Lise yıllarıydı Nâzım Hikmet’le tanıştığımda. Bir arkadaşımın evinde bulmuş ve okumak için almıştım “Şeyh Bedrettin Destanı”nı. Ve hep yaptığım üzere onu da okul çantamın içine koymuş, ders aralarında okumaya başlamıştım.
Daha önce benzerini okumadığım bir şiirdi bu. Gerçi o yaşta, hem dünya hem de Türk edebiyatının özünü hiçbir şekilde anlamamış, edebiyat müfredatı altında ezilen bir öğrenci olarak şiir üzerine bir birikimimin olduğunu söylemem elbette mümkün değil.
Ama bir gün edebiyat öğretmenimin beni Nâzım Hikmet’in şiirlerini okurken bulması ile okuduğum şairin başka bir yönüyle daha tanıştım. Öğretmenim sessizce “Bu kitabı burada okuma” demişti. Çünkü yasakmış, adam uzun yıllar hapis yatmış, devlet onu çok tehlikeli bulmuş çünkü şiir yazıyormuş...
İşte o zaman anladım ki, şiir basit bir şey değil. Şairler hele hiç! Bir devleti, bir sistemi titretebilirler. Yani Nâzım’ı ciddiyetle, ders çalışır gibi okumak gerekir. Ben de öyle yaptım, herkese tavsiye ederim. Çünkü çok şey öğrendim.
Mesela onun da her gerçek kahraman gibi yasaklandıkça büyüdüdüğünü. Ya da yasakların onun büyüklüğünü örtemeye yetmediğini... Nitekim yıllar sonra bile onun sadece Türk şiirindeki değil dünya şiirindeki değeri, dünya demokrasi tarihine katkısı insanlığı etkilemeye devam ediyor.
Tıpkı Türkiye’nin birbirinin rakibi, iki büyük banka yayınevinin onun için bir araya gelmesi gibi. İş Bankası Kültür Yayınları ve Yapı Kredi Kültür Yayınları Nâzım Hikmet’in kendi şiirlerini seslendirdiği “Büyük İnsanlık-Kendi Sesinden Şiirler” isimli CD ve kitabını yayımlamak için bir araya geldi. Çünkü bu CD 50 yıldır Bedri Rahmi Eyyüboğlu’nun eşi tarafından özenle saklanıyordu. Ancak bilindiği gibi Bedri Rahmi’nin yayın hakları İş Bankası Kültür Yayınları’nda, Nâzım Hikmet’inki ise Yapı Kredi’deydi. Yani bunları kim yayınlayacaktı?
Normal koşullarda iki yayınevinin kıyasıya rekabetine sebep olacak bu durum tam aksi bir sonuca neden oldu. İki büyük yayınevi söz konusu Nâzım Hikmet olduğu için istisnai bir karar alarak bu kitap ve CD’yi birlikte yayımlama kararı aldı. Ve bu güzel buluşmayı da bugün yani Nâzım Hikmet’in gerçek doğum günü olan 17 Ocak’ta (kitapla birlikte bu bilgi de gün ışığına çıkıyor) duyuruldu.
“Büyük İnsanlık Tarihi-Kendi Sesinden Şiirler”de Nazım Hikmet’in hiç yayımlanmamış iki şiiri de yer alıyor. Bedri Rahmi ve Nazım’ın dönemin baskısına karşı iki arkadaş olarak nasıl dayanıştığı da... Bu yüzden “Büyük İnsanlık Tarihi” sadece bu özelliği ile bile bize insanlık dersi verecek!
Türkiye’nin ilk çocuk kitap eki VATANKİTAP çocuk
Yarın Vatan’ın yanında küçük bir sürpizle karşılaşacaksınız. İsmi küçük, etkisi büyük bir sürpriz bu. VatanKitap’a okur yetiştirsin diye Türkiye’nin ilk çocuk kitap ekini yani VatanKitap Çocuk’u yarattık. Çok mutluyuz!
İstedik ki, sadece anneler, babalar, abi-ablalar değil çocukların da takip edebileceği, aidiyet kuracağı bir kitap eki yapalım. İstedik ki, okur yetiştirilmesine bir de bu şekilde katkıda bulunalım. Bunun için de çocuk kitap ekimizin sayfalarını çocuklara göre tasarladık. Onların sevdiği dili, renkleri kullandık. Resimleri onların boyayabileceği şekilde çizdirdik. Yetişkinler VatanKitap’ı okurken çocuklar da “Bu da benim ekim” diyerek VatanKitap Çocuk’u okusun, istedik.
Elbette anne ve babaları da unutmadık. Malum her geçen gün daha da farklılaşan kitaplar karşısında onların kafası iyice karışıyor. Hangi kitap okutulmalı, hangisi okutulmamalı? Karar vermek öyle zor ki! İşte kapak konuları ve kitap tanıtımları ile bu sorulara uzmanlarla yanıt arayacağız.
Kısaca; VatanKitap Çocuk’la, VatanKitap’a okur yetiştireceğiz. Bu yüzden de ilk sayıda “Okur olacak çocuk bebeklikten belli olur” diyerek
0-3 Yaş Kitapları’nı konu aldık!