ABD Başkanı Trump’ın “Kudüs’ü İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararından sonra Kudüs karışmış, İsrail Gazze’yi roketle vurmuş, Gazze şeridine savaş uçaklarıyla saldırmıştı.
Cuma gecesi Filistin Kurtuluş Örgütü “ABD ile ‘Filistin-İsrail barış görüşmeleri’nin, Trump kararından dönene kadar askıya alındığını” duyurdu.
Aynı sıralarda ABD, BM Güvenlik Kurulu toplantısı sırasında “yeni bir barış planı üzerinde çalıştığını” açıkladı.
Eğer Trump, BM ile toplantı sonrasında “geri adım anlamına gelecek” bir açıklama yaparsa (IKBY’nin bağımsızlık açıklaması sonrasında yaptığı gibi) yine sadece “zamanlama” değişmiş olacak.
Kudüs karışsa da, İslam alemi ayağa kalksa da, Filistin-İsrail arasında barış ihtimali yok olsa da bunlar ABD ve İsrail’in Ortadoğu planlarını ortadan kaldırmayacak, Trump’ın bütün bunları bilerek yaptığı “alıştırma açıklaması”ndan bir süre sonra, er ya da geç Kudüs İsrail’in başkenti ilan edilecektir.
Lozan polemiği
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti oldukça gergin geçmiş, Erdoğan Yunanistan Başbakanı Çipras ve Cumhurbaşkanı Pavlopulos ile özellikle “Lozan Anlaşması” hakkında uzun konuşmalar yapmıştı.
Bu toplantılarda “Batı Trakya Türkleri’nin hakları ve orada başmüftünün ‘seçimle değil atanarak göreve gelmesi’ konusundan Kıbrıs’a adil bir çözüm bulunmasına, Ege Denizi’nin doğusundaki adalardan, FETÖ’cülerin iadesine, mülteci meselesine kadar pek çok konu gündeme geldi.
Yunanistan görüşmeleri sırasında Erdoğan ısrarla “Dünyada yapılan tüm anlaşmaların zaman içinde güncellenmesi gerektiğini, Lozan için de bunun zamanının geldiğini” söyledi. Lozan’da 11 taraf ülke olduğunu, bu ülkeler anlaşırsa “A’dan Z’ye, geniş kapsamlı bir güncelleme yapılabileceğini” ilave etti.
Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ı ise “Yunanistan sınırlarını ve egemenliğini teyit eden Lozan anlaşmasının müzakere edilemeyeceğini, güncellenemeyeceğini” vurguladılar.
Yunan Hükümet Sözcüsü “Sayın Erdoğan’ın demeci soru işaretleri yaratıyor, ilişkilerin temel taşı Lozan’a saygıdır” dedi.
Büyük risk
Erdoğan’ın Yunanistan’da gündeme getirdiği konuların hepsi önemlidir. Yunanistan “Ege ve Akdeniz’de işgal ettiği ve Yunan Cumhurbaşkanı’nın bile gidip törene katıldığı Türkiye’ye ait adaların” da açıklamasını yapmak zorundadır.
Bunlar 2 ülke arasında, Birleşmiş Milletler’in ve AB’nin de dahil olacağı süreçlerde mutlaka ele alınmalıdır. Ancak…
“Lozan A’dan Z’ye güncellensin” sözleri şaşırtıcıdır çünkü bu “yeni bir anlaşma yapılması, Lozan’ın öncesine dönülmesi” anlamına gelir ki bu Türkiye için de kabul edilemez.
Türkiye’nin sınırları da Lozan’la çizilmiştir, Türkiye Cumhuriyeti dünya ülkeleri tarafından hukuken “bağımsız bir ülke” olarak Lozan Anlaşması’yla tanınmıştır.
Dış politikada bize yapılan haksızlıkları “o konular üzerinden” tartışıp düzeltmeye çalışmak zorundayız.