Son dönemde birçok başarılı isimden üst üste "Az uyuyorum" açıklaması geldi. Peki, gerçekten durum böyle mi?
Twitter’ın CEO’su ve kurucularından Jack Dorsey, Yahoo CEO’su Marissa Mayer, Pepsi’nin patronu Indra Nooyi hatta ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump… Bu kadar ismin ortak noktası az uyuduklarını açıklamış olmaları. Hepsi gece yaklaşık 4 saat uyuduklarını söylüyor. Az uyuyan tarihte de birçok bildiğimiz isim var. Mesela İngiltere’nin Demir Leydi’si Margaret Thatcher, elektriğin mucitleri Nikola Tesla ve Thomas Edison… Onlar neredeyse hiç uyumadan yaşayanlardan. Kâğıt üzerinde mantık çok net. Daha fazla uyanık olursan çalışacak daha fazla vaktin olur. Trump’ın sözleriyle; "Günde 12-14 saat uyuyan biri günde 3-4 saat uyuyanla nasıl kapışabilir ki?" Peki, gerçekten de başarının sırrı acaba bu mu?
Vücuda istediği uykuyu vermemek hastalık nedeni
Benim gibi uykuya düşkün insanlar için kâbus senaryosu gerçekten de… Şükürler olsun ki doğru değilmiş. Uyku uzmanı Doktor Neil Stanley 34 yıldır uykuyla ilgili araştırmalar yapıyor. Buldukları net. Az uyumak lazım diyenlerin "reklam" yaptığını savunuyor. Koskoca uzman neticede, dinlemek lazım. "Az uyku zararlı" diyor. Araştırmalarına göre ihtiyacımız olandan az uyumak sadece fiziksel değil ruhsal sağlığımızı da bozuyor. Duygusal olarak daha dengesiz oluyoruz mesela. Mantıklı düşünme yetimiz azalıyor. İletişim kurma ve iyi karar verme becerilerimiz zedeleniyor. Ruhsal hastalıklar, diyabet ve kalp hastalığı riski artıyor, doğurganlık azalıyor.
Az uykuya ihtiyaç duyanlar doğuştan torpilli
Peki, uykunun ne kadarı makbul? Uzmanlar aslında bunun kişiden kişiye değiştiğini söylüyor. Ama çoğu insan 7-8 saat arası uykuya ihtiyaç duyuyor. Uzmanlara göre eğer vücudun ihtiyacı varsa, bir saat uyumak, bir saat spor yapmaktan daha yararlı! Fakat haklarını yemeyelim. Gerçekten de 4 saat uykuyla yaşayabilenler var. Ama onlar her 1000 kişiden 1’i sadece… Tabii aynı oranda da 12 saat uykuya ihtiyaç duyanlar var. Şimdi akıllardaki soru başarılı pozisyonlara gelen insanların söyledikleri gibi az uyuyup uyumadıkları... Uzmanlar sadece %0.01 ihtimal diyor.
Hava çok sıcaksa çarşafınızı poşetle buzdolabında bekletin
Biraz spor önemli
Bu sıcakta terlemek ve spor yapmak zor... Ama uyku için önemli. En ideal zamanı da araştırmış uzmanlar. Sabah yapılacak 30 dakikalık spor, akşam daha kolay uykuya dalmamızı sağlıyormuş. Üstelik bu sayede derin uykuda geçirdiğimiz zaman da yüzde 75 artıyormuş. Sabah kalkmak zor geliyorsa gün içinde yoga da yapabilirsiniz.
Odayı serin tutun
Uyumak için en ideal sıcaklık 18 dereceymiş. Serin bir oda, uyurken vücudumuzun daha rahat etmesini sağlıyormuş. Hava çok sıcaksa çarşafınızı bir poşetle buzdolabında biraz bekletebilirsiniz diyor uzmanlar. Duşa girip saçınız ıslak yatmak da serinlemek için bir çözüm.
Liste yapın
Şükran duymanın uyku üzerinde büyük etkisi varmış. Bu yüzden uzmanlar uyuyamadığınızda şükrettiğiniz şeyleri aklınızdan geçirerek liste yapın diyor.
Fişleri çıkarın
Televizyon, bilgisayar ne varsa fişlerini prizden çıkarın. Çünkü elektronik aletler uykumuzun bölünmesine neden olacak ısı ve ışık yayıyor.