Her neslin zevki farklı. Kimi sağlıklı yaşama kimi evcil hayvanlarına harcıyor... Doğduğunuz yıl tüketim alışkanlıklarınızı da belirliyor!
Y Kuşağı için her şey sağlık
1982 - 2000 arası doğanlardan oluşuyor bu nesil. Artık en küçükleri bile iş gücünün parçası. En önemli özellikleri sağlıklı yaşama olan düşkünlükleri. Bu yüzden de en büyük gider kalemi bu alan. Sağlıklı, organik yiyeceklerden yoga pantolonlarına, vitaminlerden, fitness takip cihazlarına bu nesle "sağlık" adına ne versen yok satıyor. Bu neslin bir özelliği de paylaşmayı sevmeleri. İşte bu yüzden de evlerini turistlere açtıkları, aynı yöne gittikleri insanlarla araçlarını paylaştıkları uygulamalar da çok popüler. Yapılan araştırmalara göre yüzde 80’i için deneyimler maddi olarak sahip oldukları ürünlerden daha değerli. Tam olarak para kazanmaya başladıkları yaşta olmamaları da bunda önemli bir etken. Bu nesil yılda ortalama 4.2 kez seyahat ediyor. Daha yaşlı nesillerde bu ortalama 2.9 seyahat.
Kendini en az düşünen nesil X
1965-1982 arası doğan orta yaş grubu yani X kuşağı bir zamanların aylak nesliydi. Çiçek çocuklar, hippiler hep onlardan çıktı. Diğer yanları ise hep mücadeleciydi. Savaş karşıtı, özgürlük düşkünü gruptu onlar. 68’ler kuşağı diye bilindiler. Şimdi artık hepsi evli, barklı, çocuklu… Önlerinde ödeyecek deste deste faturaları var. Toplam harcamalara bakıldığında, toplumun en fazla harcayan kesimi X kuşağı. Ancak kendileri için değil, çevreleri için harcıyorlar. Satın aldıkları şey ya kendi anne-babaları ya da çocukları için oluyor. Yüzde 82’si ev sahibi… Bu yüzden de eğer bir çılgınlık yapıp da savurganlık yapacaklarsa o aldıkları pahalı şey evleri için oluyor.
50’li yaş grubu en çok hayvanları için harcıyor
1946 - 1964 arasında doğan "Baby Boomers" artık ana tüketici grubu olmaktan yavaş yavaş çıkıyor. En yaşlısı 70, en genci ise 52 yaşında. 2'nci Dünya Savaşı sonrasına denk gelen dönem olduğu için tüm dünyada doğum oranları inanılmaz artmıştı o yıllarda. Sadece bu yıllar arasında doğan 76 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz. Bu yüzden de yıllar boyunca satıcılar hep onları hedef alan kampanyalar yapıp, onlar için ürünler ürettiler. Önümüzdeki yıllarda bu alanda büyük değişim göreceğimiz kesin. Yaşlarının artmasıyla artık ana harcama alanları sağlık sektörü oluyor. Ama yine de hâlâ en ciddi mal varlığı olan kesim kendileri… ABD’deki harcanabilir net gelirin yüzde 70’i onların elinde. En çok harcamayı evcil hayvanları için yapıyorlar. Her yıl satılan yeni otomobillerin 3’te 2’sini, bilgisayarların yarısını, sinema biletlerinin 3’te birini onlar alıyor.
Dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesmi, toplam gelirin de yüzde 99’una sahip...
En zenginler daha da fazla şarap satın alacak
Sivil toplum kuruluşu Oxfam’a göre dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesimi toplam gelirin yüzde 99’una sahip. Acımasız ama gerçek... Kaymak tabaka deniyor onlar için. Yaşları fark etmiyor. O tabakadaki herkes benzer lüks tüketimler yapıyor. Şampanyalar geliyor, havyarlar gidiyor… Ekonomik kriz falan fark etmiyor. Lüks otomobil, yat ya da özel jetlere yapılan harcama değişmiyor. Bu kesimin harcama yaptığı bir diğer alansa şarap. İşte önümüzdeki dönemde bu tüketimin ve pazarın daha da büyümesi bekleniyor. Ancak bu zengin kesimin harcamalarının azaldığı bir alan da var: Koleksiyonculuk. Bu "kaymak tabakanın" sanat eserleri ve mücevhere yaptığı yatırımın oranı şu anda yüzde 10. Fakat önümüzdeki yıllarda bu oranın giderek azalması bekleniyor.
Çocuksuz çiftler bağışa yönelecek
Araştırmalarda bahsi geçen bir diğer grup ise çocuksuz yaşayan ve her ikisi de çalışan çiftler. Özellikle 1980’lerde doğan şehirli genç profesyonellerden bahsediyoruz. Bol bol alışveriş yapıp güzel bir hayat yaşıyorlar. Çoğu çoktan ikinci evlerini satın aldı bile. Çok daha para harcadıkları, savurgan tatiller yapıyorlar. Lüks hobilere sahipler. Düzenli olarak spa’ya, masaja gidiyorlar. Yaşları artıkça hobilerinin değişmesi bekleniyor. Uzmanların tahminlerine göre bu kesimin lüks harcamaları kısıp, derneklere bağış yapmaya yönelmesi olası. Her geçen yıl bu oranın daha da artması bekleniyor. Peki, tüm bu parayı nereden mi buluyorlar? ABD’de yapılan bir araştırmaya göre bir çocuk büyütmek en az 750 bin liraya mal oluyor.