Yaratıcı ve keyifli vakit geçirmek için
“Resimde her şey mümkün ve serbesttir, saçmalamak dahil” diyor Sakpınar. Oysa bizim çocukluğumuzda resim dersleri ne kadar sıkıcıydı; herkes aynı resmi, aynı figürü yapar ve kullanılan farklı renklere, yeni desenlere değil de kimin çizimleri daha gerçekçiyse o yüksek not alırdı. Neyse ki günümüz resim eğitiminde bu kalıplar da kırılıyor. Özellikle çocuklar için resim yapmak, bir dizi kurallar bütününden çıkıp yaratıcılığın ve eğlencenin sınırlarının zorlandığı bir alan oldu. Ama öğrenilmesi gereken şeyler de var. İşte Sakpınar’ın kitabı bunu keyifli bir dille ve yöntemle yapıyor. Bu kitapta keçeli kalemleri nasıl kullanacağınız da anlatılmış, kağıttan batik yapmanın yöntemleri, hatta tutkaldan boya yapmanın incelikleri de... Ama yaratıcılık size bırakılmış.
Zamane genç kızları için...
“Yaramaz kızların çağdaş versiyonu” olarak tanımlanan ve genç kadınların severek okuduğu “Dedikoducu Kız” serisi devam ediyor. Önceki maceranın kimseye benzemeyen ve sonradan açılan güzeli Jenny bu kez ana kahramanımız. Jenny’nin hedefi ise bir başkası olmak. Yani herkesin hakkında konuştuğu, o geçerken işte “o kız” diye baktıkları birine dönüşmek. Bu yüzden de kendisini “yeni ve eski Jenny” diye ikiye ayırıyor. Ama onun gibi oda arkadaşlarının da bazı hayalleri var ve dahası bu hayaller hiç de birbiri ile örtüşmüyor. Yani karşımızda bol kahkalı, bol skandallı, bol eğlenceli, sabun köpüğü gibi hafif bir gençlik macerası var.
“Güzel”in iyisini anlamak için...
Çocukların felsefeyle tanışmaları, mantık yürütmeyi öğrenmeleri için hazırlanmış olan on ciltlik serinin bu beşinci kitabı “güzellik ve çirkinlik” kavramlarını ele alıyor. Estetik sektörünün giderek daha da önem kazandığı, güzelliğin hemen her türlü kriterin önüne geçtiği günümüzde çocukların bu kavramlarla doğru bir zemin üzerinden tanışmaları için de iyi bir fırsat. Çünkü kitap masalların, efsanelerin, şarkıların kötüyü çirkin tasvir etmesine rağmen (Pamuk Prenses’teki üvey anne istisnadır) güzellik ve iyiliğin birbirinden ayrı iki değer olduğunun ısrarla altını çiziyor. İyi de yapıyor. Çünkü iyi birini tarif ederken bile “güzel bir insan” deriz. Hem de güzelliğin baskın bir iktidarına rağmen. İşte bu yüzden kitap çocuklara şu soruyu soruyor: “Peki o zaman neden biri nazik bir şey yaptığında onun güzel bir hareket yaptığını söyleriz?”
Klasik bir okum için
“Madame Bovary” ile tananınır Gustave Flaubert ve dünya edebiyatının en önemli yazarlarından kabul edilir. Ölümünden üç yıl önce yayımlanan ve “Saf Bir Yürek”, “Konuksever Aziz Julien Söylencesi” ve “Herodias” adını taşıyan üç öyküden oluşan bu kitabı da onun başyapıtı kadar önemsenir. Çünkü bu kitap Türk edebiyatının usta kalemlerinden Tahsin Yücel’e göre “yazarın tüm çabalarının, yönelimlerinin, özlemlerinin somutlaştığı bir yapıt”tır. Flaubert’i okumuş, beğenmiş okurlar kadar yeni tanışanlar için de “Üç Öykü” iyi bir başlangıç olabilir.
Tatilde okuyarak dinlenin
Yoğun ders programı, sınavlar derken öğrenciler de kitap okumaya vakit bulamaz oldu. İşte sömestr tatilini en keyifli şekilde değerlendirmek için dört kitap
Haberin Devamı