Dürüst siyaset zamanı!

Başbakan Davutoğlu dün koalisyon hükümeti için partilerle görüşmelerini CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek başlattı.

Görüşme sonrası yaptığı açıklamada; 7 Haziran balkon konuşmasında “Milli iradeye saygıyı tartışmayacaklarını, çıkan tabloyu doğru okuyacaklarını” belirttiğini ve Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

“Güçlü ve sağlam bir hükümet kurulması gerektiğini ifade ettim…CHP ve MHP ile yakınlığımız aynı” dedi.

Bunların hepsi güzel açıklamalar ama önemli olan, gelişmelerdeki samimiyet derecesi..

Çelişkili konuşmalar!

Örneğin, bir yandan uzlaşma görüntüsü verir ve milli iradeye saygıdan söz ederken diğer tarafta uzlaşma yolları baştan tıkanıyorsa dürüst siyasetten söz edilemez.

Başbakan Davutoğlu koalisyon görüşmelerine başlayacağını açıkladığı sırada HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğünü, onun ‘tabanımız MHP’ye daha yakın’. Onunla kurulur, ‘seçim hükümeti’ olur” dediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Doğan’ın sözleri bir koalisyon hükümeti uzun uğraşılarla çıksa bile “erken seçim”den vazgeçilmeyeceğini ifade etmiyor mu?

Kurulsa bile “seçim hükümeti” olacağını bilerek hangi parti koalisyon yapmak ister?

Sağduyu ve önyargı!

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu halkın siyasetçilerden duymak istediği uzlaşmacı ama sorunların temeline inen talepleri dile getirdiği konuşmalarıyla koalisyon için uygun zemini veriyor.

“Duygularımızla değil, sağduyumuzla hareket etmeliyiz. Kendimizi değil, halkımızı düşünmeliyiz. Devlet önyargıyla yürütülmez, akılla mantıkla yürütülür. Bir sonraki seçime değil, bugüne göre çalışmalıyız” sözleri özveriye hazır olduklarının işareti ve aynı zamanda koalisyon görüşmelerinde “samimiyetin önemini” vurguluyor.

CHP’nin “koalisyon ilkeleri” de hukukun üstünlüğünün sağlanmasından siyasi ahlak yasasına kadar zaten ülke adına “olmazsa olmaz”ları istediğine göre uzlaşmamak için neden yok.

Cumhuriyet’in dün verdiği bir haber eski Cumhurbaşkanı Gül’ün “Bir AKP-CHP koalisyonu istediğini” ifade ediyordu. Bunun nedeni şüphesiz ki “daha uzlaşmacı bir yaklaşımda olan partiyle koalisyonun daha uzun ömürlü olma ihtimali”dir.

Haberin Devamı

Ama bir tarafta “erken seçim” baskısı Demokles’in kılıcı gibi dururken sağlıklı bir çözüm çıkması mümkün mü?

HDP, PKK, KCK

Güneydoğu’da PKK terörü sürüyor. Ardahan’daki saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

Bir süredir PKK köylüleri askere karşı canlı kalkan olmaya zorluyordu, bu Ağrı’da gerçekleşti. Köylülere engel olmak isteyen askerlere PKK ateş açtı, halk arada kaldı.

PKK bir süre önce baraj ve yol yapımları bahanesiyle “çözüm sürecinin bittiğini, savaşacaklarını” açıklamıştı ve bunu uygulamaya koydu. HDP’nin ve Öcalan’ın bu konuda bir açıklaması duyulmuyor.

Koalisyon görüşmelerinde çözüm süreci tartışılmadan önce Hükümet bu konuyu aydınlatmak zorundadır. Çelişkiler açıklığa kavuşmadan uzlaşmaya varmak mümkün değildir!

DİĞER YENİ YAZILAR