İspanya krallığının baştan beri özerk olan 17 bölgesi arasında Katalonya ve Bask’ın “özerklikten bağımsızlığa geçme” çabaları ve İspanya hükümetinin bunu önleme politikası yıllardır sürer.
Hatırlanacağı gibi PKK ve uzantısı olan partiler de zaman zaman Türkiye’de “İspanya modeli istediklerini” açıklamışlardır.
Son olarak Katalonya’da “yasadışı ilan edilmesine rağmen” yapılmak istenen “bağımsızlık referandumu” polis müdahalesi ile durdurulmaya çalışıldı.
Kanlı çatışmalar çıktı, yüzlerce kişi yaralandı ama referandum sonuçlandırıldı, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont “Katalonya bölgesinin bağımsızlık ilan etme hakkı kazandığını” söyledi.
Ülkelerin tutumu
Irak’ta IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) de aynı şekilde başlangıçta “özerk bir yönetim olarak kalmaya” söz vermişken, Irak Hükümeti, Türkiye ve İran’ın tepkilerine, uyarılarına, yaptırımlarına rağmen Barzani’nin isteğiyle “bağımsızlık referandumu”na gitti.
ABD bu referandum öncesinde petrol zengini IKBY ile yıllardır güçlü bir işbirliği içindeydi, referandumdan sonra “karşı görünen” kısa açıklamalar yapsa da IKBY’ye hiçbir yaptırım uygulamadı.
İsrail zaten “referandumu desteklediğini” resmen açıklamıştı.
Arkasından İngiltere IKBY referandumu için sadece “zamanlaması talihsiz, hesap hatası yapıldı” dedi.
Bunları birleştirdiğinizde bile Barzani’nin neden “hiçbir yaptırım veya önlem bizi durduramaz” dediği ortaya çıkıyor.
Pazarlık başladı
Irak hükümeti 2014 yılının başından beri IKBY’nin bağımsız şekilde petrol ihraç etmesinden dolayı “bütçe payını ve memur maaşlarını” göndermiyordu.
Referandum öncesinde “bu referandum Irak anayasasına aykırıdır, hiçbir uzlaşma yapmayacağız” diyen Irak Hükümeti, birkaç gün önce “IKBY’nin petrol gelirlerinin kontrol edilmesi halinde memur maaşlarının düzenli ödeneceğini” açıkladı ve “Kürtler Irak’ın 1’inci sınıf vatandaşıdır” dedi.
Daha önce yapılmayanın yapılması bir uzlaşmanın başlayabileceğini düşündürür.
Suriye’nin kuzeyinde “özerklik ilan edilen” PYD-PKK bölgesinde de benzer gelişmeler uzun süre önce başlamış, Barzani o bölgedeki Kürt grupları bir anlaşmayla birleştirmişti.
Suriye iç savaşı başladıktan sonra bu bölgedeki kentleri PYD’ye Esad bırakmıştı, ilginç tesadüf (!) IKBY referandumundan hemen sonra Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim; DEAŞ’ı yendikten sonra Suriyeli Kürtlerle “özerkliğin konuşulabileceğini” açıkladı.
Özerklik ve arkasından bağımsızlık…
PKK terörü duyurulmalı
Financial Times dün “IKBY’nin yanında bir de Suriye’nin kuzeyinde ‘bir başka Kürt devletinin kurulma aşamasında’ olduğunu, bu ayrılıkçı düşüncenin kendi Kürt azınlıklarına yayılmasından korkan Türkler ve İranlılar’ın agresif bir düşmanlık gösterdiğini” yazmış.
Irak ve Suriye’deki gelişmenin Türkiye’nin Güneydoğu’sunda PKK terörünü nasıl azdırdığını ve arka arkaya şehitler verdiğimizi de yazsalar iyi olurdu.
Türkiye için tehdit az değil, bu bağlantıyı her fırsatta duyurmak zorundayız.