Dünyanın yaşayan en büyük stratejisti olarak gösterilen Brzezinski’ye 11 Eylül saldırıları sonrası, Afgan mücahidlerine verdiği desteğin çeyrek asır sonra ABD’yi vuran bir bumeranga dönüştüğü sorulduğunda Brzezinski tarihe geçen şu cevabı verdi:
‘Dünya tarihi açısından hangisi daha önemli, Taliban mı, yoksa SSCB imparatorluğunun çökmesi mi? Öfkeli bir avuç müslüman mı yoksa Orta Avrupa’nın kurtuluşuyla soğuk savaş döneminin son bulması ve SSCB’nin yıkılması mı?’
Brzezinski, 1977-1981 yılları arasında ABD Başkanı Carter’in ulusal güvenlik danışmanlığını yaptı. SSCB Bloğunun çöküşünü başlatan isim olarak da biliniyor. Carter’ın, Afganistan’ı işgaline zemin hazırlamak için bu ülkeye yüklü miktarda yardım yapması SSCB’nin sonunu hazırladı. Brejnev, ABD’nin tuzağına düştü. Afganistan, SSCB’nin Vietnamı oldu. Brzezinski, SSCB işgaline direnmesi için Afgan mücahidlerini örgütledi, silah ve maddi destek sağladı.
- Yeşil kuşak stratejisinden Paris saldırısına...
ABD’nin ‘Yeşil Kuşak’ stratejisi günümüze uyarlanarak devam ediyor. Nasıl ki 25 yıl sonra Brzezinski Afgan mücahidlere desteğin politik nedenlerini sıraladı. Eminim bir süre sonra da İŞİD’in Ebu Gureyb’de hangi gerekçeyle kurdurulduğunu da öğreneceğiz. Bu uzun girizgahdan sonra Paris cinayetlerine gelirsek. Olay tam anlamıyla bir vahşet. Amasız, fakatsız kınamak gerekiyor. Hangi operasyona gerekçe olarak hangi kiralık tetikçilerle yapılırsa yapılsın ortada açık bir terör saldırısı var.
- Huntington - Brzezinski -El Kaide - IŞİD
Haklı olarak şunu sorabilirsiniz, Paris saldırısının Brzezinski ile ne ilgisi var. ABD’nin harika çocuğu Brzezinski’nin benzer tezleri paylaştığı bir isim daha var. O isim medeniyetler çatışması tezinin sahibi Samuel Huntington. Huntington, soğuk savaşın bitmesiyle medeniyetler çatışması tezini dile getirdi.
Medeniyetler çatışması, ülkeler arasındaki çatışmaların ve ülkelerin kendi bünyelerinde yaşanan çatışmaların giderek kültürel ağırlık kazanacağı ana fikrini taşıyordu. Huntington, küreselleşme sürecinde Batı ve ötekiler arasındaki çatışmaların artacağı öngörüsünde bulundu.
SSCB’nin çökmesiyle düşmanını kaybeden ABD, hegemonisini sürdürebilmek için yeni çatışma alanları yarattı. Irak savaşı, Afganistan müdahalesine zemin hazırladı. Afganistan müdahalesi, Suriye krizini tetikledi.
- Paris'te ne oldu? Paris’te tetiği IŞİD, El Kaide veya türevi örgütler çekmiş olsa da olayın farklı bir arka planı var. Pantagon’un içselleştirilmiş medeniyetler çatışması stratejisi kar topu gibi büyüdü ve 11 Eylül’de çığa dönüştü. 11 Eylül saldırısı yeni işgallere, yeni operasyonlar, Paris saldırısına yol açtı .
Paris saldırısı, 11 Eylül saldırısının devamı olarak medeniyetler savaşının yeni bir adımı. Dünya hızla ortaçağlaşlaşma atmosferine sokulurken İslam dünyasına görece daha ılımlı bakan Paris hizaya sokulmak isteniyor.
- Saldırı sonrası neler göreceğiz?
1. Sadece Avrupa’da değil dünyada dini değerler üzerinden yeni kutuplaşmalar yaratılacak.
2. 11 Eylül sonrası Afganistan ve Irak işgali gibi yeni operasyonlara imkan sağlanacak.
3. İslam-şiddet ilişkisi şeytanlaştırılıp Ortadoğu’daki diktatörlükler devam ettirilecek 4 . Fransız ve Avrupa sağ’ı uca itilip daha fazla sertleşmesine zemin hazırlanacak 5. Avrupa ve Fransa da demokratlar radikalleştirerek islamofobi konusunda hizalanacak.
6. Yaşananların intikamını almak için adı duyulmamış yeni terör örgütleri çıkacak 7. Saldırıyı İŞİD üstlenmiş olsa da arkasındaki derin yapılar asla bilinmeyecek 8. Saldırı yeni operasyonalara, yeni operasyonlar yeni saldırılara zemin hazırlayacak.
9. Avrupa’nın Akdenizli değerler etrafında değil, ABD-İngiltere ekseninde yer alması sağlanacak 10. Huntington’un medeniyetler savaşı tezinde olduğu gibi dünya din savaşlarına sürüklenecek