TBMM’nin açılışının 98’inci yıldönümü olan 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Meclis’te çocuklar vardı.
Başbakan’ın ve bakanların koltuklarında çocukların oturduğu bu özel günde Meclis Genel Kurulu farklı konularda büyüklerin ciddi tartışmalarına sahne oldu.
İlk tartışma Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında “15 Temmuz’da halk gereken cevabı verdi ama 20 Temmuz OHAL darbesine şiddetle karşıyım” sözlerinin arkasından başladı.
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasına Ak Parti ve MHP’li milletvekilleri tepki gösterdi.
CHP’li Özgür Özel’in “Binali Yıldırım 15 Temmuz gecesini Ilgaz Tüneli’nde geçirdi” sözleri üzerine Başbakan Yıldırım çok sert bir konuşma yaptı.
Şiddetin yansıması
Çocuk Bayramı’nda Meclis’te yaşananlar olayları TV’lerden izleyen çocukları da şüphesiz şaşırtmıştır.
Siyaseti ve her şeyi bir yana bırakalım, topluma yansıyan bu şiddet görüntüleri insanların şuur altında nasıl bir sonuç yaratır?
İkinci büyük tartışma iki HDP milletvekilinin “Kürt illeri” ifadesini kullanmalarından çıktı.
Meclis Başkanı İsmail Kahraman haklı olarak tepki gösterdi “Kürt illeri mi, yok öyle bir şey” dedi, sözlerini düzeltmezlerse söyleyenleri oturumdan çıkaracağını bildirdi.
Milletvekillerinin de itirazları üzerine HDP’li kadın vekiller sözlerini “nüfus yoğunluğu açısından söyledik” diyerek düzelttiler.
Bu da geçerli bir düzeltme sayılmaz.
İller “etnik kimliklerin nüfus yoğunluğuna göre” isim alacaksa ve Suriyelilerin nüfusu bu hızla artarsa yakında “Arap illeri” diye adlandırdıkları iller de olabilir.
PKK eylemleri
Bu arada “PKK terör örgütünün yaz aylarında eylemlerini arttıracağı, seçim sürecinde de eylem yapabilecekleri” haberleri çıkmaya başladı.
PKK’lılara “Yöneticilerden emir beklemeden eylem yapın” dendiği bu haberlerde söyleniyor.
Bu tür duyumlar haberlere kadar ulaşmışsa, herhalde MİT’in ve İçişleri Bakanlığı’nın da bilgisi vardır ve önlemleri hazırdır.
7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasındaki tecrübemiz, o süreçteki büyük terör saldırıları bize 24 Haziran seçimi öncesinde “tüm illerde gereken önlemleri almayı” öğretmiş olmalıdır.
Sınırlarımız içinde, ülke çapında güvenliği sağlamak istihbaratın ve İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğundadır.
Muhalefetin ortak adayı
CHP’den 15 milletvekilinin istifa ederek İYİ Parti’ye geçmesinin tartışmaları bitmiyor ama bu olay siyasette dengeleri tümüyle değiştirmiş görünüyor.
SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun, CHP ile İYİ Parti’nin bu ortak kararına destek vermesi “Bütün muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarabileceği” iddialarını da arttırdı.
Bu adayın Abdullah Gül olabileceği söylendi.
CHP’nin kendi adayını çıkarmak yerine bunu kabul etmesi küçük bir ihtimal gibi görünse de “her şey mümkün” dediklerine göre SP-CHP ortak adayda anlaşabilir.
Meral Akşener’in böyle bir teklifi kabul etmeyeceği ise baştan beri belliydi ve parti bir kez daha adayın Akşener olacağını açıkladı.
Lider görüşmeleri sürüyor, bakalım önümüzdeki günlerde hangi sürprizlerle karşılaşacağız.