Geçmiş on yılın olduğu gibi bu yılın da en şanslı partisi AK Parti. Arkasında güçlü bir halk desteği ve önemli bir iktidar pratiği var. Üç dönem kuralının işletilmesi önemli bir tazelenme ve tabanda ciddi bir konsolidasyon sağlayacak.
Davutoğlu, değişim mühendisliğini başarıyla hayata geçirdi. Erdoğan sonrası dönemde kim olsa tartışılacaktı. Ancak Davutoğlu, bu tartışmaları çalışkanlığı ve samimiyetiyle boşa çıkardı. AK Parti için asıl imtihan seçimden sonra başlayacak. Çünkü artık yapısal sorunların çözümü için takvim çok daraldı. Davutoğlu’nun en büyük avantajı ekonomik stabilizasyon, çözüm süreci, AK Parti makinesi ve mecvut muhalefet.
Kılıçdaroğlu tamam mı, devam mı?
2015 Kemal Kılıçdaroğlu için zor bir yıl olacak. Kılıçdaroğlu ‘tamam mı, devam mı’ seçimine girecek. CHP’de, MHP gibi kendisini AK Parti üzerinden konumlandırıyor. Başka bir ifadeyle projelerini halka anlatmak yerine negatif bir siyaset dili izliyor.
Dört seçimdir istediği sonuçları alamayan Kılıçdaroğlu, 2015 seçiminde de beklediği oyu alamazsa genel başkanlığı bırakacaktır. CHP’nin HDP’yle seçime gitmesi ise tüm hesapları değiştirir. Bu seçenek henüz masadan kalkmış değil. Arka kapı diplomasisi derinlerde devam ediyor.
MHP ne vaat ediyor?
2015’in ve seçimlerin rahat partisi MHP. Bahçeli, doğru adaylarla yüzde 20’yi zorlayabilir. Ancak bunun için şimdiden başlamaları gerekiyor. MHP’nin hükümetin anti tezini değil, kendi tezini anlatması lazım. Çözüm sürecinde yaşanabilecek bir kırılma MHP oylarında patlama yapabilir.
CHP’nin performansı ve aday tercihi MHP’nin durumunu etkileyecektir. CHP’nin ulusalcıları küstürmesi veya dışlaması sahillerde MHP’ye kayışı beraberinde getirecektir.
HDP barajı aşabilecek mi?
2015’te en çok konuşulacak parti HDP olacak. HDP sözcüleri seçime parti olarak gireceklerini belirtiyorlar. HDP baraja çok yakın ama aşacağının garantisi yok. Parti olarak gireceklerse olağanüstü bir motivasyon ve çalışma gerekiyor. Başarırlarsa sahici bir ana muhalefet partisi olurlar. Görünen o ki HDP cumhurbaşkanlığı seçiminde yakaladığı başarıyla bunu denemek istiyor.
Son dakika da bağımsız adaylarla seçime girerlerse sürpriz olmaz. Son kararı HDP değil, Öcalan verecek. Öcalan’ın önceki kararlarına bakıldığında HDP’yi eleştirdikten sonra bağımsız aday tercihinde bulunacağını öngörebiliriz.
2015 seçiminde ne olur?
2015 seçimi üç turlu seçimin sonuncusu. 2015 seçimi, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin turnusolu olacak. Aslında bu iki seçimin sonucu dahi bu yıl yapılacak olan hakkında ciddi ipucu veriyor. Uzmanlar genel tablonun değişmeyeceğini iddia ediyorlar.
Bu meseleyi derin siyaseti bilen Gazi Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Kemal Görmez’e sordum. Bilen bilir, Kemal Hoca reklamı sevmez ama politik okuması doğru olan isimlerdendir. Görmez mevcut şartlarda siyasi tabloda bir değişiklik olmayacağını dile getiriyor. Analizine göre seçimde AK Parti yüzde 44, CHP yüzde 25, MHP, yüzde 16, HDP yüzde 8 oy alır.
Çözüm süreci ne olacak?
Geçen iki yılda çözüm süreci direnç testlerinden başarıyla çıktı. Bunun sonucunda kalıcılaştı ve derinleşti. Son yirmi beş yılda barışın sağlanmasına hiç bu kadar yaklaşılmamıştı. Olağanüstü bir gelişme olmazsa süreç adım adım finale varacak. Seçime eylemsizlikle girilecektir.
Dış politikada eksen kayması olur mu?
Daha önce de söyledim. AK Parti pragmatik bir parti. En büyük avantajı 360 Derece dönebilen bir politik göze sahip olması. Bu bağlamda AB çıpasını asla terk etmeyecek ancak her türlü seçeneği de kaldıraç olarak kullanacaktır. Görünen o ki Ankara, dış politikada romantik iyimserlikten realist ve faydacı bir okumaya geçecektir. 2015, Türkiye’nin bölgesinde özgül ağırlığının ve prestijinin yükseldiği bir yıl olacak.