Son dokuz ayda Konya’ya üçüncü gelişim. Birincisi 30 Mart seçimleri öncesiydi. Tayyip Erdoğan’ın son mitingi Konya’da olacaktı. Bir gün önce Diyarbakır’da kendisini canlı dinlemiştim. Sesi kısılmış ve sadece İstasyon Meydanı değil, ülke olağanüstü bir atmosfere girmişti. Bu arada Erdoğan’ın sesinin kısılmasının halkta mağduriyet hissi yaratıp en az iki puan getirdiğini düşünüyorum.
Sabah hızlı trenle Konya’ya Erdoğan’ı dinlemeye geldim ancak kürsüde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu vardı. Davutoğlu mahşeri kalabalığa ateşli bir konuşma yapmıştı. Bu konuşma daha sonra Başbakanlığın kendisine verileceğinin işareti olarak yorumlandı. İkinci ziyaret, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi oldu. Erdoğan’ın Konya mitingi, kampanyanın son konuşmasıydı. Parti için büyük önem taşıyordu. Meydanda iğne atsan yere düşmezdi. Bu defa Erdoğan ve Davutoğlu beraber kitleye seslendiler.
Ninesinin duasını gerçekleştiren adam
Üçüncüsü dündü. Başbakan Davutoğlu Konya il kongresine katılmak üzere ata yurduna geldi. Yağmurlu ve sisli sabahında Esenboğa’dan havalanan Başbakanlık uçağı Konya’ya hareket etti. Uçak havalanırken aklımda Erdoğan’ın sesinin kısılması ve Davutoğlu’nun konuşması vardı. Davutoğlu artık memleketine ninesinin dualarını gerçekleştirmiş biri olarak dönüyordu. Hocanın programını izlemek için Yenişafak’tan Markar Esayan, Akşam’dan Ufuk Ulutaş ve Türkiye’den Yıldıray Oğur beraberdik.
Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası siyasette büyük değişiklik olmuş ve iktidar partisi için yeni bir dönem başlamıştı. Herkesin aklında iki temel soru vardı. Birincisi Erdoğan yukarı çıkınca hareketin kimyası bozulacak mı? İkincisi ise Davutoğlu başarabilecek mi? Davutoğlu eylülün başında başbakanlığı devir aldı. Konya’dan önce beş il gezisinin kendim izledim. Bu sorulara sokağın verdiği cevabı görebiliyorum. Gözlemim o ki Davutoğlu, taban ve teşkilatla hızlı bir uyum sağladı.
Son üç ayda 35 vilayet gezmiş
Davutoğlu genel başkan olduktan sonra tam 35 vilayeti ve bir o kadar da ilçeyi gezmiş. Yorulma sözcüğü lügatinde yok. CHP ve MHP genel başkanlarının gezi performansına bakınca bu rakam daha iyi anlaşılacaktır. Davutoğlu, bir anlamda 2015 seçim kampanyasını erken başlatmış. Başbakan Davutoğlu için Konya önemli. Kafasındaki model burada. Hoca, sanayileşmenin ve refahın olduğu ancak aynı zamanda muhafazakar demokrat sosyoloji arzuluyor. İkili siyasetinin bir ayağını Konya, diğerini İstanbul oluşturuyor. Konya Davutoğlu siyasetinin çıpasını, İstanbul ise dünyaya açık ucunu temsil ediyor. Bu bağlamda Konya mayasını tüm ülkeye mayalama arayışında. Tayyip Erdoğan’la aynı gün doğdukları için Balık burcu ve dolayısıyla romantik ve tutkulu. Davutoğlu, eski kelimelerle ve metaforlarla konuşmayı seviyor. Danışmanları terk etmesini istese de o zaman zaman akademik üslupla konuşmaya devam ediyor.
5 başlıkta Ahmet Davutoğlu
1. Çalışkan
2. Çok hızlı öğreniyor
3. Takım çalışmasını önemsiyor
4. Tutkulu/romantik
5. Cesur
Kongre salonunda ne gördüm?
1. Bir gün saat ikide uyumasına rağmen Davutoğlu ana yurdunda rahat ve moralliydi.
2. İrticalen konuşuyor ve tutukluk yapmıyor. Ancak prompter’dan konuşma baskısı devam ediyor.
3. Kürsüye Hamas Lideri Halid Meşal’la çıkması büyük alkış aldı.
4. Reis ve Usta’dan sonra beğenilir mi denilen Hoca metaforu oldukça benimsenmiş durumda
5. Hoca şehirler ve semboller üzerine konuşmayı seviyor. Usanmadan aynı simgeleri kullanıyor.
6. Kongre salonunda Gülen için söylenen ‘O hain buraya gelecek’ sloganı oldukça manidardı.
7. Kiziroğlu şarkısı daha önce kullanılmış olsa da salonda büyük alkış aldı. Okumuş çocuklara bakmayın siz onlar Dombra’yı da sevmemişlerdi. Ancak Erdoğan’a en az 2 puan getirmişti.