Seçime 3 haftadan az zaman kala Cumhur İttifakı’nda sorun çıkıyor gibi bir hava oluştu.
“MHP’den ittifaka ne kadar oy gideceği” konusu giderek daha çok gündeme gelmeye başladı.
MHP’lilerin önemli bir kısmının Erdoğan’a oy vermeyeceği söylentisi ve Bahçeli’nin “af” ısrarı ittifakı bozabilir mi?
Bu sorunun kesin cevabı bilinmiyor ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı rahatsız edeceğine şüphe yok.
Cumhurbaşkanlığı seçimini birinci turda kazanmak isteyen Erdoğan için MHP’den gelecek oylar zaten bu ittifakın oluşmasında rol oynayan etkendi.
Şimdi Ak Parti’nin ittifakla ne kazanıp, ne kaybedeceğini anlaması gerekiyor.
Gündemde yok
Öncelikle akla “Acaba Bahçeli ittifak konusunda çok hassas olsa af için bu kadar ısrarcı olur muydu” sorusu geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’nin af söylemlerine karşı 13 Mayıs 2018’de, 3 hafta önce “Af düşüncemiz kesinlikle yok” demişti.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ise birkaç gün önce “Herkes kendine göre parlamentoda çoğunluk sağlayıp ‘Ben şunu bunu yaparım’ diyebilir ama bizim gündemimizde genel af yok” dedi.
Kişiye karşı veya devlete karşı, hiçbir suçu affetmelerinin söz konusu olmadığını söyledi. Bu durumda Bahçeli’nin hala geri adım atmaması, ittifakın zora girebileceğinin işaretlerinden biri. Onun af konusunu ötelediğini düşünelim.
Bu kez de ortada MHP’den cumhurbaşkanlığı ve genel seçimde kaç oy gelebilir sorusu var. Bahçeli, partisinin Erdoğan’a oy vermesini sağlayabilecek mi?
Eşit vatandaşlık
MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya’nın Sözcü’ye yaptığı açıklamalar, Ak Parti’nin endişelerinde haklı olduğunu düşündürüyor.
MHP-Ak Parti ittifakına da karşı olan Kaya, “MHP’lilerin ve ülkücülerin Erdoğan’a oy vermeyeceğini” söylemiş.
Bunun nedenini, HDP tüzüğündeki “etnik grupların o kimlikleriyle anayasada yer almasının kastedildiği eşit vatandaşlık” tanımının aynı şekilde Erdoğan’ın beyannamesinde bulunması olarak belirtmiş.
“Ülkücülerin kırmızı çizgisi” olarak belirttiği bu maddenin oy verilmemesi için en büyük neden olduğunu vurguluyor.
Bunun yanında genel olarak “milliyetçilik” anlayışlarının uyuşmaması da bir başka neden. Ak Parti’nin, beyannamedeki eşit vatandaşlık tanımını net şekilde açıklaması bu tepkileri azaltabilir.
Baba ocağı
MHP Milletvekili Atilla Kaya açıklamasında önemli bir noktaya daha değinmiş. “MHP’de olup İYİ Parti’ye oy verecek olan var mı” sorusuna cevap olarak şöyle diyor:
“İYİ Parti’yi oluşturan kadroların yüzde 80’inden fazlası bizim arkadaşlarımızdan oluşuyor(…) Temennimiz önümüzdeki süreçte bu ayrılığın son bulması ve yeniden herkesin baba ocağında buluşması”…
İYİ Parti kadrolarındaki yapılanma Atilla Kaya’yı doğrular nitelikte. MHP’nin ağırlığı oluşturduğu biliniyor.
Bakalım seçim sonrasındaki süreçte onun temennisi yönünde bir gelişme olacak mı? İki partinin buluşabileceğini ima eden bu konuşmanın önemli olduğunu düşünüyorum.