Kadınlar olarak maşallahımız var. Aynı anda onlarca işi yapabiliyoruz. Yapılan yeni araştırmaya göre mesele bizim yeteneğimiz kadar erkeklerin beyninin 'yeteneksizliği'ymiş.
Kadınların beyni nasıl işliyor anlamak isterseniz, aynı anda 3 bin sekme açık bir internet tarayıcısı hayal edin derler. İşte tam da öyle çalışıyor beynimiz. Bir yandan toplantıda yapacağımız sunumu hazırlarken, bir yandan ertesi gün giyeceğimiz kıyafete takacağımız kolyesine kadar karar verebiliyoruz. O arada buzdolabındakileri aklımızdan geçirip akşam ne pişirebileceğimizi planlıyoruz. Tabii arka fonda devam eden dedikodulu sohbetlerden de geri kalmadan... Allah vergisi nimet işte. Böyle yaratılmışız. Dünyanın en yaygın anket şirketlerinden YouGov'un geçen aylarda yaptığı bir anket kadınların yüzde 69'unun aynı anda birden fazla iş yapabildiklerini söylüyor. Üstelik çoğu da bu işlerin tamamını başarıyor. Erkeklerde ise bu oran yüzde 50'lerde. Bu konuda bugüne kadar yapılan araştırmalar kadınların daha yetenekli olduğunu ortaya koyardı. Ama öyle değilmiş. Aslında olay erkeklerin beyninin aç gözlülüğünden kaynaklanıyormuş.
Erkek beyni daha çok enerji istiyor
Peki nasıl oluyor bu iş? Bilinen gerçek şu: Bir iş yaparken bir yandan da başka bir işle uğraşmaya kalktığımızda, beynimizdeki belli başlı noktaları aynı anda aktive ediyoruz. Rusya'nın önde gelen eğitim kurumlarından Ulusal Araştırma Üniversitesi bunun detayını araştırmış. Yaşları 20 ila 65 arasında değişen 140 kişi incelenmiş. Bir kişinin dikkati iki iş arasında geçiş yaptığı sırada beyinde nasıl değişimler olduğuna bakılmış. Sonuç çarpıcı. Buna göre kadınların beyni işler arası geçiş yaparken erkeklere kıyasla daha az enerji harcıyor. Bu nedenle de geçişi çok kolay yapıyor.
50 yaş sonrasında iki cinsiyetin harcadığı enerji eşitleniyor.
İki iş arasında geçiş yapamıyorlar
Kadınların iş değişimini bu denli kolay yapmasının tek nedeni enerji meselesi de değil. Erkek beyninin aynı anda birden fazla iş yapabilmesi için motor merkezinin yanı sıra beyinde duyguların farkına varmamızı sağlayan ve empati yaparken devreye giren 'insula'dan da desteğe ihtiyacı var. Ancak bu şekilde çalışabiliyor. Kadınlar buna da ihtiyaç duymuyor. İşte tüm bu nedenlerle de erkeklerin iki iş arasında geçiş yapması çok daha yavaş ve zorlu oluyor.
Yaş arttıkça durum eşitleniyor
Tabii olayda yaşın etkisi de büyük. Erkek ve kadın beyinleri arasındaki en büyük fark gençken oluyor. Yani 20'li yaşlardaki kadınlar bu konuda erkeklere oranla büyük avantaja sahip. Farklı farklı işleri çok daha hızlı yapabiliyorlar. Ancak maalesef avantajımız da sonsuza kadar sürmüyor. Kadınlar da yeteneklerini 45 yaşından sonra yavaş yavaş kaybetmeye başlıyor. Yaş ilerledikçe bu eylem için kadınların beyni de enerji tüketmek zorunda kalıyor. 50 yaş sonrasında ise iki cinsiyetin de bu konuda harcadığı enerji hemen hemen aynı oluyor.