MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün olumsuz sonuçlanan koalisyon görüşmesini yapmadan önce MHP şöyle demişti;
“Bakın, Pazartesi günü bizimle koalisyon görüşmesi yapacaklar ama Davutoğlu teşkilatlarına ‘seçime hazır olun’ mesajı veriyor. 32 gün CHP ile oyaladılar. Bizimle de oyalayıp ‘Biz her şeyi yaptık, koalisyona razı olmayan muhalefettir’ algısını oluşturmak istiyorlar. Ama başaramazlar”.
Devlet Bahçeli koalisyon için öne sürdüğü şartların değişmeyeceğini ilk günden beri söylediği gibi CHP görüşmelerinden sonra bunlara “Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı’nın etkisinden çıkması ve bağımsız davranması” gerektiğini de eklemişti.
Silahların gölgesinde!
Bununla birlikte MHP koalisyon için öne sürdükleri 4 şart kabul edildiği takdirde “taşın altına gövdelerini koyacaklarını” da tekrar tekrar açıkladı. Bu 4 şart;
Çözüm sürecinden vazgeçilmesi (ki zaten geçilmiş durumda), Anayasa’nın ilk 4 maddesinin korunması, yolsuzluk iddialarının üstüne gidilmesi, başkanlık sistemi ısrarından vazgeçilmesi ve parlamenter sistemde kalınması-Cumhurbaşkanı’nın Anayasal sınırlara çekilmesi, kuvvetler ayrılığının muhafaza edilmesi idi.
Bilindiği gibi Davutoğlu “Erken seçim ihtimalinin ağır bastığını söyleyerek bu kararı Cumhurbaşkanı yerine Meclis’in almasını” CHP görüşmelerinden sonra istemiş, hatta erken seçimi “sıhhat getirecek bir aşı” ya benzetmişti. Bahçeli buna “Silahların gölgesinde seçim aşı değil zehir olur” cevabını verdi ve bu tutumu dünkü görüşmede de değişmedi.
Erken seçime ve azınlık hükümetine destek vermeyeceklerini belirtti ve bu yazı hazırlanırken kısa süre içinde Davutoğlu’na “Hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı’na iade et” çağrısı yapacağı bildirildi.
Siyasi kurallar da bunu gerektiriyor.
Yetki gaspı!
Dün CHP Grup Başkanvekili Levent Gök “Davutoğlu uzun süreli hükümetten yana değil. Artık bir an önce görevi iade etmesi gerekiyor. Siyasette 24 saat bile önemlidir…Biz bu hükümetle seçime gitmeyiz. Ortada bir hükümet kurma seçeneği olursa hiçbir cumhurbaşkanı ‘süreyi uzatmam’ diyemez” açıklaması yaptı.
CHP görevin iade edilmemesini “yetki gaspı” olarak görüyor. Bahçeli de görevin iadesini istediğine göre “diğer partilerin hükümet kurmayı deneme hakkı”nı yok saymak gerçekten de AKP’yi yetki gaspı yapıyor durumuna düşürecektir.
Türkiye çok yönlü terör tehdidi altında ve şehitlerin arkası kesilmiyor. Muş Varto’da tehdit o kadar büyüdü ki sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Şehitlere tepki gösteren halk ile PKK yanlıları arasında çatışmalar çıkmaya başladı.
Bu kadar ciddi bir tabloda “partilerin öne sürdüğü ve çoğu ‘kabul edilebilir’ görünen hiçbir şartta uzlaşma sağlayamamak” Davutoğlu için de “çok istedik ama koalisyon zemini bulamadık” açıklamalarıyla, sadece diğer partileri sorumlu tutmakla geçiştirilecek bir durum değildir.
Görevi en kısa zamanda iade etmesi ve erken seçimde ısrar etmemesi partisinin de ülkenin de yararına olacaktır.