‘Yüce Meclis’te tartışmak…

Başbakan Binali Yıldırım, en önemli bölümü “başkanlık sistemi” olan yeni anayasa için “Yüce Meclis’te enine boyuna tartışılacak. Milletvekilleri net şekilde anlayacak, karar verecek” demişti.

Yüce Meclis o gün bugündür kavgadan kurtulamadı. Meclis Anayasa Komisyonu’nun 5’inci gününde CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız “Şu anki teklifin ‘Anayasa çiğnenerek uygulamada olan sistemin fiili hale getirilmesi’ olduğunu” söyledi.

“Yönetimi denetleyecek hiçbir güç kalmaz. Meclis’i mezara, demokrasiyi tarihe gömeriz” dedi.

Açıklığa kavuşmadı

Henüz teklif üzerinde konuşmalar yapılırken Ak Partili 3 milletvekilinin imzasıyla “Teklifin geneli açıklığa kavuştuğundan, teklifin maddelerine geçilmesine dair” bir önerge verildi, oylandı ve Komisyon’daki çoğunluk tarafından kabul edildi.

“Enine boyuna tartışma” böyle olmayacağı için Ana Muhalefet partisi milletvekilleri bu şekilde alelacele konunun kapatılmasına sert şekilde karşı çıktılar ve bir sözlü kavga daha yaşandı.

Bu çok şaşırtıcıdır. Çünkü Ak Parti Milletvekilleri de Başbakan’la yaptıkları “yeni anayasa” toplantısında CHP’nin itiraz ettiği noktaların çoğunda onlarla aynı yönde görüşler belirtmişler, bu taslağın “tek kişiye göre hazırlandığını” söyleyerek sakıncaları sıralamışlardı.

Haberin Devamı

O nedenle… Kavgalar hala sürüyor ama teklifin geneli açıklığa kavuşmuş değil!

Suriye benzerliği, neden?

Türk usulü başkanlık sistemine geçişi sağlayacak yeni anayasa ile Suriye Anayasası arasında birçok maddede benzerlik olduğu Meclis’te açıklanmış.

Yürütme yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesi, başkan yardımcılarını ve bakanları kendisinin ataması, Meclis’i feshetme yetkisi, Anayasa Mahkemesi üyelerini ataması, bütçe konusu ile ilgili maddeler arasındaki benzerlikleri CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel karşılaştırmalı olarak anlatmış.

Tabii bunlar dışında “HSYK ve diğer üst mahkemelerin üyelerinin atanması, HSYK’nın başında Adalet bakanının bulunması, başkan ve milletvekili seçiminin aynı gün yapılması, kanun yerine kararnameler, OHAL ilanının çok kolay hale getirilmesi” ve daha birçok sorunlu konu da var.

Haberin Devamı

Uzmanlar anlatsın!

Aslında bu hayati “Anayasa” konusunun; Erdoğan Teziç gibi bir otorite, Ekrem Ali Akartürk gibi “ülkeler arası karşılaştırma uzmanı” veya Ergun Özbudun gibi “2007 AKP Anayasa Taslağını hazırlayan ekibin başkanı” ve siyasetçi olmayan hukukçular tarafından halka anlatılması gerekir.

Bu arada… CHP, MHP ve AKP liderleri tek konuda anlaşıyorlar: Seçim Sistemi ve Siyasi Partiler Kanunu’nundan hiç söz etmeme konusunda. Oysa Yasama’nın özellikle bu sistemde “denetleme” yapabilmesinin tek yolu “ön seçim, dar bölge seçim sistemi”dir.

Kim “kendi özellikleriyle aday gösterilirse” parti de onu milletvekili adayı yapacaktır, liderin seçtiğini değil. Milletvekilleri genel başkan yerine seçmene hesap verecektir. Haydi, milletvekilleri ısrarla talep etsin, tüm liderler anlaşmak zorunda kalsın ve ilk değişiklik burada yapılsın.

Bu milli iradeye karşı borçtur!

DİĞER YENİ YAZILAR