye karşı olduğu bilinen güçlerle mi, güçlerle yeni ittifaklar mı geliştirecek?”
GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURULUR MU?
- Teklif kabul edilse, temizledikten sonra ikinci adımı ne Türkiye’nin öngördüğü, orada bir tampon bölge ve kendisinin bir nevi fiilen orada durması mı yoksa çıkıp olmayan muhaliflere teslim mi etmek orayı?
“Şimdi, nihayetinde orada o bölge, Türkiye’nin geçmişte söylediği birkaç şeyde haklı olduğu ortaya çıktı. Bunlardan birisi uçuşa yasak bölgedir. İkincisi özellikle bu bölgede Türkiye sınırında bir tampon bölgenin oluşturulması hem Mare-Cerablus hattının batısındaki bu kadar karışık bir askeri tablonun ortaya çıkmasına müsaade etmezdi. Çok çok geç kalınmış bir şeydir. Keşke 2 sene evvel, 3 sene evvel oluşturulabilseydi. Sonuçta bundan sonra böyle bir güvenli bölge oluşturulma imkanı olursa bunun Türkiye’nin menfaatine olduğu açıktır.”
* Türkiye, Amerika ile birlikte oraya girip temizleyip çıkmalı gibi bir durum mu söz konusu?
“Bu bir teklif olarak masada duruyor, şartlara göre şey yapacağız bunu...”
TEZKERE YETERLİ Mİ?
- Böyle bir şey olursa tezkere yeterli olur mu? Meclis kararı yeniden gerekiyor mu?
“Bütün bunların hepsi detay. Bunları konuşmayı lüzumsuz görüyorum. Ama yani harekat nasıl olacak, ne olacak bütün bunlar masaya gelirse gerekiyorsa Meclis’e müracaat edilir. “