Suriye’de Esad hükümeti ve Rusya’nın birlikte gerçekleştirdiği operasyonlar, Türkiye ile yaratılan sorunlar ve şimdi Irak’la çıkan sürtüşme “bir bulmacanın parçaları gibi” görünüyor.
Bulmacanın çözülebilmesi için bu parçaların ustaca birleştirilmesi ve “yanlış parça” olmaması gerekir.
Ortadaki “gerçeklerin gizlenmesini” sağlayan çelişkili açıklama ve eylemler yalnız bizim değil, birçok ülkenin ve yabancı medyanın şüphelerini arttırıyor.
Sorgusuz sualsiz…
Rusya bir uçağı düştüğü için dünyayı ayağa kaldırırken “Akdeniz’de bulunan Moskova kruvazörümüzü Lazkiye kıyılarına yanaştırdık, füzelerle bize tehlike oluşturan her hedefi sorgusuz sualsiz vururuz” açıklaması yapması çelişkidir.
Ekim başından beri kasıtlı sınır ihlali yapan ve Türkiye’nin burnunun dibinde Türkmen soydaşlarını bombalayan uçaklarla Türkiye-Rusya arasında zorla çıkarılan gerilimden sonra Türkiye ve Irak arasında çıkan “Musul gerilimi” olmayacak bir “tesadüf”tür.
Başbakan Davutoğlu “Musul’da Türk askerleri yerel unsurları uzun süredir Irak yönetiminin bilgisi dahilinde eğitiyor” derken ve Mesut Barzani bunu doğrularken Irak Başbakanı Abadi’nin ısrarla “Musul’a gönderilen Türk askerleri için Irak hükümetinden izin alınmadı, derhal askerleri çekin” demesi çelişkidir.
Irak yönetiminin de aynen Esad’ın yaptığı gibi “Gerekirse Rusya ve İran’ı davet ederiz” demesi olmayacak bir “tesadüf”tür.
Dikkat çekiyor!
ABD “IŞİD’e karşı operasyon”un başını çekerken, Musul’da “IŞİD’e karşı yerel güçleri eğittiği” bildirilen Türk askerinin “orada bulunmasına karşı” görünmesi çelişkidir.
ABD ile Rusya’nın aynı anda “PYD’yi desteklemeleri” dikkat çeken bir “tesadüf”tür.
Bazı NATO ve AB yetkilileri de birkaç gün önce Rusya olayını analiz ederken bu çelişkilerden bir kısmını açıkça ortaya koymuş ve “Normal şartlarda Rusya’nın bölgeye S-400 füzelerini konuşlandırıp faal hale getirmesi ABD ve İsrail tarafından kesinlikle kabul edilmeyecek bir gelişmeydi ama şimdi itiraz eden çıkmadı” demişlerdi. Hatta “Rusya’nın Suriye’de istediğini yapmak için bilinçli olarak uçağını feda etmiş olma ihtimali” dillendirildi. Rusya’nın “bu olaydan sonra PYD’ye daha açık destek verme fırsatı bulduğu da” vurgulandı.
Barzani çelişkisi!
Ortada Rusya ve ABD’nin (hatta Kanada’nın) PYD’yi güçlendirme çabası varken, Suriye Kürdistan’ını ilan etmek için bir anlaşma bile yapmış olan Barzani’nin “Musul’a Türk askeri” konusunda Türk Hükümeti’nin tarafını tutmasındaki çelişkiyi de unutmayalım. Onun açıklamasıyla aynı sırada Irak’ta Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Hacı Mahmut; “Barzani’nin Suudi Kralı’na Kürt devletinden söz ettiğini ve Kürt devleti ilan edildiğinde Suudi Arabistan’ın engel olmayacağını” söylüyordu.
“Türkiye ve Körfez ülkelerinin artık Kerkük’ü Kürtlerden alamayacağını, Kerkük’ün Kürdistan bölgesine dahil olması için çalışacaklarını” vurgulamayı unutmadı.
Ortadoğu bulmacasının çözülmesi yakındır!