İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği 18’inci Tiyatro Festivali başlıyor. Festivalin başlamasını kutlamak amacıyla sahne alacak Çin dans toplulukları Uzak Doğu’nun canlı renkleri ve soluk kesen danslarıyla görsel şölen sunacak. İlk oyun ise usta tiyatrocu Ali Poyrazoğlu’ndan...
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve 10 Mayıs’ta perdelerini açacak olan 18. İstanbul Tiyatro Festivali, birbirinden özel gösterilerin yer aldığı kutlamalarla başlıyor. Çin’in ünlü topluluklarının sahne alacağı bu kutlamalardan ilki bu akşam...
Geleneksel Çin danslarını günümüze uyarlayan Şanghay Şarkı ve Dans Topluluğu ile başlayacak olan gösterilerde deprem felaketine dikkat çekmek için “Toprak Ana” isimli oyun sahnelenecek. 35 kişilik kadrosu ile geleneksel Çin dansını günümüz modern danslarıyla buluşturan Şanghay Şarkı ve Dans Topluluğu için bir nevi “Anadolu Ateşi” diyebiliriz. Zaten Şanghay Şarkı ve Dans Topluluğu’nun sahneleyeceği eserlerden diğerinin adı da; “Hanedanların Dansı.” Çin’in büyülü renklerinin, motiflerinin, figürlerinin yeralacağı bu danslarla izleyici büyülü bir dünyanın içine girecek.
Tiyatro Festivali kutlamaları için sahne alacak diğer Çin topluluğu ise ünü tüm dünyaya yayılmış olan Çin’in resmi operası Pekin Operası. Kostümleri, makyajları, dansları ve stilize dövüş sahneleri ile tanınan Pekin Operası, kutlamalar kapsamında pazartesi ve salı gecesi dört ayrı eseri sahneleyecek. Her biri insan ruhunun bir türlü başa çıkamadığı acıları üzerine kurulu bu eserler, dansları ve renkleriyle izleyiciye unutulmaz anlar yaşatmaya aday. Bir savaş Lordunun cariyesine olan aşkının dansla anlatıldığı “Sevgili Cariyeme Elveda” isimli eserin, 15 yıl annesini hiç görmemiş genç bir savaşçının annesiyle buluşmasının anlatıldığı “Kısa Bir Buluşma”nın, asker ve hancılar arasındaki anlaşmazlığı anlatan “Bir Handa Gece Dövüşü”nün ve bir cariyenin imparatorun yanına gelmemesi üzerine yaşadığı üzüntüyu hikayeleyen “Sarhoş Cariye”nin yer alacağı gösteriler Çin’in tüm renklerini taşıyor. (Çin dans topluluklarının gösterileri Fulya Sanat Merkezi’nde, saat 20.30 izlenebilir.)
İlk oyun Asi Kuş
Türkiye’den 40, dünyadan 5 tiyatro ve dans topluluğunun gösterilerinin yer alacağı 1festivalin ilk oyunu ise Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’ndan. Poyrazoğlu İKSV’-nin 40. yılı onuruna Bizet’nin ünlü operası Carmen’i yorumladığı “Asi Kuş”u bir kez daha izleyiciyle buluşturacak. Tek kişilik Carmen operasında Ali Poyrazoğlu pek çok kişiyi canlandıracak: Carmen’i, Bizet’yi, Don Jose’yi, Toreodor ve Boğa’lı ve de kendisini... Opera, tiyatro, bale ve güldürü ustalığının buluştuğu “Asi Kuş” bu yıl sadece iki kez Süreyya Operası’nda sahnelendi.
Sizin için seçtiklerimiz:
- Hamlet: 12 Mayıs, 20.30, 13 Mayıs 15.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
- Kafka’nın Maymunu: 19 Mayıs 20.30’da, 20 Mayıs 14.00 ve 18.30’da Kenter Tiyatrosu
- Hans ya da Heiri: 26 Mayıs 20.30, 27 Mayıs 15.30, 28 Mayıs 20.30, Harbiye Muhsin Ertuğrul
- Antonius ile Kleopatra: 1-2 Haziran 20.30, Oyun Atölyesi
- Aşk Mektupları: 11 Mayıs 20.30, Kenter Tiyatrosu
- Tales In No Language: 23-24 Mayıs 20.30 Üsküdar Tekel Sahnesi
Tiyatro Festivali perdelerini açıyor, kutlama Çin’den
Haberin Devamı