Bahçeli ve başkanlık!

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, diğer Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in “başkanlık ve Devlet Bahçeli” ile ilgili sözlerine cevap verdi.

Türkeş MHP’den ihraç edilip Ak Parti’ye geçtikten sonra Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi ve tartışılan sözleri eski Genel Başkanı Bahçeli ile ilgili.

Diyor ki; “Ak Parti’yi referanduma itmek Bahçeli’nin erken seçime yönelik siyasi bir tuzağı olabilir”.

Numan Kurtulmuş bu sözler sorulduğunda “Biz kimsenin niyetiyle ilgilenmeyiz. Siyaset somut bir şeydir. Meclis’te 330’u bulunca referanduma gidilir” dedi.

Niye seçim istesin?

Tuğrul Türkeş’in vurgusu topluma başkanlık referandumuna gitmenin “tamamen Bahçeli’nin sorumluluğu” olduğunu anlatıyor.

Önemli bir hatırlatma zira ülkenin içinde bulunduğu şartlarda bir kez daha aylarca seçim havası yaşamak, ülkeye maddi-manevi her açıdan büyük bir yük olacak.

Bunun ve “yeni sistemin adı ne olursa olsun parlamenter sistemden vazgeçme”nin sorumluluğu büyüktür.

Yalnız Türkeş “hali hazırda daha da fazla oy kaybettiği” düşünülebilecek olan Bahçeli’nin erken seçim isteyebileceğini nereden akıl etmiş orası belli değil.

Haberin Devamı

Genel başkanlık gitmesin

Bilindiği gibi Türkiye’de genel başkan koltuğunu ele geçirenler Batı’daki gibi “başarısızlıklardan sonra çekilme” durumunu asla kabul etmiyor.

Tam aksine giderek daha da fazla “başarısızlığı başarı gibi gösterme” konusunda hüner sahibi oluyorlar.

MHP’nin seçim başarısızlıklarından sonra, hele de 7 Haziran seçimi sonrası takındığı çözümsüz tutum ve 1 Kasım seçiminde “HDP’nin de altına düşerek 4’üncü parti olmasının” ardından partide 4 genel başkan adayı ortaya çıkmış ve “genel başkan seçimli olağanüstü kurultay” istemişlerdi. 900’den fazla delege de bunu istiyordu.

Sulh Hukuk Mahkemesi bu talebi kabul etti, 21 gün içinde olağanüstü kongreye gidilmesi gerekiyordu.

Bahçeli ve MHP Genel Merkezi mahkeme kararını tanımadılar, Yargıtay’a gittiler, Yargıtay da “olağanüstü kurultay kararı” verdi.

MHP Genel Merkezi “10 Temmuz 2016’da hem tüzük kurultayı, hem de genel başkan seçimli kurultay yapılacağını” açıklarken Bahçeli bir yandan muhaliflerin “Cemaatçi olduğu” iddialarını öne sürmekteydi.

Haberin Devamı

Bunlar muhalifleri durdurmadı, teşkilatlar arka arkaya muhaliflerin, özellikle Meral Akşener’in yanına geçmeye, MHP ise bu teşkilatların hepsini feshetmeye başladı.

Sonra 15 Temmuz’da FETÖ darbe girişimi oldu… Tek bir suçlamanın tutuklanmaya yettiği bir ortamda muhalifleri “FETÖ’cülükle suçlayarak susturmak” daha da kolaylaştı.

Başkanlık tartışmaları ve referandum, eğer “rejim değişikliği” kabul edilirse “başkan yardımcısı” olma ihtimali Bahçeli’nin 2019’a kadar yerinde kalmasını sağlayacaktır.

Bunun dışında “partisi ve diğer muhalefet partilerinin konumu ne olacak, referandum sonrası 2 parti arasındaki anlaşmalara uyulmazsa Bahçeli ne yapacak” gibi soruların cevabını ise MHP aramalıdır!

DİĞER YENİ YAZILAR