AKP’nin de açıkladığı gibi “dokunulmazlıkları kaldırılmasını öngören yasa teklifi” bugün Meclis’te görüşülecek. Bu yasanın kabulü için 367 oy gerekiyor ve AKP ile MHP oyları buna yeterli değil. Diğer partilerden 11 oy daha alması gerekiyor.
Oysa CHP içinden “hayır” oyu kullanacak birçok isim olduğu söylenirken, AKP’nin de fire vereceği duyumları geliyor.
Kemal Kılıçdaroğlu yasa teklifi Meclis’e sunulduktan sonra “Evet” diyeceklerini açıklamıştı. Genel Başkan’ın bu kararına rağmen çok sayıda CHP Milletvekili farklı görüşler açıkladı.
Kılıçdaroğlu’na rağmen…
Yalova Milletvekili Muharrem İnce 18 Mart’ta “Hodri Meydan, bütün dokunulmazlıkları kaldırın ama ‘PKK silah stoklarken görmezden gelenler’ de yargılansın” demişti.
27 Nisan’da ise muhalefeti korkak davranmakla suçlayarak “muhalefet liderlerinin değişmesi gerektiğini” söyledi ve “Dokunulmazlıkların kaldırılması konusu Anayasa’ya aykırıdır ama destekleyeceğiz anlayışı yanlıştır. AKP’nin medyasından, propaganda gücünden, CHP ile HDP’yi bu nedenle aynı yere koymasından korkarak bu yapılmaz” dedi.
Böyle bir yasa teklifine “adı yolsuzluk davasında geçen bakanların” da dahil edilmesi gerektiğini ekleyerek.
Yargı bağımsızlığı
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise “Yargının bugünkü haliyle dokunulmazlıklar kaldırılırsa CHP ve HDP’li vekiller ceza alır, AKP’liler aklanır” dedi. Bekaroğlu’nun bu sözlerinde gerçek payı vardır. Dokunulmazlıkların kaldırılması öncelikle “HDP’li milletvekillerinin ve eş genel başkanlarının terörü ve terör örgütünü destekleyen, ülkenin bölüneceğini açıkça ifadeden çekinmeyen konuşmaları” için istenmişti.
Diyarbakır’da ve birçok ilde bombalı araçlar patlatılır, güvenlik güçleri ve yüzlerce sivil hayatını terörle kaybederken bu konudaki suçlar zaten hangi mahkeme olsa benzer şekilde değerlendirilecektir.
Oysa diğer milletvekilleri, hatta gazeteciler konusunda verilen mahkeme kararları, özellikle de yaşanan Ergenekon-Balyoz sürecindeki hukuksuz kararlar sonrasında ancak “tam bağımsız bir yargıyla” güvenilir olabilir ki şu anda buna güven yok.
Bahçeli ve yargı
Aylardır MHP içinde “olağanüstü kurultay ve genel başkan değişimi” tartışmaları yaşanmakta…
Bu konu bir partinin iç meselesi olmasına rağmen Bahçeli’nin seçim sonrası yapmadığını şimdi yaparak “iktidara destek vermek”ten söz etmesinden sonra, Ankara 2’inci İcra ve 12’inci Sulh Hukuk mahkemelerinin kararına rağmen Pazar günü güvenlik güçleri, TOMA’lar, barikatlarla kongre önlendi. Bahçeli’nin isteği üzerine Sivas’ın bir ilçe mahkemesinin kararı geçerli sayıldı.
Bu durumda ülke vatandaşlarının “yargıya güven duyması” mümkün değildir.
Muhaliflere destek vererek Pazar günü Ankara’ya giden “MHP Antalya İl Teşkilatı” da dün görevden alındı.
Bu gidişle Bahçeli tüm teşkilatlarını fesh etmek zorunda kalacak gibi görünüyor.
Türkiye bu olaylarla zaman kaybederken iç ve dış terörle hakkıyla bir mücadele nasıl yapılabilir ki?